شباهت کیهان با ابزار هوش
کیهان ما سلسله ای از ابزارهای هوشمندی است که در طول تاریخ آن، باقی مانده
از تکینگی تا مغز از مغز تا سیاه چاله ی فضایی قسمت چهلم
یک اختر- فیزیکدان و یک دانشمند علوم اعصاب، شباهت هایی مهم را بین مغز و کیهان کشف کرده اند. دو دانشمند نیروها را با هم پیوند دادند تا از نظر عددی، پیچیدگی شبکه ی نورونی در مغز انسان را با پیچیدگی شبکه ی کیهانی کهکشان ها مقایسه کنند.
هر دوی آنها، از نتایج اولیه ی این مقایسه شگفت زده شدند. آنها دیدند هم پیچیدگی و هم ساختارهای مغز و شبکه ی کیهانی واقعا شبیه هم هستند. در تحلیل آنها مشاهده شد فرایندهای فیزیکی متعدد، می تواند ساختارهایی را بسازد که با سطوح پیچیدگی و قابلیت خودبازآوری مشخص میشود. این، با وجود تفاوت بسیار زیاد مقیاس بین دو شبکه، از نظر آماری ارزشمند بود.
عملکردهای مغز انسان، مدیون شبکه ی نورونی وسیع آن است و به نظر میرسد تقریبا 69 میلیارد نورون داشته باشد. از سوی دیگر کیهان قابل مشاهده، می تواند شبکه ی کیهان را با حداقل 100 میلیارد کهکشان، پیشبینی کند.
1- در هر دو سیستم فقط 30درصد توده ی آن از کهکشان ها و نورون ها تشکیل شده است.
2- در هر دو سیستم کهکشان ها و نورون ها خود را در رشته های طولانی یا گره های بین این رشته ها سازمان می دهند.
3- در پایان در هر دو سیستم، 70 درصد توزیع توده یا انرژی از اجزایی تشکیل شده است که یک نقش خنثی و پاسیو را بازی میکند.
این اجزا: آب در مغز و انرژی تاریک در جهانِ قابلِ مشاهده است.
پژوهشگران شبیه سازی شبکه ی کهکشان ها را با قطعاتی از قشرمغز و مخچه مقایسه کردند. هدف مشاهده ی چگونگی نوسانات ماده بود که در چنین مقیاس های متنوعی پخش میشود. آنها سپس چگالی طیفی هر دو سیستم را محاسبه کردند. تحلیل آنها نشان داد که توزیع نوسان در شبکه ی نورونی مخچه از امتداد توزیع مشابه ماده در شبکه کیهانی پیروی میکند.
پژوهشگران همچنین پارامترهایی را محاسبه کردند که هر دو شبکه را مشخص میکند. اینها تعداد متوسط ارتباطات در هر گره و تمایل خوشه سازی ارتباط های متعدد در گره های مرکزی مرتبط است.
آنها دیدند ارتباط و اتصال بین دو شبکه با تبعیت از قوانین فیزیکی مشابه، تکامل و ارتقا پیدا میکند. این دو شبکه ی پیچیده عموما بیش از یک شبکه ی کیهانی و یک کهکشان یا یک شبکه ی نورونی دارند. (توصیه میشود برای بررسی بیشتر شباهت های کیهان و سیستم عصبی در مغز به مقاله یشباهت مغز با کیهان مادیدرهمین کانال مراجعه شود.)
(شباهت بین ابزار هوشمندی و کیهانی- که در تلاشی برای رقابت موثرتر با دیگر موجودات، هدف از آفرینش آن، رسیدن به ابزار هوشمندی است- هرچند در ابتدا جالب به نظر میرسد ولی خیلی شگفت نیست. جریان تکامل مادی، در جهت رسیدن به ابزار هوشمندی است و طبیعی است این جریان، در مسیر رسیدن به مغز کنونی، از ابزارهای هوشمند متعدد دیگری گذشته باشد.
به همین ترتیب مغز کنونی انسان، پایان این مسیر نیست و کیهان در رقابتی در جهت بقا، کوشش میکند ابزار بقای قدرتمندتری در مقایسه با مغز کنونی ایجاد کند تا بتواند در این مسابقه برای بقا پیروز شود. طبیعتا وقتی آیندگان به مقایسه ی کیهان گذشته با مغز آینده بپردازند، آثار به جای مانده در کیهان را مشاهده خواهند کرد و بخشی از این آثار به جا مانده، ابزارهای هوشمندی واسطه ای گذشته است که در گذر زمان به تاریخ سپرده شده.
کیهان مادی ما از ابتدای خلقت و آغاز تکامل، هدفش رسیدن به ابزار هوشمندی در رقابتی برای بقای بیشتر بوده است زیرا ابزار هوشمندی در مقایسه با چنگال و درفش و شمشیر و در مقایسه با ابزار دفاع یوز و پلنگ و شیر، قدرتمندتر عمل میکند ولی این فرایند، فرایندی ایستا نیست بلکه در طول زمان، ارتقا و تکامل می یابد تا در رقابت ابزار قدرتمندتر هوشمندی بتواند موجود زنده را حفظ کند.
سلسله و زنجیره ای از ابزارهای هوشمند، در طول تاریخ کیهان ما باقی مانده است و اینها در ابتدا به شکل مغز کنونی حیوانات و انسان نبوده؛ بلکه شاید محدود به قدرت حس و ادراک کیهان به صورت خام و واکنش به آن بوده باشد؛ مشابه واکنش یک جسم مادی به گرما و سرما که به ترتیب باعث انقباض و انبساط آن می شود.
کیهان ما سلسله ای از ابزارهای هوشمندی است که در طول تاریخ آن، باقی مانده است. شباهت بازر هوشمندی کنونی با ابزارهای هوش به جا مانده در طول تاریخ، شباهت کامپیوترهای پیشرفته ی کنونی با کامپیوترهای سنتی قدیمی است.
این شباهت، خیلی واقعی است هرچند تفاوت ها هم بسیار دیدنی است.)(توصیه می شود به سلسله مباحث حس و ادراک در کانال تلگرام دکتر سلمان فاطمی نورولوژیست t.me/salmanfatemi مراجعه شود.)
https://www.youtube.com/watch?v=SYQPei50ueg
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031