تکامل داروینی هنوز در حال انجام است.(قسمت دوم)
زنبورهای لاشخور!
شرایط محیطی جدید می تواند رژیم غذایی خاصی را بر موجود زنده تحمیل کند. تبدیل از گیاهخواری به گوشت خواری در سیر تکامل موجودات زنده، فرایندی کارآمد در جهت مصرف انرژی بیشتر در زمانی کمتر بوده است. (توصیه می شود به سلسله مباحث تاثیر رژیم گیاهخواری بر رشد و تکثیر سلولهای عصبی در همین کانال مراجه شود.)
تغییر شرایط محیطی سبب می شود، در روش غذا خوردن تغییراتی ایجاد شود تا موجود زنده را سازگار با شرایط جدید کند. به همین ترتیب دگرگون شدن رژیم غذایی، موجود زنده را با شرایط جدید مواجه میکند به طوری که لازم است دستگاه گوارش به گونه ای سازگار با رژیم جدید تحول یابد.
تغییر بافت میکروبی درون معده در تغییر رژیم غذایی به گونه ای رخ می دهد که امکان گوارش سودمندتر را فراهم کند. کلونی میکروبی موجود در روده بزرگترین گنجینه ی اسیدهای نوکلئیک(نقشه ی حیات) در بدن موجودات زنده است یعنی ما بیش از آنکه ژنهای پدر و مادر را در درون خود حمل کنیم ژن باکتری های کلونی در روده را داریم!
تغییر در این کلونی میکروبی امروزه حتی در بروز برخی بیماری های مغز و اعصاب مانند پارکینسون دیده شده است.(توصیه میشود به مقاله ی نقش باکتری موجود در روده بر بیماری پارکینسون در همین کانال مراجعه شود.)
قدرت سازگار شدن با شرایط جدید، تکامل داروینی معروفی است که هنوز مخالفان زیادی دارد ولی با وجود مخالفت های بسیار، این تکامل یا در تعبیر دقیق تر فرگشت، همه ی اجزای کیهان را درگیر میکند و گاهی با ایجاد گونه های مزاحم انسان، برای بشریت دردسر درست می کند؛ همانگونه که در جهش های جدید ویروس کرونا شاهد هستیم.
برخی زنبورها در کاستاریکا به گونه ای تکامل پیدا کرده اند تا بتوانند به جای گرده ی گیاه گوشت بخورند. زنبورها گرده و شیره ی گلها را می خورند نوعی از زنبور در مناطق استوایی ایجاد شده است که به نظر می رسد گوشت بخورد.
پژوهشگران می گویند زنبورهای لاشخور، رژیم گوشتخواری خود را در جهت جلوگیری از رقابت بر سر گرد ه و شیره ی گل ها به دست آورده اند. اینها تنها گونه ی زنبورها در جهان هستند که در جهت مصرف مواد غذایی حیوانی و نه تولید شده به وسیله ی گیاهان، تکامل یافته اند و این یک تغییر جالب و زیبا در رژیم غذایی است.
همچنین این گونه ی زنبورها در استوا روده ای بیشتر شبیه به روده ی حیوانات لاشخور و گوشتخوار دارند. این زنبورهای گوشت خوار روده هایی اسیدی و گونه های میکروبی خاصی دارند که در نتیجه ی مصرف گوشت، در روده ایجاد میشود. پنج گونه ی اصلی میکروب در روده های آنها وجود دارد. روده ی انسان با هر رژیم غذایی تغییر میکند ولی روده ی زنبورها در طی حدود 80 میلیون سال زندگی، باکتری های یکسانی را در روده ی خود داشته است.
بنابراین پژوهشگران از اینکه باکتری روده ی این زنبورهای گوشتخوار در مقایسه با باکتری های زنبور گیاهخوار تغییر کرده است دچار شگفتی شده اند. زنبورهای فاقد نیش، در پاهای پشتی خود سبدهایی جهت جمع آوری گرده ها دارند. زنبورهای لاشخور فاقد نیش از این سبدها برای جمع آوری گوشت مرغ و جوجه استفاده می کنند.
با وجود مصرف گوشت، عسل این زنبورها شیرین و قابل خوردن است. آنها در حفره هایی گوشت را ذخیره می کنند. این حفره ها پیش از آنکه گوشت قرار داده شود دو هفته مهر و موم می شود. این حفره ها جدای از حفره هایی است که در آن، عسل قرار داده می شود. گروه پژوهش همچنین زنبورهایی را جمع آوری کرد که هم از گوشت و هم از گل استفا ده می کردند. پس از بررسی محتوای میکروبی درون معده در این سه نوع زنبور پژوهشگران دیدند بیشترین تغییرات میکروبی در روده ی زنبورهایی مشاهده میشود که منحصرا گوشت می خورند.https://www.youtube.com/watch?v=qrNaNiUGvx0
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031