دکتر سید سلمان فاطمی

متخصص داخلی مغز و اعصاب


کانال تلگرام دکتر فاطمی

آدرس مطب دکتر سلمان فاطم

آدرس دکتر زهره ابوطالبی

مقاومت به عوارض فشار خون بالا روی مغز در سنین بالاتر کاهش می یابد

مقاومت به عوارض فشار خون بالا روی مغز در سنین بالاتر، کاهش می یابد.

افزایش غیر طبیعی فشار خون، میتواند بر مغز، زیانبار باشد ولی ساختار رقابتی و خودخواه کیهان ما- که در نتیجه ی دستور ژنها یا نقشه ی حیات ایجاد میشود- در برابر فشارهای زیانبار از جمله افزایش غیر طبیعی فشار خون، ساکت نمی‌ماند و با فرایندهای مقاومتی در سطح ژنها و مولکولها، تاثیر زیانبار فشارخون بالا را مهار می‌کند.

ولی قدرت این سازگاری، در محدوده ی معینی است؛ به خصوص با کاهش قدرت دفاعی و رقابتی بدن در سطح سلولی مولکولی، قدرت سازگاری با همه ی فشارها روی بدن از جمله فشار خون، کاهش می‌یابد. این زندگی و رقابت موجود در آن، هر چند با افزایش سن یا برخی محدودیت ها به دلیل بیماری های خاص، کاهش می یابد ولی پیشرفت های بزرگ انسان امروز در علوم به خصوص علوم زیستی و شناخت ظرافت های حیات در سطح مولکولی و ژنتیکی و سلولی، قادر است بسیاری از این ناتوانی ها برای سازگاری با فشارهای محیط اطراف را برطرف کند. اهمیت این پیشرفت ها به خصوص امروز که با همه گیری دشوار کووید 19 مواجهیم، بیشتر جلوه گری میکند.

پیشرفت های بزرگ پزشکی، امروز قادر است عمر پربار انسانها را بسیار بیشتر از گذشته کند و این زندگی پربار، تاثیر بسیار زیادی بر بار اقتصادی جامعه و پیشرفت های آینده خواهد داشت.

اختلال شناختی، ناشی از فشار خون بالا

فشار خون در حدود دو سوم افراد بالای 60 سال را درگیر میکند و میتواند باعث اختلال شناختی شود. پیری باعث اختلال در برخی هورمون ها و مقاومت سلولی در برابر فشار میشود. در سالهای اخیر به دلیل افزایش میانگین سن، اختلال شناختی عروقیvascular cognitive impairment(VCI)بيشتر شده است. بار اقتصادی این اختلال شناختی در آمریکا در سال حدود 200 میلیون دلار است.

پیری همراه با اختلال عمومی در فرایندهای کنترلی شامل تنظیم جریان خون مغز و فشار عروق ریز است. پیری همراه با اختلال در تسهیل فشار بر سلول است و تخریب ملکولی و سلولی را- که به وسیله ی فشار خون بالا و فشار اکسیدان ها ایجاد میشود- تشدید میکند. فرایندهای سلولی و مولکولی متعددی شامل فشار اکسیداتیوها، اختلال عملکرد اندوتلیال، فرایندهای التهابی و اختلال در سد خونی مغزی عروقی و اختلال عملکرد اندوتلیال ناشی از فشار خون بالا و نارسایی اندامها در پیری شایع است. آسیب های عروقی ناشی از فشار خون بالا میتواند نتیجه ی پیری تشدید شده ی عروق باشد. فشار خون مزمن همچنین باعث تشدید آترواسکلروز در عروق بزرگ مغز می شود و این باعث تشدید نارسایی خونی به مغز و سکته های مغزی و کاهش میزان شناخت در افراد مسن میگردد.

اپیدمیولوژی:

فشار خون بالا >140/90 بیش از یک میلیارد نفر را در جهان درگیر کرده است. شیوع با افزایش سن بیشتر میشود. با وجود درک خطرات فراوان این بیماری، هنوز کنترل فشار خون در حد ایده آل نیست. تاثیر زیان بار فشار خون بالا بر شناخت و قدرت ادراکی در انتهای قرن نوزدهم شناسایی شد. مطالعاتی ارتباط فشار خون بالا را با آلزایمر، مثبت تصور کرده است. در مقایسه با افراد نرمال، اشخاص دارای فشارخون سیستول >160 ،4.8 برابر امکان دمانس در سنین بالاتر دارند.

در مطالعات مختلف در آمریکا، فنلاند و ژاپن این ارتباط مثبت، مشاهده شده است. بخش هایی از شناخت- که با فشار خون بالا درگیر میشود- شامل استدلال کردن انتزاعی و عملکردهای متوالی شناختی، حافظه و سرعت پردازش ذهنی است.

برای بررسی قدرت شناختی،digit symbol substituting testروش بهتری در مقایسه باminimental state examinationاست.DSTبه شدت کاهش قدرت ذهنی را در همراهی با فشار خون بالا، نشان میدهد. در میانسالی افزایش فشار خون در همراهی بیشتر با ضایعات ماده ی سفید مغزی است.

در مردان در سنین 45-55 فشار خون بالاتر سیستول و دیاستول، با کاهش قدرت شناختی در هشت سال همراه بوده است. در زنان، فشار سیستول بالاتر با وضعیت شناختی بهتری همراه بود و در سنین بالاتر با کاهش قدرت شناختی همراهی داشت. در مطالعه ای با استفاده از تستMMSEوDSSTارتباط بین الگوهای فشار خون سیستول در میانه ی زندگی با کاهش قدرت شناختی بررسی شد. میزان فشار خون بالا در کشورهاي با درآمد کمتر، بالاتر است. به همین ترتیب میزان دمانس هم دراین گروه، بالاتر است. عواملی که باعث افزیش فشار خون و دمانس درکشورهای مختلف میشود، میزان تحصیلات، حمایت اجتماعی، درآمد خانوادگی شغل ودسترسی به حمایت های بهداشتی است

سازگاری های گردش خون مغزی

مطالعات پیش بالینی مدارکی از مکانیسمی فراهم کرده است که در افراد جوان، گردش خون مغز سازگاری های عملکردی و ساختاری به افزایش مزمن فشار خون نشان میدهد و منجر به افزایش جبرانی در مقاومت عروق مغز میشود. سازگاری های ساختاری شامل بازسازی شریان ها و شریانچه ها است که باعث افزایش نسبت دیواره به لوله میشود و فشار دیواری را کاهش میدهد و مقاومت قطعه ای را بیشتر میکند. بازسازی مغزی عروقی یک فرایند فعال است که مکانیسم های پیامرسانی حساس به ضربه را هدایت میکند و این فرایندها با تحریک همودینامیک و واکنش های دینامیک ناشی از فاکتورهای رشد و سیتوکین ها و مواد وازواکتیو- که به وسیله سلول های موجود در دیواره ی عروق تولید می شود- تحت تاثیر قرار می گیرد.

تغییر شکل دیواره ی عروق، باعث تغییرات سازگار در رشد و تکثیر سلول و مرگ و مهاجرت سلول و تغییرات در تولید، رسوب و تخریب اجزای ماتریکس خارج سلولی می شود. سازگاری های عملکردی در پاسخ به فشار خون بالا شامل افزایش پاسخ انقباض عضلانی القا شده در شریان ها و شریانچه های مغزی است. این مکانیسم مهم هموستاتیک، ضمانت میکند فشار شریانی بالا به بخش دیستال میکروسیرکولیشن- که شریانچه ها و میرگ های ریز را با دیواره ی نازکی دارند- نرسد. انقباض عضلانی عروق مقاومتی، مسئول خودتنظیمی هم هست و سبب میشود جریان خون مغز طی نوسانات در فشار خون به خوبی جریان یابد. به دلیل پاسخ عضلانی تشدید شده در عروق مغزی، منحنی خودتنظیمی جریان خون مغز در حیوانات آزمایشگاهی و انسان دارای فشار خون بالا، به سمت راست منحرف میشود و محدوده ی خودتنظیمی را به فشار خون های بالاتر منحرف میکند.

مدارک آزمایشگاهی نشان میدهد افزایش سازگاری به وسیله ی فشارخون بالا حداقل تا حدی به دلیل افزایش تنظیمی مسیر 20 هیدروکسی ایکوزا تترااینوئیک اسید و کانال پتانسیلی گیرنده ی ترانزینتHETE-TRPC620 است و منجر به افزایش کلسیم داخل سلولی به دلیل افزایش فشارخون پایدار در سلول های عضلات صاف عروقی میشود. مکانیسم های دیگر ممکن است تظاهر کانال های سدیم به نام کانال کاتیونی با پتانسیل گیرنده ای را با تغییرات ناشی از فشار خون و دیگر کانال های یونی که در دپولاریزاسیون ناشی از فشار درگیر میشود درگیر کند و نیز فعالیت تغییر یافته ی رو کیناز و پروتئین کینازC47باشد. این موارد، حساسیت به کلسیم را در دستگاه انقباضی، تغییر میدهد.

این تغییرات سازگار کننده، حجم خون درون مغزی را در محدوده ی نرمال نگه میدارد و از بخش های انتهایی و بسیار نازک گردش خون ریز مغزی در برابر آسیب ناشی از فشار خون بالا جلوگیری میکند. در سلول های عضله ی صاف شریان های جوان مغزی، افزایش تنظیمیHETE20 و مسیر وابسته به کانال با قابلیت گیرنده، باعث سازگاری عملکردی شریان های مغز به فشارخون بالا میشود و فشار خون در همراهی با افزایش تظاهرایزوفورم های سیتوکرومP450تولید کننده یHETE20است. فشار خون، فسفولیپارA2را فعال میکند و این باعث فعالیت متابولیسم آراشیدونیک اسید و تولیدHETE20میشود. و این به نوبه ی خود کانال هایTRPC6را فعال میکند و منجربه افزایش سطوح کلسیم و انقباض عضلانی میشود.

HETE20همچنین باعث مهار فعالیت کانال های پتاسیم هیرپرپولاریزه - که با کلسیم فعال میشود(BKca)- می گردد و این، فعالیت کانال های کلسیمی وابسته به ولتاژ را- که با فشار فعال میشود- تسهیل میکند و منجر به جریان رو به داخل کلسیم و انقباض عضلانی میشود.

این سازگاری، محدوده ی حمایت خود تنظیم مغزی عروقی را در فشار خون بالا توسعه می دهد و گردش خون بافتی را بهبود می بخشد و از جریان خون ریز مغزی در برابر فشارخون بالا حمایت میکند. در شریان های مغزی افراد پیر، سازگاری عملکردی فشار خون که با فعالیت مسیرHETE-TRPC6 20میشود دچار اختلال است.

ناتوانی این شریانچه ها برای نشان دادن افزایش جمع شدن عضلانی در سازگاری القا شده به وسیله ی فشار خون، باعث اختلال در خودتنظمی مغزی عروق میشود. در مغز پیر، ناتوانی در شریان های مقاومتی پروگزیمال در سازگاری با فشار خون باعث عدم توازن بین فشار خونرسانی و مقاومت عروقی قطعه ای میشود و این، فشار نبضی افزایش یافته را توانمند میکند تا به بخش پایین و حساس گردش خون ریز مغزی نفوذ کند. اختلال خونرسانی باعث تشدید اختلال در سد خونی مغز میشود و باعث خروج فاکتورهای پلاسما(فیبرینوزن و ترومبین وIgG)از درون عروق میشود و این باعث فعالیت میکروگلیا و التهاب عصبی و نورونی میشود.

سیتوکین های پیش التهابی که از میکروگلیا منشا می گیرد ماتریکس متالوپروتئیناز(MMP)و انواع اکسیژن واکنشی را فعال میکند و باعث تخریب نورونی میشود. افزایش فشار عروق ریز، پاکسازی سیستم گلیمفاتیک( گلیال- لیمفاتیک) را خراب میکند و باعث القای خونریزی های ریز از طریق ردوکس= اکسایش مجدد با واسطه ی فعالیتMMPو نهایتا ضعف دیواره ی عروقمیشود. افزایش فشار همچنین باعث تغییر شکل مختل ساختار شبکه ی عروق ریز میشود و این، با پیش بردن تشکیل ترومبوز در این عروق ریز است و این، باعث عروق شبح مانند میشود.

تشدید التهاب نورونی، خونریزی های ریز مغزی، اختلال گلیمفاتیک و کاهش میکروواسکولار در همراهی با اختلال شناختی ناشی از فشا رخون بالا است. مطالعات پیش بالینی نشان میدهد در سنین بالا فرایندهای جبرانی در فشار خون در عروق مغزی دچار اختلال میشود. اختلال در فعالیت مسیرHETE-TRPC6 20باعث از میان رفتن حمایت عضلانی وابسته به فشار خون در سن بالا میشود. سازگاری مختل در پاسخ به فشار خون بالا در عروق پیر مغزی سبب میشود فشار خون بالا به بخش دیستال و حساس به آسیبب گردش خون ریز مغز برسد. در افراد جوان و سالم شریان های الاستیک شامل آئورت و شریان های بزرگ پروگزیمال به عنوان حفره ی بافر(سپر در برابر ضربه)عمل میکند و نبض همودیامیک را کاهش میدهد (تاثیر وایندکسل)و باعث تسهیل انتقال سالم جریان خون مداوم به گردش خون مغزی میشود. سفت شدن شریان های الاستیک در پیری این بافر را خراب میکند و باعث افزایش برجسته در شدت فشار نبض میشود.

فشار نبض تشدید شده، راحت به مغز و کلیه منتقل میشود. این اندام ها مقاومت همودینامیک کمی دارند. ارتباط بین سفتی شریانی و فشارخون، دو طرفه است و فشارخون افزایش یافته، باعث تغییر شکل دیواره ی شریان ها میشود. فریندهایی که در تغییر شکل عروق، در فشار خون نقش دارد شامل هیپرتروفی سلول های عضله ی صاف و هیپرپلازی آنها، التهاب و فیبروز، تغییر در ترن آور کلاژنی و تغییر شکل ماتریس خارج سلولی (از جمله تخریب الاستین)است و این به خاطر تغییرات در متالوپروتئینازهای ماتریس است.

این فرایندها با سیستم رنین-آنژیوتانسین، فاکتور تغییر شکل دهنده ی رشد بتا، سیتوکین های التهابی، اندوتلین، آلدوسترون، کمبود نیتریک اکسید و استرس اکسداتیو، مدیریت می شود. در بالغین جوانتر با فشارخون بالا، تحریک پیچیده یسازگاری ساختاری و عملکردی به فشار نبض، احتمالا باعث کاهش بار اضافه در مقاومت همودینامیک در شریان های مقاوم و بزرگتر در قسمت پروگزیمال می شود. این، باعث القایبار اضافه بر بخش پایین و حساس جریان در گردش خون مغز میشود و به این ترتیب در بالغین مسن تر امواج موج نبض را- که به ریز شریان ها منتقل میشود- افزایش میدهد و باعث تخریب مغز میشود. مطالعات پیش بالینی نشان میدهد در پیری، سازگاری عضلانی خراب در شریان های مقامتی ممکن است به فشار بالا اجازه دهد به بخش دیستال ریزشریان های مغز نفوذ کند و باعث تخریب ریز شریان ها و وریدهای ریز شود. مکانیسم هایی- که باعث ناسازگاری عروق مغزی به فشار خون بالا در افراد مسن میشود- ممکن است شامل کاهش در سطوح در گردش هورمون آنابولیک پلیوتروفیک و هورمون رشد شبیه انسلولین 1(IGF1)باشد.

گیرنده هایIGF1به مقدار زیاد،روی سلول های اندوتلیال وVascular smooth muscle cells (VSMCs) تظاهر دارد.IGF1تاثیرات حمایت از سلول و تروفیک چند جانبه ای در عروق خونی دارد.IGF1باعث هیپرپلازی و هیپرتروفیVSMCمیشود، قابلیت انقباض سلول های صاف، تولید ماتریس خارج سلولی را تنظیم میکند، فشار اکسیداتیو را کاهش میدهد و از عملکرد اندوتلیال پیشگیری می کند. مطالعات آزمایشگاهی پیشنهاد، میدهد سطوح کاهش یافته یIGF1باعث پیری سلول های مغزی و تخریب وابسته به سن سازگاری ساختاری و عملکردی عروق مغزی به فشار خون میشود. موش هایی که کمبودIGF1دارند سازگاری میوژنیک و تغییر شکل ساختاری مختل در پاسخ به فشار خون بالا نشان می دهند. کاهش سطوح و گردشIGF1در انسان ها همراه با افزایش خطر تخریب مغزی ناشی از فشار خون بالا است.

فشار اکسیداتیو و مقاومت سلولی

انتقال فشار خون بالا به بخش دیستال شریان های ریز مغزی، در ارتباط با تخریب میکروواسکولار مغزی در افراد مسن است. فشار خون بالاتر، باعث کشش سلولی مرتبط با فشار است و با القا و تنظیم افزایشی اکسیدازهایNADPHو تنظیم افزایشی تولید اکسیژن های فعال در میتوکندری، باعث فشار اکسیداتیو در سلول های اندوتلیال وVSMCمیشود. فشار اکسیداتیو در پیری بیشترمی شود و این به دلیل تخریب وابسته به سن مقاومت سلولی به فشارهای اکسیداتیواست. بنابراین تماس با سطح مشابه فشار داخل عروقی باعث فشار اکسیداتیو بسیار برجسته و فشار اکسیداتیو مرتبط با پاتولوژی های میکروواسکولار در مغز های پیر در مقایسه با مغزهای جوان میشود.

از بین رفتن مقاومت سلولی در پاسخ به فشار اکسیداتیو حداقل تا حدی مرتبط با اختلال عملکردnuclear factor erythroid 2 ralated (NRF2)است که با راه های دفاعی آنتی اکسیدان، مدیریت می شود.NRF2یک فاکتور ترجمه ای است که با اکسیژن های فعال در سلول های عروقی موجودات جوان به کار می افتد و باعث افزایش تنظیمی بسیاری از ژنهای آنتی اکسیدان میشود.

اختلال عملکردNRF2، باعث مکانیسم های سم زدایی مختل ناشی از رادیکال های آزاد میشود. به نظر میرسد منجر به تشدید فشار اکسیداتیو ناشی از فشارخون و تخریب سلولی شود. مکانیسم های خودکار سلولی وغیرسلولی شامل کاهشIGF1مربوط به سن و اختلال تنظیمی میکرو آر ان ایMicroRNAدرارتباط با اختلال عملکردNRF2و مقاومت مختل فشار اکسیداتیو در عروق بوده است.NRF2همچنین تاثیرات ضد التهابی قوی ای دارد و این با مهارNF-kB69است و باعث آنژیوژنز و حفظ شبکه مویرگ میشود. پاتولوژی های میکروواسکولار ناشی از فشارخون که در آن، اختلالNRF2و تشدید فشار اکسیداتیو هست ممکن است نقشی اساسی شامل بیماری عروق ریز، اختلال سد خونی مغزی، التهاب نورونی و تخریب ماده ی سفید، خونریزی ریز، کمبود مویرگی و اختلال گشاد شدن میکروواسولار داشته باشد که باعث تخریب ایسکمیک نورونی و پاتولوژی های موجود در آلزایمر مانند پلاک های آمیلوئید و آسیب عروق مغزی به خاطر آملوئید میشود.

بیماری عروق ریز

فشار خون باعث اختلالات زیادی در عروق ریز مغز میشود که شامل تخریب واختلال عملکرد اندوتلیال، نکروز فیبرینوئید، تخریب اطراف سلول و تغییر شکل ماتریس خارج سلولی و فعالیتMMP، لیپوهیالینوز، میکروآنوریسم، گشاد شدن فضای اطراف عروق و ادم اطراف عروق و تغییرات پارانشیمی مانند خونریزی ریز، انفارکت لاکونار و آسیب به ماده ی سفید است. پیشرفت ها درMRIشناسایی مارکرهای نوورادیولوژی را در آسیب های عروق ریز مغز، ممکن کرده است. این مارکرها با کاهش میزان شناخت، همراه است. تغییرات ماده ی سفید در فشار خون بالا با افزایش سن، افزایش می یابد. سد بین خون و مغز یک واحد نوروواسکولار است که سیستم عصبی مرکزی را از گردش خون جدا میکند؛ علاوه بر اینکه به عنوان یک سد عمل میکند و انتقال انتخابی فاکتورهای در گردش را به بخش مایع پارانشیم مغز تنظیم می کند.

مدارک زیادی هست که تخریب در سد خونی-مغزی باعث التهاب نورونی و تخریب میلین می شود؛ عواملی- که در فشار خون بالا باعث تخریب سد خون ومغز میشود- چند جنبه است و باعث نقص مولکولی، سلولی و ساختاری در واحدهای نوروواسکولار میشود. قسمت های اصلی سد خونی مغزی شامل سلول های اندوتلیال، پریسیت ها و پاهای انتهای آستروسیت هاست. بخش های غیرسلولی این سد شامل غشاهای پایه وگلیکوکالیس اندوتلیال است. فشار خون بالا باعث افزایش فشار اکسیداتیو و تخریب ساختاری مربوط به سلول های اندوتلیال وماتریس خارج سلولی و ترتیب پرسیت ها است.

تخریب ناشی از فشار خون در سلول های اندوتلیال، نقش مهمی در به هم زدن سد خونی-مغزی دارد. مدارک نشان میدهد فعالیت گیرنده ی آنژوتانسین 2 اندوتلیال در شریانچه ها و وریدچه ها و فعالیت ماکروفاژهای دور عروقی، باعث تخریب سد بین خون و مغز در فشار خون میشود. اتصالات محکم که بین سلول های اندوتلیال هست انتشار الکترولیت ها را در حد معینی حفظ میکند. سلول های اندوتلیال با اتصالات ادهیرنت از کادهرین- که یک مولکول اتصالی در اندوتلیوم است- به هم مرتبط هستند.

در فشار خون بالا، ظاهر پروتئین های متعدد اتصالی نامنظم میشود و اتصالات محکم، تغییرات زیادی را نشان میدهد. افزایش فعالیتMMPدر دیواره ی عروق باعث افزایش فشار اکسیداتیو و تخریب پروتئین های اتصالات محکمو درهم شکستن ماتریس خارج سلولی عروق مغزی می شود. همه ی این تغییرات با افزایش سن، بیشتر میشود. از دست رفتن پریسیت ها به دلیل فشار خون باعث کاهش عروق ریز در سنین بالاتر میشود. سلول های اندوتلیال، باعث تحریک تکثیر پریسیت ها میشود. بنابراین کم شدن پریسیت ها از نتایج تخریب سول های اندوتلیال است. تخریب سد خونی مغزی به دلیل التهاب عصبی، از دست رفتن سیناپس ها و تخریب عملکردی سیناپسی است و سد خراب، به اجزای پلاسما شاملIGg، ترومبین ، فییبرینوژن و الگوهای مولکولی التهاب، اجازه میدهد وارد پارانشیم مغزی شوند و در آنجا باعث التهاب عصبی(نورواینفلامیشن) با فعال کردن میکروگلیاها شود. تخریب این سد، باعث تجع آمیلوئید در مغز میشود که نقش مهمی در ایجاد بیماری آلزایمر دارد.

تداخل های زیادی بین سیستم ایمنی و سیستم خودکار عصبی رخ میدهد. سیستم خودکار سمپاتیک، نقش مهمی در ایجاد فشار خون دارد. افزایش فعالیت این سیستم باعث افزایش واکنش های التهابی در طحال و مغز استخوان می شود. و باعث تخریب بافتی ناشی از فشار خون می شود. التهاب عصبی باعث تخریب سیناپس ها و آپوپتوز سلول های عصب و کاهش نوروژنز هیپوکامپ و قابلیت انعطاف سیناپس می شود. مدارک زیادی نشان میدهد افزایش فعالیت میکروگلیال و التهاب در هیوکامپ و اختلال عملکرد کورتکس و نیز تجمع پروتئین های آملوئید در فشار خون بالا دیده می شود. همچنین فشار خون بالا باعث افزایش تنظیمی سیتوکین ها و تجمع نوتروفیل ها و در نتیجه کاهش قدرت شناختی و آلزایمر میشود.

خونریزهای ریز مغزی

این خونریزیها قطری کمتر از 5 میلیمتر دارند و به دلیل پاره شدن رگ داخل مغز ایجاد میشوند و در سکانس هایgradient echi T2 MRIدیده میشود. پیری و تجمع پلاک آمیلوئید از عوامل خطر این خونری های ریز است. برخی مطالعات نشان میدهد فشار خون بالا با ایجاد فشار اکسیداتیو و فعال کردنMMPباعث خونریزی های ریز میشود و منجر به تخریب ماتریس خارج سلولی در دیواره ی عروق میشود. در بیماران مسن افزایش فشار داخل لوله و افزایش فشار دیواره، باعث فعالیتNADPH oxidaseو تولید اکسیژن فعال به وسیله ی میتوکندری های در دیواره ی عروق میشود. فشار اکسیداتیو باعث افزایش فعالیتMMPو این به نوبه ی خود باعث تخریب ماتریس خارج سلولی و آتروفی سلول عضله صاف عروق میشود. این تغییرات، دیواره ی عروق ریز را ضعیف میکند و حساسیت به پاره شدن و خونریزی ریز را بیشتر میکند.

در بیمارانپیرتر، فعالیتهایی- که باعث افزایش گذرای فشار خون میشود- یک چالش بزرگ در حمایت خودتنظیم جریان خون مغزی است. در این حالت افزایش فشار و جریان به بخش انتهای عروق ریز منتقل میشود و باعث خونریزی های ریز می گردد. مانور والسالوا که باعث افزایش گذرا در فشار خون میشود (و مثلا در بلند کردن چیزهای سنگین، فعالیت جنسی و سرفه ی سخت و مدفوع کردن) در ارتباط با ایجاد خونریزی های ریز است. خونری های مغزی ریز در افراد بالغ دچار کووید 19 هم دیده میشود زیرا التهاب اندوتلیال به دلیل حمله ی ویروس و شکنندگی عروق ناشی از آن، رخ میدهد.

مطالعات بیشتر لازم است مشخص شود افراد پیر مبتلا به کووید 19 آیا شکنندگی عروقی بیشتری دارند یا نه که آنها را مستعد خونریزی های ریز میکند. اگر این درست باشد تغییراتی در سبک زندگی مثلا خودداری یا محدود کردن فعالیت هایی که باعث افزایش گذرای فشار خون میشود در افراد دچار کووید مزمن، لازم است.

کمبود مویرگ ها

مغز بیشترین اندامی ست که نیاز متابولیک دارد و فعالیت زیاد آن بر اساس منابع زیاد و اکسیژن در شبکه مویرگی غنی است. مدارک قوی نشان میدهد فشار خون بالا، باعث کم شدن خونرسانی مغز میشود و مشکلات شناختی را بیشتر میکند. عواملی که این حالت را ایجاد میکند متعدد هستند از جمله آپوپتوز اندوتلیال ، فشار اکسیداتیو، تخریب پریسیت و عدم توازن در تولید عوامل ایجاد کننده ی عروق و عوامل ضد آن دربافت ها.

گردش خون ریز مغز، انعطاف پذیری زیادی دارد و عدم توازن بین پسگرد مویرگ ها و تولید آنها باعث کم شدن این گردش خون در عروق ریز، میشود. مهم اینکه پیری به نظر میرسد ظرفیت تولید رگ را در سلول های اندوتلیال خراب میکند. فرایندهای مربوط به پیری- که ممکن است باعث عدم تنظیم ظرفیت تولید رگ در سلولهای اندوتلیال شود- ممکن است شامل کاهش فاکتورهای پیش رگ ساز مانندIGF1وadenylate cyclase activating polypeptudeهیپووفیز(PACAP)کاهشNADو افزایش فشار اکسیداتیو، به هم خوردن تنظیم تظاهرRNAتولید کننده ی رگ و اختلال وابسته به سن در مسیرهای حمایت سلولی تحت تنظيمNRF2و افزایش پیری اندوتلیال میباشد.

اختلال در تولید عروق، به وسیله ی سلول های اندوتلیال که به پیری مربوط است ممکن است یک عامل کلیدی باشد که باعث تشدید از دست رفتن مویرگی ناشی از فشار خون در پیری است. نقش های احتمالی انقباض تشدید شده ی شریانچه ای در قبل از مویرگ ها، توقف جریان خون مویرگی، فعالیت ماکروفاژ در از دست دادن مویرگی به دلیل فشار خون باید در نظر گرفته شود.

هر دوی فشار خون بالا و پیری، باعث پسگرد مویرگی میشود و تولید رگ را خراب میکند. این تاثیرها کم شدن خونرسانی ریز مغزی را تشدید می کند و ذخیره ی خون مغزی را کاهش میدهد.

جفت شدن معیوب نوروواسکولار

جفت شدن نوروواسکولار(که همچنین به عنوان پرخونی عملکردی شناخته میشود)یک مکانیسم هموستاتیک مهم است که سازگاری جریان خون مغز را با افزایش تقاضا در انرژی و اکسیژن در مناطق فعال مغز ایجاد میکند. جفت شدن نوروواسکولار، با تعامل نورون ها و آستروسیت های فعال شده با سلول های اندوتلیال مغزی عروقی هماهمنگ و همراه میشود. مکانیسم هایی که باعث گشادی عروق میشود شامل ترشح نیتریک اکساید از سلول های اندوتلیال، ترشح آستروسیتی واسطه های ایکوزانوئید و فعالیت کانال های پتاسیم در سلول های عضله ی صاف عروق است. شرایط فیزیوپاتولوژیک که سلامت مغزی عروقی را خراب میکند به طور معکوس بر جفت شدن نوروواسکولار تاثیر میگذارد و باعث اختلال در انتقال اکسیژن و مواد غذایی و نیز پاک شدن ناکافی واسطه های متابولیک میشود.

مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است ارتباطی بین اختلال جفت کردن نوروواسکولار و اختلال شناختی هست. مداخله های دارویی- که این جفت شدن را بهبود می بخشد- تاثیرات سودمندی بر عملکرد شناختی در مدلهای موشی پیری دارد. فشارخون بالا باعث تخریب شدید در جفت شدن نوروواسکولار اندوتلیوم میشود و این، تا حدی به خاطر افزایش تولید اکسیژن های فعال ناشی از اکسیدازهایNADPHو کاهش دسترسی زیستی نیتریک اکساید آندوتلیال در واحد نوروواسکولار است. سطح بالای آنژیوتانسین 2- که یک واسطه ی کلیدی در فشار خون بالا است- ممکن است باعث عدم جفت شدن نوروواسکولار شود و این از طریق افزایش گونه های فعال اکسیژن است.

اختلال در سد خونی مغزی به دلیل فشار خون بالا باعث فعالیت ماکروفاژهای اطراف عروق و اختلال نوروواسکولار میشود و این از طریق تولید اکسیژن های فعال سمی، به وسیله ی اکسیدازهایNADPHاست. در انسان عملکرد سلول های اندوتلیال در گردش خون محیطی میتواند با داروهای ضد فشار خون مانند لوزارتان بهبود یابد. در مغز سالم، ارتباط پیچیده ای بین نورون ها، آستروسیت ها و سلول های اندوتلیال، باعث بهبود جریان خون مغز میشود. نوروترانسمیترها مانند گلوتامات که ازطریق گیرنده یG protrin(GPCR)از سیناپس های تحریکی ترشح میشود، باعث افزایش کلسیم در آستروسیت ها و پیشرفت موج های کلسیم از زائده ها و بدنه ی آستروسیت ها به پاهای انتهایی میشود و این پاهای انتهایی در اطراف شریانچه های مقاومتی است.

اوج غلظت کلسیم در پاهای انتهایی آستروسیت ها باعث آزاد شدنATPو تولید ایکوزانوئیدهای گشاد کننده ی عروق و پروستاگلندین میشود که از طریق سیتوکرومP450و سیکلواکسیژنازPGE2تولید می شود.ATPمنشا گرفته از آستروسیت باعث ترشح گشاد کننده ی عروقی نیتریک اکساید میشود. فشار خون بالا و پیری باعث تولید اکسیژن های فعال از میتوکندری و نیز تولید این اکسیژن ها به وسیله ی اکسیدازهایNADPHمی شود.

پاتولوژی های بیماری آلزایمر

فشا رخون یک عامل خطرمهم در تشدید پاتوژنز بیماری آلزایمر است. در میانسالی فشار خون بالا باعث افزایش پلاک های التهاب نورونی و پلاک های نوروفیبریلاری در نئوکورتکس و هیپوکامپ میشود. رسوب پلاک هایABحتی طی 4 هفته از القای فشار خون در موش های آزمایشگاهی ایجاد میشود. اضافه کردن آنژیوتانسین 2، باعث افزایش فعالیت بتاسکرتاز و افزایش سرعت شکست پروتئین پیش ساز آمیلوئید بتاABمیشود همچنین فشار خون بالا باعث القای تائوپاتی مستقل از تجمع آمیلوئید بتا می شود.

پاتولوژی های آلزایمر باعث به هم خوردن خود تنظیمی مغز میشود. آنژیوپاتی ناشی از آمیلوئید یک عامل خطر مهم برای خونریزی های ریز در مغز است. این خونریزی ها قدرت شناختی این بیماران را بیشتر کاهش می دهد. اختلال گلیمفاتیکگلیال لیمفاتیکباعث اختلال در پاکسازی متابولیت های مضر از جمله آمیلوئید بتاABمیشود. فشارخون بالا مسیرهای حرکتی گلیمفاتیک را مختل میکند.

پیشگیری از کاهش قدرت شناختی

استفاده از داروهای ضد فشارخون از جمله مهارکننده های آنزیم تغییر دهنده ی آنژیوتانسین، نقش مهمی در کاهش شیوع و برور اختلال شناختی دارد. در مطالعه ای مصرف داروی مهار کننده ی این آنزیم که به صورت طولانی مدت عمل میکند به نام پریندوپریل و دیورتیک تیازید اینداپامید با کاهش اختلال شناختی همراه بود. در افراد مسنی که از مهار کننده های کانال کلسیم استفاده میکنند شیب افت هوشیاری بیشتر میشود استفاده از مهار کننده های کلسیم، سبب میشود حمایت خود تنظیم عضلانی در خونرسانی ریز مغز مختل شود.

از این رو استفاده از مهار کننده های گیرنده ی آنژیوتانسین ممکن است در جلوگیری از آلزایمر، سودمندتراز مهار کننده های کلسیم باشد. به نظر میرسد کاستن از فشارخون سیستولی به زیر 140 کافی باشد.

کاهش بیشتر باعث کم شدن خونرسانی به مغز و درنتیجه افزایش بیشتر اختلال شناختی میشود. مطالعات بیشتری برای تشخیص تاثیر بخشی داروهای مختلف فشار خون بر کاهش اختلال شناختی باید انجام شود. ارائه ی داروهایی- که در سطح مولکولی بر سلول های اندوتلیال و عضلات صاف تاثیر میگذارد- ضروری است.
https://www.nature.com/articles/s41581-021-00430-6?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=organic&utm_campaign=NGMT_USG_JC01_GL_NRJournals


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
فراموش کارها باهوش تر هسنقش رژیم غذایی در رشد و اجایی برای یاد گرفتن باقی ابتدایی که در ذهن دانشمننرمش های موثر در کمردردخدای رنگین کمانمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز بار خود بکاه تا پرواز هوش عاطفی قسمت نهمدرمان جدید کنترل مولتیپلبوزون هیگز چیستژنها نقشه ایجاد ابزار هوراه فراری نیستبرطرف کردن خشونت را از خاپیشینیان انسان از هفت میمرگ چیستسیاهچاله و تکینگی ابتدایتبر را بردارتکامل و ریشه ی مشترک خلقتافسردگی و ساختار مغزعقلانیت بدون تغییرفضا و ذهن بازنقطه بی بازگشتحقیقت آنطور نیست که به نظابزار بقا از نخستین همانچراروياها را به یاد نمی آدنیای شگفت انگیز کوانتوممنشاء کوانتومی هوشیاری ااز تکینگی تا مغز از مغز تهوشیاری سنتی یا هوشیاری دروغ نگو به خصوص به خودتبیماری آلزایمر، استیل کوکمردرد ناشی از تنگی کانارستگاری محدود به یک راه نتفکر قبل از کارپروتئین های ساده ی ابتدامسئول صیانت از عقیده کیسسانسور بر بسیاری از حقایتراشه ی بیولوژِیکتأثیر نگاه انسان بر رفتاامید درمان کرونا با همانعوامل ایجاد لغت انسانی و قانون گذاری و تکاملچه زیاد است بر من که در ایحوادث روزگار از جمله ویرابزار بقای موجود زنده از نظریه تکامل در درمان بیمدوپامین قابل حل در آبمیوتونیک دیستروفیاز تکینگی تا مغز از مغز تهدف از تکامل مغزدرگیری مغزی در سندرم کووبیهوشی در بیماران دچار اکودک ایرانی که هوش او از زمان شگفت انگیزتقویت حافظه یا هوش مصنوعآن چیزی که ما جریان زمان معنی روزهستارگانی قبل از آغاز کیهتصویر زیبا از سلولتاثیر ویروس کرونا بر مغز انتروپی و هوشیاریعشق، شلوغ کردن نیستقطار پیشرفتنوار عصب و عضلهحس چشایی و بویاییابزارهای بقا ازنخستین همهمیشه به آنچه داری، خوشندانش بی نهایتما از اینجا نخواهیم رفتاز تکامل تا مغز، از مغز توقت نهيب هاي غير علمي گذشدغدغه نتیجه ی نادانی استباهوش ترین و با کیفیت تریکاهش سن بیولوژیکی، تنها زونا به وسیله ویروس ابله تمدن بشری و مغز اخلاقیآیا ما کالا هستیممغز و قلب در جنین موش مصنسردرد تنشنتغییر دیگران یا تغییر خوتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان یک کتابخانه استلزوم گذر انسان از حدها و نوعی سکته مغزی ، وحشتناک حس و ادراک قسمت نوزدهماجزای پر سلولی بدن انسان هندسه، نمایشی از حقیقتداروهای ضد بیماری ام اس وماست مالیاساس انسان اندیشه و باور ویرایش DNA جنین انسان، بررفتار اجتماعی انسان، حاصبحث درباره پیدایش و منشا کریستال زمان(قسمت اولزبان نیاز تکاملی استتو یک معجزه ایآیا امکان بازسازی اندامهمغز از بسیاری حقایق می گرشواهدی از دنیسوان(شبه نئجنگ و تصور از جنگتاثیر درجه حرارت بر عملکاولین دارو برای آتاکسی فمنابع انرژی از نفت و گاز چگونه انتظارات بر ادراک حس و ادراک قسمت بیست و سواختلالات عضلانی ژنتیکهوش مصنوعی از عروسک بازی داروی سل سپتمخچه تاثیر گذار بر حافظهاصل بازخوردواکسن کرونا و گشودن پنجررویا بخشی حقیقی از زندگی بخش بزرگی حس و ادراک ما اگوهر با نظر دیگران سنگ نمسفر فقط مادی نیستتوقف؛ شکستشاهکار شش گوشآیا رژیم غذایی گیاهی سلامغزتان را در جوانی سیمکشجهان های بسیار دیگراین اندوه چیستمنابع بی نهایت انرژی در دنگاه حقیقی نگاه به درون احساسیت روانی متفاوتارتباط پیوسته ی جهانهوش مصنوعی از عروسک بازی در هم تنیدگی مرزها و بی ماعتماد به خودروزه داری و التهاب زیانببرای اولین بار دانشمندانوبینار اساتید نورولوژی دگذر زمان کاملا وابسته به سلول بنیادین از مخاط بینتوهم وجودشرکت نورالینک ویدیویی ازفیلمی بسیار جالب از تغییآرامش و دانشنقش ژنتیک در درمان اختلاجهانی که از یک منبع، تغذیایستادن در برابر آزادی بخودآگاهی و هوشیاريمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارزش خود را چگونه میشناسنادانی در قرن بیست و یکم،هوش مصنوعی از عروسک تا کمدرمان های بیماری آلزایمربه نادیدنی ایمان بیاوریک جهش ممکن است ذهن انسانروشی جدید در درمان نابینبرخی بیماری ها که در آن بپیموزایدسندرم پس از ضربه به سرتاثیر رژیم گیاهخواری بر توصیه هایی در مصرف ماهیآشنا پنداریضررهای مصرف شکر و قند بر آشناپنداری چیستضررهای شکر بر سلامت مغزفراموشی همیشه هم بد نیستنقش زنجبیل در جلوگیری از جایی خالی نیستابتذال با شعار دیننرمشهای مهم برای تقویت عخدایی که ساخته ی ذهن بشر منبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز بحث های کنونی در ویروسهوش عاطفی قسمت هفتمدرمان جدید ای ال اس، توفربوزون هیگز جهان را از متلژنها ، مغز و ارادهراه نجاتبزرگ فکر کنپیشرفت های جدید علوم اعصمرگ و میر پنهانسیاهچاله ی منفرد یا سیاهتحریک عمقی مغزتکامل ابزار هوش ، راه پر اقلیت خلاقعقیده ی بی عملفضای قلب منبع نبوغ استنمیتوان با بیرون انداختنحقیقت افرادابزار بقا از نخستین هماننزاع بین جهل و علم رو به پدنیایی پر از سیاهچاله مهمان ناخواندهاز تکینگی تا مغز از مغز تهوش، ژنتیکی است یا محیطیدریای خدابیماری الزایمرکمردرد و علل آنرشته نوروایمونولوژی و نقتفکر ترکیبی در هوش مصنوعپروتز چشممسئولیت جدیدساهچاله ها تبخیر نمیشودتربیت کودکان وظیفه ای مهتأثیر شیرینی های حاوی لوامیدوار باش حتی اگر همه چعواملی که برای ظهور لغت اقانون جنگلنه عدم مطلق بلکه عدم با قحکمت الهی در پس همه چیزابزار بقای موجود زنده از نظریه تکامل در درمان بیمدورترین نقطه ی قابل مشاهمیگرن و پروتئین مرتبط با از تکینگی تا مغز از مغز تهدف از خلقت رسیدن به ابزادرگیری اعصاب به علت میتوبیوگرافیکودکان میتوانند ناقل بی زمزمه ات مانده در گوشمتقویت سیستم ایمنیآنچه ناشناخته است باید شمعادله ها فقط بخش خسته کنسخن نیکو مانند درخت نیکوتصویر زیبای اصفهانتاثیر ژنها بر اختلالات خانتظار گذر تندباد؟عصب حقوق نورولووقطره قطرهنوار عصب و عضلهحس و ادراک (قسمت اول )ابزارهای بقای موجود زندههمیشه داناتر از ما وجود ددانشمندان موفق به بازگردما اشیا را آنطور که هستنداز تکامل تا مغز، از مغز توقتی فهمیدی خطا کردی برگذهن ما از در هم شکستن منبباور و کیهان شناسیکایروپاکتیک چیستزیان غذاهای پرچربتمدن زیر آبآیا ما تنها موجودات زنده مغز و اخلاقسردرد سکه ایتغییر دادن ژنها آیا روزی تاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان باشلزوم سازگاری قانون مجازانیکولا تسلاحس و ادراک قسمت هفتماجزایی ناشناخته در شکل گهنر فراموشیداروی فامپیریدین یا نورلماست مالی با هوش انسانیاستفاده از مغز، وزن را کمویشن پرورقیبی قدرتمند در برابر مبحثي درباره هوش و تفاوتهکریستال زمان(قسمت دوم)زبان و کلمه حتی برای کسانتو یک جهان در مغز خودت هسآیا انسان با مغز بزرگش اخمغز به تنهایی برای فرهنگ شیشه ی بازالتی و سیلیکونجنگ داده هاتاثیر درجه حرارت بر عملکاولین دروغمنابع انرژی از نفت و گاز چگونه به سطح بالایی از هوحس و ادراک قسمت بیستماختراع جدید اینترنت کوانهوش مصنوعی از عروسک بازی داروی ضد چاقیمدل همه جانبه نگر ژنرالیاصل در هم تنیدگی و جهانی واکسن کرونا از حقیقت تاترویا تخیل یا واقعیتبخش بزرگتر کیهان ناشناختگویید نوزده و ایمنی ساکتسفر نامه سفر به بم و جنوب تولید مولکول جدید توسط هشاید گوشی و چشمی، آماده شآیا راهی برای رفع کم آبی مغط یک گیرنده استجهان هایی در جهان دیگراین ایده که ذرات سیاهچالمنابع جدید انرژینگاه دوبارهخفاش کور و انسان بینا؟ارتباط انسانی، محدود به هوش مصنوعی از عروسک بازی در هم تنیدگی کوانتومیاعتماد بی موردروزه داری و بیمار ی ام اس برای تمدن سازی، باید در بوجود قبل از ناظر هوشمندگذشته را دفن کنسلول عصبی شاهکار انطباق تاثیر درجه حرارت بر عملکتوهم وجودشربت ضد خلطفیروز نادرینقش گرمایش آب و هوا در همجهانی در ذهناکنون را با همه ی نقص هایخودت را از اندیشه هایت حفمنبع هوشیاری کجاست قسمت از فرد ایستا و متعصب بگذرنازوکلسینهوش مصنوعی به کمک هوش طبیدرمان های بیماری اس ام ایبه هلال بنگریک رژیم غذایی جدید، می توروشی جدید در درمان سکته مبرخی بیماری های خاص که بدپیموزایدسندرم جدایی مغزتاثیر رژِیم غذایی بر میگتوضیحی ساده در مورد هوش متاثیر سلامت دستگاه گوارشتیوتیکسن داروی ضد جنونآشتی بهتر استضعیف و قویفراموشی و مسیر روحانینقش زبان در سلطه و قدرت اجاذبهابداع دی ان ای بزرگترین دچرا ماشین باید نتایج را پخدایا جز تو که را دارممنبع هوشیاری کجاست؟(قسماز تلسکوپ گالیله تا تلسکهوش عاطفی قسمت یازدهدرمان جدید سرطانبی نهایت در میان مرزهاژنهای مشترک بین انسان و وراه های جدید برای قضاوت ربزرگ شدن مغز محدود به دورپیشرفت در عقل است یا ظواهمرگ و میر بسیار بالای ناشسیاهچاله ی تولید کنندهتحریک عمقی مغز در آلزایمتکامل تکنولوژیاقیانوس نادانیعلم و ادراک فقط مشاهده ی قفس ذهننمیتوان بر سیاه سیاه نوشحقیقت انسانابزار بقا از نخستین هماننزاع بین علم و نادانی رو دنیا، هیچ استمهندسی ژنتیک در حال تلاش از تکینگی تا مغز از مغز تهیچ نقطه ای مرکزی تر از ادرک فرد دیگر و رفتارهای ابیماری ای شبیه آلزایمر و کمردرد با پوشیدن کفش منارشد مغز فرایندی پیچیده اتفکر خلا ق در برابر توهم پروتز عصبی برای تکلممسئولیت در برابر محیط زیسایه ی هوشیاریترجمه ای ابتدایی از اسراتئوری تکامل امروز در درمامیدواریعوارض ازدواج و بچه دار شدقانون جنگلنهایت معرفت و شناخت درک عحافظه میتواند بزرگترین دابزار بقای موجود زنده از نعناعديدن با چشم بسته در خواب میگرن و خواباز تکینگی تا مغز از مغز تهر چیز با هر چیز دیگر در تدرب بسته با غیر خود باز مبیوگرافیکودکان خود را مشابه خود تزنان باهوش ترتلقین اطلاعات و حافظهآنچه واقعیت تصور میکنیم معجزه های هر روزهسخن و سکوتتصویربرداری فضاپیمای آمتاثیر کلام در آیات کلام باندوه در دنیا استعصب سیاتیکلمس کوانتومینوار عصب و عضلهحس و ادراک (قسمت دوم )ابزارهای بقای از نخستین همیشه راهی هستدانشمندان نورون مصنوعی سما به جهان های متفاوت خوداز تکامل تا مغز، از مغز توقتی پر از گل شدی خودت را ذهن چند جانبه نیازمند نگباید از انسان ترسیدکار امروز را به فردا نیندزیباترین چیز در پیر شدنتمدنی قدیمی در شمال خلیج آیا مصرف مولتی ویتامین همغز و اخلاقسردرد عروقی میگرنتغییر زودتر اتصالات مغزیتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان جدید از چه زمانی پالزوم سازگاری قانون مجازانیاز به آموزش مجازی دیجیحس و ادراک قسمت هفدهماحیای بینایی نسبی یک بیمهنر حفظ گرهداروی لیراگلوتیدماشین دانشاستفاده از نظریه ی تکامل واقعیت فیزیکی، تابعی از رموزی از نخستین تمدن بشربحثی جالب درباره محدودیتکریستال زمان(قسمت سوم)زبان و بیان نتیجه ساختماتو کجای جهانیآیا احتمال دارد رویا از آمغز بیش از آنچه تصور میشوشکل های متفاوت پروتئین هجنبه های موجی واقعیتتاثیر درجه حرارت بر عملکاولین سلول مصنوعیمنابع انرژی از نفت و گاز چگونه باغبانی باعث کاهش حس و ادراک قسمت دهمادامه بحث تکامل چشمهوش مصنوعی از عروسک بازی داروی ضد چاقیمدل هولوگرافیک ژنرالیزهاصل علت و تاثیرواکسن کرونا ساخته شده تورویا حقی از طرف خدابخش دیگری در وجود انسان هگوش دادن بهتر از حرف زدنسفر به مریخ در 39 روزتولید مثل اولین ربات های شاید درست نباشدآیاما مقهور قوانین فیزیکنفرت، اسیب به خود استجهان یکپارچهاین ابتدای تناقض هاستمناطق خاص زبان در مغزنگاهی بر قدرت بینایی دراارتباط از بالا به پایین مهوش مصنوعی از عروسک بازی در هم تنیدگی کوانتومی و پاعتیاد و تلاش های درمانی روزه داری سلول های بنیادبرای خودآگاه بودن تو بایوراپامیل در بارداریگریه ی ابر، رمز طراوت باغسلول عصبی، در محل خاص خودتاثیر درجه حرارت بر عملکتوهم بی خداییشش مرحله تکامل چشمفیزیک مولکولها و ذرات در نقش پیش زمینه ها و اراده جهان، تصادفی نیستاکوییفلکسخودروهای هیدروژنیمنبع هوشیاری کجاست قسمت از مخالفت بشنونباید صبر کرد آتش را بعد هوش مصنوعی به شناسایی کادرمان های جدید میگرنبه کدامین گناه کشته شدندیکی از علل محدودیت مغز امريتوکسيمب در درمان ام اسبرخی توجهات در ببمار پارپیچیدگی های مغزمگسسندرم دزدی ساب کلاوینپیچیدگی های مغزی در درک زسندرم سردرد به دلیل افت فتاثیر عصاره تغلیظ شده گیتیک و اختلال حرکتیآغاز فرایند دانستنطلوع و حقیقتفراموشی آرماننقش زبان در سلطه و قدرت اجاذبه و نقش آن در شکلگیریابزار هوش در حال ارتقا ازچرا مردم با زندگی میجنگنخسته نباشی بابامنبع هوشیاری کجاست؟(قسماز تلسکوپ گالیله تا تلسکهوش عاطفی قسمت پنجمدرمان جدید سرطانبی هیچ می ایی و بی هیچ میرژنهای هوش ، کدامندراه های جدید برای قضاوت ربزرگ شدن تقریبا ناگهانی پیشرفت ذهن در خلاقیت استمرگ و سوال از قاتلسیاره ی ابلهانتداوم مهم است نه سرعتتکامل جریان همیشگی خلقتالکترومغناطیس شنوایی و هعلم و روحقفس را بشکننمای موفقیتحقیقت اشیاابزار بقا از نخستین هماننزاع بین علم و جهل رو به پدندان ها را مسواک بزنید تمهندسی بدناز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ چیز همیشگی نیستدرک نیازمند شناخت خویش ابیماری ای شبیه ام اس مولتکنفرانس تشنج هتل کوثر اصرشد مغز علت تمایل انسان بتفاوت مغز انسان و میمون هپرورش مغز مینیاتوری انسامستند جهان متصلسایه را اصالت دادن، جز فرترس و آرمان هاتئوری تکامل در پیشگیری و امیدواری و مغزعید نوروز مبارکقانونمندی و محدودیت عالمنهایت در بی نهایتحافظه های کاذبابزار بقای موجود زنده از هفت چیز که عملکرد مغز تو دی متیل فومارات(زادیوا)(میگرن سردردی ژنتیکی که باز تکینگی تا مغز از مغز تهر جا که جات میشه، جات نیدرختان چگونه بر تشکیل اببیان ژن های اسکیزوفرنی دکودکان را برای راه آماده زنجیرها را ما باید پاره کتلاش ها برای کشف منابع جدآنچه حس می کنیم، نتیجه ی معجزه ی چشمسخن پاک و ثابتتصور ما ازمشکلات و واقعیتاثیر کپسول نوروهرب بر ناندوه دردی را دوا نمیکندعضلانی که طی سخن گفتن چقدلووفلوکساسیننوار عصب و عضله مهم در تشحس و ادراک قسمت 67ابزارهای دفاعی و بقای موهمیشه عسل با موم بخوریمدانشمندان یک فرضیه رادیکما با کمک مغز خود مختاريماز تکامل تا مغز، از مغز توقتی تو از یاد گرفتن باز ذهن هوشیار در پس ماده ی مبابا زود بیاکار با یگانگی و یکپارچگیزیباترین چیز در افزایش ستمرکز و مدیتیشنآیا مغز تا بزرگسالی توسعمغز و سیر تکامل ان دلیلی سرطان کمیت گراییتغییر عمودی سر انسان از پتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان خطرناکترین موجودلزوم عدم وابستگی به گوگل چیز جدید را بپذیرحس و ادراک قسمت هجدهماحیای بینایی نسبی یک بیمهنر رها شدن از وابستگیداروی تشنجی دربارداریمبانی ذهنی سیاه و سفیداستفاده از هوش مصنوعی در واقعیت چند سویهرمز و رازهای ارتباط غیر کبحثی در مورد نقش ویتامين کشف مکانیسم عصبی خوانش پزبان و بیان، در سایه پیشرتو کز محنت دیگران بی غمیآیا احتمال دارد رویا از آمغز برای فراموشی بیشتر کشکل پنجم مادهجنسیت و تفاوت های بیناییتاثیر درجه حرارت بر عملکاوکرلیزوماب داروی جدید شمنابع انرژی از نفت و گاز چگونه تکامل مغزهای کنونیحس و ادراک قسمت دوازدهماداراوون تنها داروی تاییهوش مصنوعی از عروسک بازی داروی ضد تشنج با قابليت تمدل هولوگرافیک تعمیم یافاصل عدم قطعیت از کوانتوم واکسن آلزایمررویاها از مغز است یا ناخوبخشیدن دیگران یعنی آرامشگوشه بیماری اتوزومال رسسسفر تجهیزات ناسا به مریخ تولید یا دریافت علمشایسته نیست در جیب خود قرآگاهی فراتر از آگاهینقاشی هایی با بوی گذشته یجهان یکپارچهاینکه به خاطرخودت زندگی مناطق خاصی از مغز در جستجنگاهی بر توانایی اجزاي بارتباط بین هوش طبیعی و هوهوش مصنوعی از عروسک بازی در هم تنیدگی کوانتومی و داعتیاد را به دور بیندازروزهای بد باقی نمیماندبرای رشد، باید از مسیر خطورزش هوازی مرتب خیلی به قگربه شرودینگر و تاثیر مشسلولهای ایمنی القا کنندهتاثیر درجه حرارت بر عملکتوهم تنهاییآرامش و سکونششمین کنگره بین المللی سفیزیک هوشیارینقش آتش در رسیدن انسان بهجهش های ژنتیکی مفید در سااکسی توسین و تکامل پیش اخورشید مصنوعیمنبع هوشیاری کجاست قسمت53از نخستین همانند سازها تنبرو و انرژی مداومهوش مصنوعی تعاملیدرمان های جدید در بیماری به امید روزهای بهتریافته های نوین علوم پرده ریه زغالیبرخی توصیه ها برای واکسیپیوند قلب خوک، به فرد دچاسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتاریک ترین بخش شبتیکاگرلور داروی ضد انعقاآغاز فصل سرما و دوباره تکطلای سیاهفرایند پیچیده ی خونرسانینقش سجده بر عملکرد مغزجبران از دست رفته هاابزار بقا از نخستین همانچرا مغز انسان سه هزار سالخطا در محاسبات چیزی کاملمنبع هوشیاری کجاست؟(قسماز تکنیکی تا مغز از مغز تهوش عاطفی قسمت اولدرمان دارویی سرطان رحم ببی ذهن و بی روحژنهای حاکم بر انسان و انسراه پیروزی در زندگی چیستبزرگترین خطایی که مردم مپیشرفتی مستقل از ابزار همرگ انتقال است یا نابود شسیاره ابلهانتداخل مرزها و صفات با بینتکامل داروینی هنوز در حاالکتروتاکسی(گرایش و حرکعلم اپی ژنتیک دریچه ای بهقله برای دیدن نه برای به نمایش تک نفرهحقیقت تنها چیزی است که شاابزار بقا از نخستین هماننسبیت عام از زبان دکتر برده روش موفقیتمهربانی، شرط موفقیتاز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ چیز، چقدر حقیقی استدرک و احساسبیماری اسپینال ماسکولار کنگره بین المللی سردرد درشد در سختی استتفاوت ها و تمایزها کلید بپرکاری تیروئیدمشکل از کجاستساخت سلول عصبی حتی پس از تسلیم شدن از نورون شروع متئوری جدید، ویران کردن گامیدی به این سوی قبر نیستعامل کلیدی در کنترل کارآقارچ بی مغز در خدمت موجودنهادینه سازی فرهنگ اختلاحافظه و اطلاعات در کجاست ابزار بقای موجود زنده از هفت سین یادگاری از میراث دین اجباریمیگرن شدید قابل درمان اساز تکینگی تا مغز از مغز تهر حرکت خمیده می شود و هر درختان اشعار زمینبیان حقیقتکوری گذرای ناشی از موبایزندگی فعال و مثبت روند آلتلاش های جدید در ALSآنها نمیخواهند دیگران رامعجزه ی علمسختی ها رفتنی استتصور از زمان و مکانتاثیر کپسول نوروهرب بر تاندوهگین نباش اگر درب یا غم بی پایانلوب فرونتال یا پیشانی مغنوار عصب و عضله تعیین محلحس و ادراک قسمت 74ابعاد و نیازهای تکاملیهمیشه، آنطور نیست که هستدانشمندان ژنی از مغز انسما بخشی از این جهان مرتبطاز تکامل تا مغز، از مغز توقتی ریشه ها عمیقند از چیذهن و شیمی بدنباد و موجکارهای کوچک، بی ارزش نیسزیر فشار کووید چه باید کرتمرکز بر هدفآیا همه جنایت ها نتیجه بیمغز کوانتومیسرعت فکر کردن چگونه استتغییرات منطقه بویایی مغزتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان عامل توقف رشد مغزمقاومت به عوارض فشار خون چیزی منتظر شناخته شدنحس و ادراک قسمت هشتماحتیاط در تعویض داروهاهنر، پر کردن است نه فحش دداروی جدید ALSمباحث مهم حس و ادراکاستفاده از انرژی خلاواقعیت چیسترمز گشایی از اتصالات مغزبحثی در مورد نقش کلسیم و کشف مکانیسمی پیچیده در بزبان و تکلم برخی بیماریهتو پیچیده ترین تکنولوژی آیا برای تولید مثل همیشه مغز بزرگ چقدر مفید هست ؟شکرگزار هر چیزی باش که داجنسیت و تفاوت های بیناییتاثیر درجه حرارت بر عملکايندگان چگونه خواهند دیدمنابع انرژی از نفت و گاز چگونه جمعیت های بزرگ شکل حس و ادراک قسمت سومادب برخورد با دیگرانهوش مصنوعی از عروسک بازی داروی ضد تشنج با قابليت تمدل های ریز مغز مینی بریناصل، روان و نفس استواکسن ایرانی کرونا تولیدرویاهای پر رمز و حیرتی دربخشش، عقلانی یا غیر عاقلگوشت خواری یا گیاه خواریسفر دشوار اکتشافتولید پاک و فراوان انرژیشادی، پاداش انجام وظیفهآپومورفین در پارکینسونچقدر به چشم اعتماد کنیمجهان کنونی و مغز بزرگتریاینکه خانواده ات سالم باخفاش با شیوع همه گیری جدیمنبع هوشیاری کجاست قسمت نگاهت را بلند کنهوش مصنوعی از عروسک بازی در هر سوراخی سر نکناعداد بینهایت در دنیای مروزهای سختبرای زندگی سالم، یافتن تورزش هوازی ، بهترین تمریگزیده ای از وبینار یا کنفسلولهای بنیادی مصنوعی درتاثیر درجه حرارت بر عملکتوهم جداییآرامش(سکوت) stillness و تکاپوصبور باشفیزیک و هوشیارینقش انتخاب از طرف محیط، نجهش های ژنتیکی غیر تصادفاکسکاربازپین در درمان تشخوش قلبی و مهربانیمنبع هوشیاری کجاست؟ (قسماز نخستین همانند سازها تچت جی پی تیهوش مصنوعی در کامپیوترهادرمان های جدید سرطانبه بالا بر ستارگان نگاه کیاد گرفتن مداومریواستیگمینبرخی درمان های Spinal Muscular Atپیوند مغز و سر و چالشهای سوپاپ ها یا ترانزیستورهاتاریکی من و تو و گرد و غباتیروفیبان موثر در سکته ی آغاز مبهم آفرینشطوفان فقر و گرسنگی و بی سفرایند تکامل و دشواری هانقش غذاها و موجودات درياجدا کردن ناخالصی هاابزار بقا از نخستین همانچرا مغزهای ما ارتقا یافت خطا در محاسبات چیزی کاملمنبع هوشیاری کجاست؟(قسماز تکینگی تا مغز و از مغز هوش عاطفی قسمت دهمدرمان زخم دیابتی با تکنوبی سوادی در قرن 21کفش و کتابراه انسان شدن، راه رفتن وبزرگترین درد از درون است پپوگستمرگ تصادفیسیاره ابلهانترقی واقعی یا شعار ترقیتکامل داروینی هنوز در حاالکترودهای کاشتنیعلم به ما کمک میکند تا موقله سقوطچند نرمش مفید برای کمردرحقیقت خواب و رویاابزار بقا از نخستین همانچسبیدن به خود، مانع بزرگ دهن، بزرگترین سرمایهموفقیت هوش مصنوعی در امتاز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ وقت خودت را محدود به درک کنیم ما همه یکی هستیمبیماری اضطراب عمومیکنگره بین المللی سردرد درشد، رسیدن به یک هدف نیستتفاوت ها را به رسمیت بشناپرتوهای صادر شده از سیاهمشکلات نخاعیساخت شبکه عصبی مصنوعی با تست آر ان اس دز میاستنی گتا 20 سال آینده مغز شما به امیدی تازه در درمان سرطاعادت همیشه خوب نیستقبل از آغازچهار میلیارد سال تکامل بحافظه و اطلاعات در کجاست ابزار بقای موجود زنده از هم نوع خواری در میان پیشیدین، اجباری نیستمیدان مغناطيسي زمین بشر از تکینگی تا مغز از مغز تهرچیز با یک تاب تبدیل به درد و درسبیداری و خواب کدام بهتر اکی غایب شدی تا نیازمند دلزندگی هوشمند در خارج از زتلاش های جدید در درمان فرآنژیوگرافی از مغزمعجزه ی علم در کنترل کرونسرنوشتتصادف یا قوانین ناشناختهتاثیر کپسول نوروهرب بر ساندام حسی، درک از بخش هایغم بی پایانلوتیراستامنوبت کودکانحس و ادراک قسمت 75ابعاد اضافه ی کیهانهمکاری یا رقابتدانشمندان پاسخ کوانتومی ما تحت کنترل ژنها هستیم یاز تکامل تا مغز، از مغز تویتنام نوعی کرونا ویروس ذهن تو همیشه به چیزی اعتقباد غرور و سر پر از نخوت وکاربرد روباتهای ريزنانوزیرفون داروی ضد ام استمرکز بر امروزآیا هوش مصنوعی می تواند نمغز آیندگان چگونه است ؟سطح آگاهی، رخدادهای زندگتغییرات مغز پس از 40 سالگیتاثیر گیاهخواری بر رشد و انسانیت در هم تنیده و متصمقایسه رقابت و همکاریچیزی خارج از مغزهای ما نیحس و ادراک قسمت هشتاد و ناحساس گذر سریعتر زمانهوموارکتوس ها ممکن است دداروی جدید s3 در درمان ام مبتکران خودشکوفااستفاده از سلول های بنیاواقعیت چیسترمز پیشرفت تواضع است نه طبحثی در مورد حقیقت فضا و کشف ارتباط جدیدی از ارتبزبان و شناخت حقیقت قسمت چتو آرامش و صلحیآیا بزرگ شدن مغز فقط در دمغز بزرگ چالش است یا منفعشکست حتمیجهل مقدستاثیر درجه حرارت بر عملکايا اراده آزاد توهم است یمنابع انرژی از نفت و گاز چگونه جمعیت های بزرگ شکل حس و ادراک قسمت سی و هشتمادراک ما درک ارتعاشی است هوش مصنوعی از عروسک بازی داروی ضد تشنج توپیراماتمدیون خود ناموجوداصلاح خطا با رفتن بر مسیرواکسن اسپایکوژنبدون پیر فلکگیلگمش باستانی کیستسفرنامه سفر به بم و جنوب تولید اندام با چاپ سه بعدشب سیاه سحر شودآپومورفین در پارکینسوننقش قهوه در سلامتیجهان کاملی در اطراف ما پراینترنت بدون فیلتر ماهواخلا، حقیقی نیستمنبع هوشیاری کجاست قسمت چالش هوشیاری و اینکه چرا هوش مصنوعی از عروسک بازی در والنتاین کتاب بدید همبقا با سازگارترین فرد اسروش مقابله مغز با محدودیبرخی ملاحظات در تشنج های ورزش و میگرنگزارش یک مورد جالب لخته وسلام تا روشناییتاثیر درجه حرارت بر عملکتوهم جدایی و توهم علمآزمون تجربی، راهی برای رصبر لازمه ی پیروزی استفیزیک آگاهینقش اتصالات بین سلولهای جهش های بیماری زا، معمولاگر فقط مردم میفهمیدند کخوش خیالی و خوش بینیمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز نخستین همانند سازها تچت جی پی تیهوش مصنوعی در تفکر خلاق ادرمان های رایج ام اسبه بالاتر از ماده بیندیشیاد بگیر فراموش کنیریاضیات یک حس جدید استبرخی روش های تربیتی کودکبرخی سلولهای عصبی در تلاپیوند اندام از حیوانات بسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتاریکی و نورتکنولوژی های جدید و حالتإِلَهِي هَبْ لِي كَمَالَطوفان زیباییفرایند حذف برخی اجزای مغنقش غذاها و موجودات درياجدایی خطای حسی استابزار بقا از نخستین همانچرا ویروس کرونای دلتا واخطای ادراک کارمامنبع هوشیاری کجاست؟(قسماز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی قسمت دومدرمان سرگیجه بدون نیاز ببی شرمیکل اقیانوس در یک ذرهراه بی شکستبسیاری از مجرمان، خودشانپایان، یک آغاز استمرگی وجود نداردسیب یکسان و دیدگاه های متتروس جریان انرژیتکامل داروینی هنوز در حاالگو نداشتیمعلم بدون توقفقلب های سادهچند جهانیحقیقت در علم، هرگز نهایی ابزار بقا از نخستین هماننسبت ها در کیهاندو ویژگی انتزاع و قدرت تجموفقیت در تفکر استاز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ کاری نکردن به معنی چیدرک احساسات و تفکرات دیگبیماری بیش فعالیکنترل همجوشی هسته ای با هز گهواره تا گورتفاوت های بین زن و مرد فقپرتوزایی از جسم سیاهمشکلات بین دو همسر و برخیساخت شبکه عصبی با الفبای تشنچ پانایوتوپولوس تشنج تا بحر یفعل ما یشاامگا سه عامل مهم سلامتعادت کن خوب حرف بزنیقبل از انفجار بزرگچهار ساعت پس از کشتار خوکحافظه و اطلاعات در کجاستابزار بقای موجود زنده از همه چیز موج استدیوار همه اش توهم بودمیدان های مغناطیسی قابل از تکینگی تا مغز- از مغز هز ذره، یک دنیاستدرد باسن و پا به دلیل کاهبیست تمرین ساده برای جلوکیهان خود را طراحی میکندزندگی و داراییتلاش های جدید در درمان سرآنان که در قله اند هرگز خمعجزه در هر لحظه زندگیسریع دویدن مهم نیستتضادهای علمیتاثیر کپسول نوروهرب بر سانرژی بی پایان در درون هرغیرقابل دیدن کردن مادهلوزالمعده(پانکراس)مصنوعنور از عمق تاریکیحس و ادراک قسمت 78ابعاد بالاترهمانند سازی در انساندانشمندان اولین سلول مصنمانند آب باشاز تکامل تا مغز، از مغز تویتامین E برای فعالیت صحذهن خود را مشغول هماهنگیبار مغز بر دو استخوانکاربرد روباتهای ريز، در زیرک ترین مردمتمساح حد واسط میان مغز کوآیا هوش مصنوعی زندگی بشرمغز اندامی تشنه ی انرژی اسعی کن به حدی محدود نشویتغییرات آب و هوایی که به تاثیر انتخاب از طرف محیط انسانیت در برابر دیگرانمقابله ی منطقی با اعتراضچیزی شبیه نور تو نیستحس و ادراک قسمت هشتاد و شاحساسات کاذبهورمون شیرساز یا پرولاکتداروی جدید لنفوم و لوکمیمتواضع باشاستفاده از سلول های بنیاواقعیت های متفاوترمز بقای جهش ژنتیکیبحثی در مورد عملکرد لوب فکشف جمجمه ای درکوه ایرهوزبان و شناخت حقیقت قسمت اتو افق رویداد جهان هستیآیا تکامل و تغییرات ژنتیمغز بزرگ چالشهای پیش روشگفت نیست من عاشق تو باشمجهان فراکتالتاثیر درجه حرارت بر عملکايا اراده آزاد توهم است یمنابع انرژی از نفت و گاز چگونه حافظه را قویتر کنیحس و ادراک قسمت سی و ششمادغام میان گونه های مختلهوش مصنوعی از عروسک بازی داروی ضد جنون در درمان تیمدیریت اینترنت بر جنگاصول انجام برخی نرمش ها دواکسن اسپایکوژن ضد کرونابدون بار گذشتهگیاه بی عقل به سوی نور میسفرنامه سفر به بم و جنوب تولید سلولهای جنسی از سلشبیه سازی میلیون ها جهان آب زندگی است قسمت چهارمنقش مهاجرت در توسعه نسل اجهان پیوستهایندرالخلا، خالی نیستمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارتباط شگفت مغز انسان و فچالش هوشیاری و اینکه چرا هوش مصنوعی از عروسک بازی در یک فراکتال هر نقطه مرکبقا در ازای بیماریروش های صرفه جویی در ایجابرخی مرزهای اخلاق و علوم ورزش بهترین درمان بیش فعگشایش دروازه جدیدی از طرسلاح و راهزنیتاثیر درجه حرارت بر عملکتوهم جسمآزمون ذهنی گربه ی شرودینصبر و واقعیتفیزیکدانان ماشینی برای تنقش تیروئید در تکامل مغزجهش تمدنی عجیب و شگفت انساگر میدانی مصیبت بزرگتر خوشبختی چیستمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز نخستین همانند سازها تنتایج نادانی و جهلهوش مصنوعی در خدمت خلق وحدرمان های علامتی در ام اسبه جای محکوم کردن دیگران یادگیری مهارت های جدید دریتوکسیمابیادگیری هوش مصنوعی، عمیقریسدیپلام تنها داروی تایبرخی سيناپسها طی تکامل و پیوند اندام حیوانات به اسوخت هیدروژنی پاکتاریکی خواهد ترسیدتکنولوژی و پیشرفتافت فشار خون ناگهانی در وطولانی ترین شبفراتر از دیوارهای باورنقش غذاها و موجودات درياجریان انرژی در سیستم های ابزار بقا از نخستین همانچرا پس از بیدار شدن از خوخطای حسمنبع هوشیاری کجاست؟(قسماز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی قسمت سومدرمان سرگیجه بدون نیاز ببی عدالتی در توزیع واکسن کلمات بلند نه صدای بلندرابطه تشنج و اوتیسمبسیاری از بیماری های جدیپاکسازی مغزمراحل ارتقای پله پله کیهسیر آفرینش از روح تا مغز تری فلوپرازینتکامل داروینی هنوز در حاالگو و عادت را بشکن و در اعلم در حال توسعهقلب و عقلچند جهانیحقیقت راستین انسان علم بابزار بقا از نخستین هماننسبت طلایی، نشانه ای به سدو بیماری روانی خود بزرگ مولکول ضد پیریاز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ کس مانند تو نگاه نمیکدرک تصویر و زبان های مخلتبیماری تی تی پیکنترل جاذبهزمین در برابر عظمت کیهانتفاوت های تکاملی در مغز وپرسش و چستجو همیشه باقی امشکلات روانپزشکی پس از سساختن آیندهتشنج چیستتاول کف پا و حقیقتاما شما از دید خفاش کور هعادت کردن به نعمتقبرستان ها با بوی شجاعتنون و القلمحافظه ی هوش مصنوعیابزار بقای موجود زنده از همه چیز و هیچ چیزدیوار، از ابتدا توهم بودمیدان های کوانتومی خلااز تکینگی تا مغز- از مغز هزینه ای که برای اندیشیددرد زانو همیشه نیاز به جربیش از نیمی از موارد انتقکیهانِ هوشیارِ در حال یازندگی بی دودتلاش های جدید شرکت نورالآنزیم تولید انرژی در سلومعرفت و شناختسریعترین کامپیوتر موجودتظاهر خوابیده ی مادهتاثیر کتامین در درمان پاانرژی تاریکغرور و علملیروپریم داروی ترکیبی ضدنور درونحس و ادراک قسمت 82اتفاق و تصادفهمجوشی هسته ای، انرژِی بدانشمندان تغییر میدان مغماه رجباز تکامل تا مغز، از مغز تویتامین E در چه مواد غذایذهن سالمبار بزرگ ایستادن بر دو پاکاش شرف اجباری بود یا حتیزیست شناسی کل در جزء فراکتنفس هوازی و میتوکندریآیا هوش ارثی دریافتی از پمغز انسان ایا طبیعتا تماشلیک فراموشیتغییرات تکاملی سر انسان تاثیر احتمالی عصاره تغلیانسان، گونه ای پر از تضادمقابله با کرونا با علم اسنکاتی در مورد تشنجحس و ادراک قسمت پنجماخلاق و علوم اعصابهوش فوق العاده، هر فرد اسداروی جدید میاستنی گراویمجموعه های پر سلولی بدن ماستفاده از سلول های بنیاواقعیت و مجازرمز جهانبحثی درباره هوش و تفاوتهکشف جدید تلسکوپ جیمز وبزبان و شناخت حقیقت قسمت دتو انسانی و انسان، شایستآیا جنین انسان، هوشمندی مغز بزرگ و فعال یا مغز کوشگفت انگیز بودن کیهانجهان قابل مشاهده بخش کوچتاثیر درجه حرارت بر عملکای نعمت من در زندگیممنابع انرژی از نفت و گاز نگاه من، نگاه تو و یا حقیحس و ادراک قسمت سیزدهمادغام دو حیطه علوم مغز و هوش مصنوعی از عروسک بازی دارویی خلط آورمداخله ی زیانبار انساناصول توسعه ی یک ذهن کاملرویای شفافواکسن دیگر کرونا ساخته شگیاه خواری و گوشت خوار کدسفرنامه سفر به بم و جنوب تولترودینشبیه سازی سیستم های کوانALS نگاهی کامل بر بیماری وآب زندگی است قسمت هفتمنقش میدان مغناطیسی زمین جهان پیوستهایا کوچک شدن مغزانسان الخلاصه ای از مطالب همایش ممنبع هوشیاری کجاست قسمت ارتباط شگفت انگیز مغز انچالش هوشیاری و اینکه چرا هوش مصنوعی از عروسک بازی در کمتر از چند ماه سوش جدبقای حقیقی در دور ماندن اروش هایی برای کم کردن اضطبرخی نکات از گاید لاین پرورزش در کمر دردپل جویی اصفهانسلسله مباحث هوش مصنوعیتاثیر درجه حرارت بر عملکتوهمات و شناخت حقیقتآزمون ذهنی گربه شرودینگرصبر بسیار بایدفال نیکونقش حفاظتی مولکول جدید دجهشهای مفید و ذکاوتی که داگر نیروی مغناطیس نباشد خوشبختی دور از رنج های ممنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز نشانه ها و آثار درک شدنجات در راستگوییهوش مصنوعی در خدمت خلق وحدرمان ژنتیکی برای نوآوریبه خوبی های دیگران فکرکنبه خودت مغرور نشویادگرفتن، آغاز حرکت است ریشه های مشترک همه ی موجوبرداشت مغز ما از گذر زمانپیوند سر آیا ممکن استسودمندی موجودات ابزی بر تاریخ همه چیز را ثبت کردهتکنولوژی جدید که سلول هاافت هوشیاری به دنبال کاهطی یکصد هزار سال اخیر هرچفرد موفقنقش غذاها در کاهش دردهای جریان انرژی در سیستم های ابزار بقا از نخستین همانچرا ارتعاش بسیار مهم استخطر آلودگی هوامنبع هوشیاری کجاست؟(قسماز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی قسمت ششمدرمان سرگیجه بدون داروبیمار 101 ساله، مبتلا به سکلوزاپین داروی ضد جنونرادیوی مغز و تنظیم فرکانبسیاری از بیماری های جدیپارادوکس ها در علممرز مرگ و زندگی کجاستسیستم تخلیه ی مغز بینشی نتری فلوپرازینتکامل زبانالگوی بنیادین و هوشیاریعلم راهی برای اندیشیدن اقلب یا مغزچند جهانی و علمحقیقت غیر فیزیکیابزار بقا از نخستین هماننشانه های گذشته در کیهان دو بار در هفته ماهی مصرف مولتیپل اسکلروز در زنان از تکینگی تا مغز از مغز تهیچ کس حقیقت را درون مغز درک حقیقت نردبان و مسیری بیماری دویککندر در بیماریهای التهابزمین زیر خلیج فارس تمدنی تفاوت های زبانی سرمنشا تپرسشگری نامحدودمشکلات روانپزشکی در عقب ساختن آینده، بهترین روش تشنج و حرکات شبه تشنجی قاتابوهای ذهنیامروز دانش ژنتیک هیچ ابهعادت بد را ترک کنقدم زدن و حرکت دید را تغینوآوری ای شگفت انگیز دانحافظه انسان و حافظه ی هوشابزار بقای موجود زنده از همه چیز کهنه میشوددید تو همیشه محدود به مقدمیدان بنیادین اطلاعاتاز تکینگی تا مغز- از مغزتهزینه سنگین انسان در ازادردهای سال گذشته فراموش بیشتر کمردردها نیازی به کیست هیداتید مغززندگی در جمع مواردی را برتلاش هایی در بیماران قطع آواز خواندن در قفس، نشانمغز فکر میکند مرگ برای دیسرگیجه از شایعترین اختلاتظاهری از ماده است که بیدتاثیر گیاه خواری بر رشد وانرژی تاریک که ما نمی توغربال در زندگیلیس دگرامفتامین یا ویاسنوروفیبروماتوزحس و ادراک قسمت 87اتوبان اطلاعات و پلِ بینهمراه سختی، اسانی هستدانشمندان روش هاي جدیدی ماپروتیلیناز خود رها شوویتامین کاذهت را روی چیزهای مفید متبار سنین ابزار هوشمندی اکتاب گران و پرهزینه شد ولزیست شناسی باور حقیقت یا تنفس هوازی و میتوکندریآیا هوش سریعی که بدون احسمغز انسان برای ایجاد تمدشلیک فراموشیتغذیه بر ژنها تاثیر داردتاثیر ترکیبات استاتین (سانعطاف پذیری مکانیسمی علملاحظه های اخلاقی دربارهچگونه مولکول های دی ان ایحس و ادراک قسمت پنجاهاخلاق پایه تکامل و فرهنگهوش مصنوعی می تواند بر احداروی جدید آلزایمرمجرم، گاهی قربانی استاستفاده از سلول های بنیاواقعیت و انعکاسرمز جهان خاصیت فراکتالبحثی درباره هوش و تفاوتهکشتن عقیده ممکن نیستزبان و شناخت حقیقت قسمت ستو با همه چیز در پیوندیآیا جهان ذهن و افکار ما ممغز بزرگترین مصرف کننده جهان موازی و حجاب هاتاثیر درجه حرارت بر عملکای همه ی وجود منمنابع انرژی از نفت و گاز نگاه مادی غیر علمی استحس و ادراک قسمت ششمارتقا و تکامل سنت آفرینش هوش مصنوعی از عروسک بازی دارویی ضد بیش فعالی سیستاصول سلامت کمرروان سالمواکسن دیگری ضد کرونا از دگیرنده باید سازگار با پیسفرنامه سفر به بم و جنوب تومورها و التهاب مغزی عاشبکه های مصنوعی مغز به درفقر داده ها در هوش مصنوعیآب زندگی است قسمت اولنقش محیط زندگی و مهاجرت دجهان پر از چیزهای اسرار آایا این جمله درست است کسیخلاصه ای از درمان های جدیمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارتباط شگفت انگیز مغز انچالش هوشیاری و اینکه چرا هوش مصنوعی از عروسک بازی در آرزوهایت مداومت داشتهبلندی در ذهن ما درک بلندیروش هایی برای جلوگیری از برخی نرمش ها برای درد زانوزن حقیقی معرفت و شناختپل خواجو اصفهانسلطان جنگل یا صاحب ملکوتتاثیر درجه حرارت بر عملکتوکل بر خداآزادی عقیده، آرمانی که تصد قدح، نفتاده بشکستفاکسیبتنقش حیاتی تلومر دی ان آ دجهشهای مفید و ذکاوتی که داگر نعمت فراموشی نبود بسخانه ی تاریکمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز نظر علم اعصاب یا نرووسنخاع ما تا پایین ستون فقرهوش مصنوعی درمانگر کامپیدرمان پوکی استخوانهوش مصنوعی درخدمت خلق وحدرمان پوکی استخوانبه دنبال رستگاری باشیادآوری خواب و رویاریشه های مشترک حیاتبررسي علل احتمالي تغيير پیوند سر، یکی از راه حلهاسی و سه پل اصفهانتاریخ، اصیل نیست و ساخته تکنولوژی جدید که سلول هاافتخار انسانطبیعت موجی جهانفرد یا اندیشهنقشه مغزی هر فرد منحصر بهجریان انرژی در سیستم های ابزار بقا از نخستین همانچرا بیماری های تخریبی مغخطرات هوش مصنوعیمنبع هوشیاری در کجاست؟ قاز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی بیشتر در زناندرمان سرطان با امواج صوتبیمار مرکز تنفس سلولیکلید نزدیک و نگاه تو بر فراز تغییربشکه ای که ته نداره پر نمپاسخ گیاهان در زمان خوردمرز بین انسان و حیوان کجاسیستم تعادلی بدنترک امروزتکامل زبانالگوبرداری از طبیعتعلم ساختن برج های چرخانقلب دروازه ی ارتباطچند روش ساده برای موفقیتحقیقت غیر قابل شناختابزار بقا از نخستین هماننشانه های پروردگار در جهدو برابر شدن خطر مرگ و میمواد کوانتومی جدید، ممکناز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ اندر هیچدرک دیگرانبیماری دیستروفی میوتونیکندر علیه سرطانزمان چیستتفاوت ایستایی و تکاپوآلودگی هوا چالش قرن جدیدمشاهده گر جدای از شیء مشاساختار فراکتال وجود و ذهتشنج عدم توازن بین نورون تاثیر فکر بر سلامتانفجار و توقف تکاملی نشاعادت دادن مغز بر تفکرقدرت مردمنوار مغز مشاهده ی غیر مستحباب های کیهانی تو در توابزار بقای موجود زنده از همه چیز در زمان مناسبدیدن خدا در همه چیزمیدازولام در درمان تشنج از تکینگی تا مغز، از مغز هزاران سال چشم های بینا ودردی که سالهاست درمان نشبا هوش مصنوعی خودکار روبکیست کلوئید بطن سومزندگی در سیاهچالهتلاشی برای درمان قطع نخاآینه در اینهمغز قلبسرگردانیتعویض دارو در تشنجتاثیر گیاه خواری بر رشد وانرژی خلا ممکن استمقالاتلا اکراه فی الدیننورون هاي مصنوعی می توانحس و ادراک قسمت چهلاتوسوکسیمایدهمراهی میاستنی با برخی سدانشمندان روشی برای تبدیماجرای جهل مقدساز درخواست ها جدا شوویتامین کا و استخوانذخیره ی شگفت انگیز اطلاعبارداری بدون رحمکتاب زیست شناسی باورزیست، مرز افق رویداد هستتنفس بدون اکسیژنآیا هشیاری کوانتومی وجودمغز انسان برای شادمانی طشنا در ابهای گرم جنوب نیاثبت و دستکار ی حافظهتاثیر تغذیه بر سلامت روااهرام مصر از شگفتی های جهملاحظات بیهوشی قبل از جرچگونه میتوان با قانون جنحس و ادراک قسمت پنجاه و یاختلاف خانوادگی را حل کنهوش مصنوعی و کشف زبان هایداروی جدید ای ال اسمحل درک احساسات روحانیاستیفن هاوکینگ در مورد هواقعیت تقویت شدهرنگ کردن، حقیقت نیستبحثی درباره هوش و تفاوتهگل خاردار، زیباستزبان جانسوزتو با باورهایت کنترل میشآیا جهش های ژنتیکی، ویرومغز حریص برای خون، کلید تجهان ما میتواند به اندازتاثیر درجه حرارت بر عملکای آنکه نامش درمان و یادشمنابع انرژی از نفت و گاز نگاه محدود و تک جانبه، مشحس و ادراک قسمت شصت و هشتارتقا یا بازگشت به قبل ازهوش مصنوعی از عروسک بازی داستانها و مفاهیمی اشتبااضطراب و ترسروبات ها قول میدهندبدون زمان، ماده ای وجود نواکسن سرطانگالکانزوماب، دارویی جدیسفری به آغاز کیهانتومورهای نخاعیشبکیه های مصنوعیفلج نخاعی با الکترودهای آب زندگی است قسمت دومنقش مرکز تنفس سلولی در بیجهان پر از چیزهای جادویی ایا ابزار هوشمندی یا مغز خم شدن فضا-زمانمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارتباط غیرکلامی بین انساچالش کمبود اندام برای پیهوش مصنوعی از عروسک بازی در آسمان هدیه های نادیدنبلوغ چیستروش هایی ساده برای کاهش ابرخی نرمش ها برای زانووزوز گوشپلاسمای غالبسم زنبور ، کلیدی برای وارتاثیر رو ح و روان بر جسمتوپیراماتآزار دیگری، آزار خود استصدای بم با فرکانس پایین، فاجعه ی جهل مقدسنقش خرچنگ های نعل اسبی درجوانان وطناگر نعمت فراموشی نبود بسخانواده پایدارمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز نظر علم اعصاب اراده آزنخستین تمدن بشریهوش مصنوعی ساخته هوش طبیدرمان آرتروز با ورزش موضبه زودی شبکه مغزی به جای یاری خدا نزدیک استرژیم های غذایی و نقش مهم بررسی مغز با امواج مادون پیوندهای پیچیده با تغییرمدارک ژنتیکی چگونه انسانسیلی محکم محیط زیست بر انتازه های اسکیزوفرنی(جنوتکینگیافراد آغاز حرکت خودشان رطبیعت بر اساس هماهنگیفرد حساس از نظر عاطفی و بنقشه های مغزی جدید با جزیجراحی گردن همیشه برای دیابزار بقا از نخستین همانچرا حیوانات سخن نمی گویندفاع از پیامبرمنبع هوشیاری در کجاست؟(قاز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی در زنان بیشتر ادرمانهای بیماری پارکینسبیماری لبر و نابینایی آنکلام و زبان، گنجینه ای بسراست دستی و چپ دستیبشریت از یک پدر و مادر نیپختگی پس از چهل سالگي به مرز جدید جستجو و اکتشاف، سیستم دفاعی بدن علیه مغز ترکیب آمار و ژنتیکتکامل زبان انسان از پیشیالتهاب شریان تمپورالعلایم کمبود ویتامین E را قلب روباتیکچندین ماده غذایی که ماننحقیقت، آن چیزی نیست که جلابزار بقا از نخستین هماننظام مثبت زندگیدو برابر شدن خطر مرگ و میموجود بی مغزی که می توانداز تکینگی تا مغز از مغز تهیچگاه از فشار و شکست نتردرک درست از خود و هوشیاریبیماری سلیاککوچ از محیط نامناسبزمان و مکان، ابعاد کیهان تفاوت ارباب و رهبر حقیقیآلودگی هوا و ویروس کرونامشاهده آینده از روی مشاهساختار شبکه های مغزی ثابتشویق خواندن به کودکانتاثیر مشاهده بر واقعیت بانقراض را انتخاب نکنیدعارضه جدید ویروس کرونا سقدرت و شناخت حقیقتنوار مغز ترجمه رخدادهای حباب هایی تو در توابزار بقای موجود زنده از همه چیز در زمان کنونی استدیدگاه نارسای دوگانه ی ممکان زمان یا حافظه زماناز تکینگی تا مغز، از مغز هستي مادي ای که ما کوچکتردرس گرفتن از شکست هابا هر چیزی که نفس می کشد مکپسول ژری لاکتزندگی زمینی امروز بیش از تلاشی تازه برای گشودن معآیندهمغز ما کوچکتر از نیم نقطهسربازان ما محققا غلبه می تعامل انسان و هوش مصنوعیتاثیر گیاه خواری بر رشد وانرژِی برای ایجاد اضطرابتاثیر ویتامین دی بر بیمالاموژین داروی ضد اوتیسم؟نورون های ردیاب حافظهحس و ادراک قسمت چهل و هفتاتصال مغز و کامپیوترهمراهی نوعی سردرد میگرنیدانش، قفل ذهن را باز میکنماجرای عجیب گالیلهاز روده تا مغزویتامین کا در سبزیجاتذره ی معین یا ابری از الکبازگشایی مجدد مطب دکتر سکتاب طبیعت در قالب هندسهزاویه نگاه ها یکسان نیستتنها مانع در زندگی موارد آیا واکنش های یاد گرفته ومغز انسان برای شادمانی طشناخت و معرفت، و نقش آن دثبت امواج الکتریکی در عصتاثیر حرکات چشم بر امواج اولویت بندی ها کجاستممانتین یا آلزیکسا یا ابچگونه مغز ما، موسیقی را پحس و ادراک قسمت پنجاه و داختلال خواب فرد را مستعد هوش مصنوعی یا حماقت طبیعداروی جدید برای میاستنی محل درک احساسات روحانی داستیفن هاوکینگ در تفسیر واقعیت خلا و وجود و درک مرنگین کمانبحثی درباره هوش و تفاوتهگل درون گلدانزبان ریشه هایی شناختی استو باید نیکان را به دست بشگفت زده و حیران باشآیا جهش ژنتیکی و تنظیم اجمغز در تنهایی آسیب میبینجهان مادی، تجلی فضا در ذهایمپلانت مغزیمنابع انرژی از نفت و گاز نگاه کلی نگرحس و ادراک قسمت شصت و دوارتوکين تراپی روشی جديد هوش مصنوعی از عروسک بازی دخالت در ساختار ژنهااطلاع رسانی اینترنتیروبات های ریز در درمان بیبرنامه و ساختار پیچیده مواکسن سرطانگام کوچک ولی تاثیرگذارسقوط درون جاذبه ای خاص، چتومورهای ستون فقراتشباهت مغز و کیهانفلج بل، فلجی ترسناک که آنآب زندگی است قسمت سومنقش نگاه از پایین یا نگاهجهان دارای برنامهایا بیماری ام اس (مولتیپخونریزی مغز در سندرم کوومنبع هوشیاری کجاست قسمت ارتروز یا خوردگی و التهاچالش دیدگاه های سنتی در بهوش مصنوعی از عروسک تا کمدر آستانه ی موج پنجم کوویبلعیدن ستاره توسط سیاهچاروش جدید تولید برقبرخی نرمش های گردنوسواس، بیماری استپمبرولیزوماب در بیماری چسماگلوتید داروی کاهش دهنتاثیر روده بر مغزتوانایی مغز و دیگر اجزای آسيب میکروواسکولاریا آسصرع و درمان های آنفاصله ها در مکانیک کوانتنقش داروهاي مختلف معروف جوانان وطناگر با مطالعه فیزیک کوانخار و گلمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز نظر علم اعصاب اراده آزنخستین تصویر از سیاهچالههوش مصنوعی، اتفاقات و تحدرمان ام اس(مولتیپل اسکلبه زیر پای خود نگاه نکن بژن همه چیز نیسترژیم های غذایی و نقش مهم بررسی و اپروچ جدید بر بیمپیوندی که فراتر از امکانمروری بر تشنج و درمان هایسینوریپا داروی ترکیبی ضدتازه های بیماری پارکینسوتکامل فردی یا اجتماعیافراد بی دلیل دوستدار تو طعمه ی شبکه های ارتباط اجفردا را نمیدانیمنقشه با واقعیت متفاوت اسجستجوی متن و تصویر به صورابزار بقا از نخستین همانچرا حجم مغز گونه انسان دردفاع در برابر تغییر ساختمنبع خواب و رویااز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی در زنان بیشتر ادرماندگی به دلیل عادت کربیماری های میتوکندریکلام، در تحولی شگفت آور برجزخوانی هایی که امروز ببعد پنجمپدیده خاموش روشن در پارکمرزهای حقیقی یا مرزهای تسکوت و نیستیترکیب حیوان و انسانتکامل ساختار رگهای مغزی امواجی که به وسیله ی ماشیعلایم کمبود ویتامین E را قلب را نشکنچندجهانیحقایق ممکن و غیر ممکنابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیدو داروی جدید برای میاستموجودات مقهور ژنها هستنداز تکینگی تا مغز از مغز تهیپرپاراتیروئیدیسمدرک عمیق در حیواناتبیماری ضعف عضلات نزدیک بکوچک شدن مغز از نئاندرتازمان و گذر آن سریع استتفاوتهای جنسیتی راهی براآلودگی هوا و پارکینسونمشاهدات آمیخته با اشتباهسادیسم یا لذت از آزار دادتشخیص ژنتیکی آتروفی های تاثیر نگاه ناظر هوشیار بانواع سکته های مغزیعدم توقف تکامل در یک انداقدرت کنترل خودنوار مغز در فراموشی هاحد و مرزها توهم ذهن ماستابزار بقای موجود زنده از همه چیز، ثبت می شوددژا وو یا اشنا پنداریمکانیک کوانتومی بی معنی از تکینگی تا مغز، از مغز هستی ما پس از شروعی چگال دست و پا زدن در سایه؟با آتش، بازی نکن و بعد از کامپیوتر سایبورگزندگی زودگذرتلاشی جدید در درمان ام اسآینده ی انسان در فراتر ازمغز مانند تلفن استسردرد میگرنتعامل انسان با هوش مصنوعتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسولینصفحه اصلیلایو دوم دکتر سید سلمان فنوروپلاستیسیتی چیستحس و ادراک قسمت چهل و هشتاثر مضر مصرف طولانی مدت رهندسه ی پایه ایدانش، یک انسان را ناسازگماده ی تاریکاز سایه بگذرویتامین بی 12 در درمان دردذرات کوانتومی زیر اتمی قبازگشت از آثار به سوی خداکتاب، سفری به تاریخزاوسکا درمان گوشرتنها در برابر جهانآیا یک، وجود داردمغز انسان رو به کوچک تر ششناخت حقیقت یا آرزوهای گجلو رفتن یا عقبگردتاثیر دوپامین و سروتونیناولین قدم شناخت نقص های خمن کسی در ناکسی دریافتم چگونه مغز پیش انسان یا همحس و ادراک قسمت پنجاه و ساختلال در شناسایی حروف و هوش مصنوعی گوگل به کمک تشداروی جدید برای کاهش وزنمحدودیت چقدر موثر استاستخوان های کشف شده، ممکوالزارتان داروی ضد فشار رهبر حقیقیبحثی درباره هوش و تفاوتهگل زندگیزبان شناسی مدرن در سطح سلتو تغییر و تحولیشگفتی های نقشه ی ژنتیکیآیا خداباوری محصول تکاملمغز را از روی امواج بشناسجهان مرئی و نامرئیایمپلانت مغزی و کنترل دو منابع انرژی از نفت و گاز نگاه انسان محدود به ادراحس و ادراک قسمت شصت و ششارتباط میکروب روده و پارهوش مصنوعی از عروسک بازی در میان تاریکی و روشناییاطلاعات حسی ما از جهان، چروبات کیانبرنامه ی مسلط ژنها در اختواکسن ضد اعتیادگامی در درمان بیماریهای سلول های مغزی عامل پارکیتوهم فضای خالیشباهت مغز با کیهان مادیفلج خوابآب، زندگی است(قسمت پنجم)نقش نظام غذایی در تکامل مجهان در حال نوسان و چرخشایا بدون زبان میتوانیم تخواندن ، یکی از شستشو دهنمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارزش های وارونهچاالش ها در تعیین منبع هوهوش مصنوعی از عروسک تا کمدر درمان بیماری مولتیپل بنی عباس، ننگی بر تاریخروش صحبت کردن در حال تکامبرخی یونها و مولکول های میک پیام منفرد نورون مغزی پنج اکتشاف شگفت آور در موسندرم کووید طولانیتاثیر روزه داری بر سلامت توازن مهمتر از فعالیت زیآسیب ها ناشی از آلودگی هوضایعه ی شبکه لومبوساکرالفاصله ی همیشگی تصویر سازنقش درختان در تکاملجواب دانشمند سوال کننده اگر تلاش انسان امروز براخارق العاده و استثنایی بمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز واقعیت امروز تا حقیقتمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز کجا آمده ام و به کجا میهوش احساسیدرمان تومورهای مغزی با ابه سیاهی عادت نکنیمژن همه چیز نیسترژیم ضد التهابیبررسی ژنها در تشخیص بیماپیوستگی همه ی اجزای جهانمرکز هوشیاری، روح یا بدن سیگار عامل افزایش مرگ ومتازه های درمان ام استکامل مادی تا ابزار هوشمافزایش قدرت ادراکات و حسظهور امواج مغزی در مغز مصفرزندان زمان خودنقص های سیستمی ایمنیجستجوی هوشیاری در مغز ماابزار بقا از نخستین همانچرا خشونت و تعصبدقیق ترین تصاویر از مغز امنتظر نمان چیزی نور را بهاز تکینگی تا مغز از مغز تهوشمندی کیهاندرها بسته نیستبیماری های مغز و اعصاب و کلرال هیدرات برای خوابانرحم مصنوعیبعد از کروناپروژه ی ژنوم انسانیمزایای شکلات تلخ برای سلسکوت، پر از صداترازودونتکامل شناخت انسان با کشفامیوتروفیک لترال اسکلروعلائم عصبی آلزایمر، با اقوی تر باشنه ناامیدی بلکه ارتقاحل مشکلابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیدو سوی واقعیتمورد نادر همپوشانی دو بیاز تکینگی تا مغز از مغز تهاوکينگ پیش از مرگش رسالدرگیری قلب در بیماری ویربیماریهای تحلیل عضلانی اکوچکی قلبزمان و صبرتقلید مرحله ای نسبتا پیشآلزایمرمطالبه ی حق خودسازگاری با محیط بین اجزاتشخیص آلزایمر سالها قبل تاثیر نگاه و مشاهده ناظر انیس بی کسانعدم درکقدرت انسان در نگاه به ابعنوار مغز در تشخیص بیماری حریص نباشابزار بقای موجود زنده از همه ی سردردها بی خطر نیستدژاوو یا آشناپنداریمکانیزمهای دفاعی در براباز تکینگی تا مغز، از مغز هشت توصیه برای کاستن از ددست کردن در گوشبا تعمق در اسرار ابدیت و کاهش مرگ و میر ناشی از ابزندگی سلول در بدن، جدای اتمایل زیاد به خوردن بستنآینده ی علم و فیزیک در60 ثمغز مادران و کودکان در زمسردرد میگرن در کودکانتعداد کلی ذهن ها در جهان تاثیر گیاه خواری بر رشد وانسولین هوشمندسوالات پزشکیلبخند بزن شاید صبح فردا زنوروز یا روز پایانیحس و ادراک قسمت چهل و دوماثرات فشار روحی شدیدهندسه ی رایج کیهاندائما بخوانماده ی خالیاز علم جز اندکی به شما داویتامین بی هفدهذرات کوانتومی زیر اتمی قبازگشت به ریشه های تکاملکتابخانهزبان فرایند تکاملی برای تنهاییآیا کیهان می تواند یک شبیمغز انسان رو به کوچکتر شدشناخت درون، شناخت بیرون؛جلوتر را دیدنتاثیر دپاکین بر بیماری ماولین مورد PML به دنبال تکمن پر از تلخیمچگونه هموساپينس بر زمین حس و ادراک قسمت پنجاه و شاختلال در شناسایی حروف و هوش مصنوعی گوگل به کمک تشداروی جدید برای ای ال اسمحدودیت های حافظه و حافظاستروژن مانند سپر زنان دواکنش های ناخودآگاه و تقروی و منیزیم در تقویت استبحثی درباره احساسات متفاگلوله ی ساچمه ایزبان شناسی نوین نیازمند تو جهانی هستی که خودش را شگفتی های زنبور عسلآیا دلفین ها می تواند از مغز زنان جوانتر از مغز مرجهان مشارکتیایمپلانت مغزی کمک میکند منابع انرژی از نفت و گاز نگاه از بیرون مجموعهحس و ادراک سی و هفتمارتباط ماده و انرژیهوش مصنوعی از عروسک بازی در مانهای کمر درداطلاعاتی عمومی در مورد مروح و آب حیاتبرندگان نوبل فیزیک ۲۰۲۱واکسن علیه سرطانگامی در درمان بیماریهای سلول های بنیادیتوهم فضای خالی یا توهم فضشباهت کیهان و مغزفلج خواب چیستآتاکسی فریدریشنقش نظریه تکامل در شناساجهان در حال ایجاد و ارتقاایا تکامل هدفمند استخواب سالم عامل سلامتیمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارزش های حقیقی ارزش های غنابینایی در نتیجه ی گوشی هوش مصنوعی از عروسک تا کمدر سال حدود 7 میلیون نفر به قفس های سیاهت ننازروشهای نو در درمان دیسک ببرخی اثرات مضر ویتامین دیک پیشنهاد خوب برای آسان پول و شادیسندرم گیلن باره به دنبال تاثیر روغن رزماری استنشاتوسعه هوش مصنوعی قادر اسآسیب روانی شبکه های اجتمضایعه ی عروقی مخچهفتون های زیستینقش ذهن و شناخت در حوادث جواب سنگ اندازیاگر خواهان پیروزی هستیخبر مهم تلسکوپ هابلنخستین روبات های زنده ی جخدا موجود استمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز کسی که یک کتاب خوانده هوش احساسیدرمان تشنجبه سخن توجه کن نه گویندهژن هوش و ساختارهای حیاتی رژیم غذایی حاوی تخم مرغ وبررسی بیماری التهابی رودپیام های ناشناخته بر مغز مرکز حافظه کجاستسیاهچاله هاتبدیل پلاستیک به کربن و ستکامل مداومافزایش مرگ و میر سندرم کوظرف باید پر شود چه با چرک فرضیه ای جدید توضیح میدهنقص در تشخیص هیجانات عامحفره در مغزابزار بقا از نخستین همانچرا در مغز انسان، فرورفتدل به دریا بزنمنتظر زمان ایده آل نشواز تکینگی تا مغز از مغز تهوشیاری و وجوددرهای اسرارآمیز و پوشیدهبیماری وسواسکم کردن کالری روشی سودمنرحم مصنوعیبعد از کروناپروژه ی ژنوم انسانیمسمومیت دانش آموزان بی گسکته مغزیترازودونتکامل، نتیجه ی برنامه ریامید نیکو داشته باش تا آنعلت خواب آلودگی بعد از خوقیچی ژنتیکینه به اعدامحلقه های اسرارآمیزابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیدولت یا گروهکموسیقی نواز تکینگی تا مغز از مغز تهاوکينگ پیش از مرگش رسالدرگیری مغز در بیماری کویبیماری، رساله ای برای سلکوچکترین چیز یک معجزه اسزمان واقعیت است یا توهمتقلید از روی طبیعتآملودیپین داروی ضد فشار مطالبی در مورد تشنجستم با شعار قانون بدترین تشخیص ایدزتاثیر نگاه انسان بر رفتاانگشت ماشه ایعدالت برای من یا برای همهقدرت ذهننوار مغزی روشی مهم در تشخحرکات چشم، ترجمه کننده ی ابزار بقای موجود زنده از همه جا خیر بکاردگرگونی های نژادی و تغییما انسانها چه اندازه نزداز تکینگی تا مغز، از مغز و هر کس تقوای خدا پیشه کندست آسمانبا خدا باشکاهش التهاب ناشی از بیمازندگی، مدیریت انرژیتمایز یا کشف یگانگیآینده با ترس جمع نمیشودمغز چون ابزار هوش است دلیسردرد میگرنی در کودکانتعذیه ی ذهنتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان قدیم در شبه جزیره عپیامهای کاربرانلحظات خوش با کودکاننورالژیحس و ادراک قسمت چهل و سوماثرات مفید قهوههندسه بنیادینداروهای مصرفی در ام اسماده ای ضد التهابیازدواج های بین گونه ای، رویتامین دی گنجینه ای بزرذرات کوانتومی زیر اتمی قبازخورد یا فیدبککجای مغز مسئول پردازش تجزبان متغیرتنهایی رمز نوآوری استآیا گذشته، امروز وآینده مغز ایندگان چگونه استشناسایی تاریخچه ی تکاملیجمجمه انسان های اولیهتاثیر داروهای ضد التهاب اولین مورد پیوند سر در انمن بی من، بهتر یاد میگیرمچگونه هوشیاری خود را توسحس و ادراک قسمت بیست و چهاختلالات مخچههوش مصنوعی الفاگوداروی جدید برای دیابتمخچه فراتر از حفظ تعادلاسرار آفرینش در موجواکنش به حس جدیدرویا و واقعیتبحثی درباره احساساتی غیرگلوئونزبان، نشان دهنده ی سخنگو تو جدای از کیهان نیستیشانس یا نتیجه ی تلاشآیا دلفین ها میتوانند بامغزهای کوچک بی احساسجهان معناایمپلانت نخاعی میتواند دمنابع انرژی از نفت و گاز نگاه از دور و نگاه از نزدحس و ادراک- قسمت پنجاه و ارتباط متقابل با همه ی حیهوش مصنوعی از عروسک بازی در محل کار ارزش خودت را باطلاعاتی عمومی در مورد مروح در جهانی دیگر استبرین نت به جای اینترنتواکسنی با تاثیر دوگانه اگاهی لازم است برای فهم و سلول های بنیادی منابع و اتوهم لیلیپوتی(ریزبینی)شباهت زیاد بین سلول هاي عفلج دوطرفه عصب 6 چشمآتاکسی مخچه ای خودایمننقش هورمون های تیروئید دجهان ریز و درشتایجاد احساساتخواب سالم عامل سلامتی و یمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارزش حقیقی زبان قسمت اولناتوانی از درمان برخی ویهوش مصنوعی از عروسک تا کمدرمان نگهدارنده ی اعتیادبه مغز خزندگان خودت اجازروشهای شناسایی قدرت شنوابرخی اختلالات عصبی مثانهیک آلل ژنتیکی که از نئاندپول و عقیدهسندرم پیریفورمیستاثیر رژیم گیاه خواری بر توسعه برخی شغل ها با هوش آسیب عصب پا به دنبال اعتیضایعات در عصب زیر زبانیفروتنی معرفتینقش روی و منیزیم در سلامتجوسازی مدرناپل ویژن پرو در تشخیص بیماپی ژنتیکنرمش های مفید برای درد زاخدا نور آسمان ها و زمین امنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز آغاز خلقت تا نگاه انساهوش در طبیعتدرمان جدید ALSبهبود حافظه پس از رخدادهژن یا نقشه توسعه مغز و نقرژیم غذایی ضد التهابیبررسی سیستم تعادلی بدن اپیدایش زبانمرکز حافظه کجاستسیاهچاله های فضایی منابعتبدیل تراکت صوتی مصنوعی تکامل چشمافزایش سرعت پیشرفت علوم عقل مجادله گرفساد اقتصادی سیتماتیک درنقطه ی رسیدن به قلهحق انتخابابزار بقا از نخستین همانچرا ذرات بنیادی معمولاً دلایلی که نشان میدهد ما بمنحنی که ارتباط بین معرفاز تکینگی تا مغز از مغز تهوشیاری و افسردگیدرون قفس یا بیرون از آنبیماری کروتز فیلد جاکوبکمالگرایی دشمن پیشرفترسم عاشق کُشی و شیوهٔ شهربعد از کرونا دلخوشی بیهوپروانه ی آسمانیمسمومیت دانش آموزان، قماسال سیزده ماههتراشه ها روی مغزتکثیر سلول در برابر توقف امید نجاتعماد الدین نسیمی قربانی قیچی ژنتیکی تهدید یا فرصنه به اعدامحمله ویروس کرونا به مغزابزار بقا از نخستین هماننظریه ی ریسماندوچرخه در کاهش دردهای کمموسیقی هنر مایع استاز تکینگی تا مغز از مغز تهدف یکسان و مسیرهای مختلدرگیری مغز در بیماران مببیندیشکووید نوزده و خطر بیماری زمان پلانکتقلید از طبیعتآموزش نوین زبانمطالعه ای بیان میکند اهدستم، بی پاسخ نیستتصویر خورشید یا خود خورشتاثیر نگاه انسان بر رفتاانگشت نگاری مغز نشان میدعسل طبیعی موثر در کنترل بقدرت عشقنوار مغز، مفید و بی خطرحرکت چرخشی و دائمی کیهانابزارهای پیشرفته ارتباط همیشه چشمی مراقب و نگهبادانش قدرت استما انسانها چه اندازه نزداز تکامل تا مغز از مغز تا وفور و فراوانیدست بالای دستبا طبیعت بازی نکنکاهش حافظه هرچند فرایندیزندان ذهنیتمدن قدیمی ای در جنوب ایرآیا فراموشی حتمی استمغز چگونه صداها را فیلتر سردرد و علتهای آنتغییرتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان میوه ی تکاملسایتهای دیگرلرزش ناشی از اسیب به عصبنوسانات کوانتومی منبع ماحس و ادراک قسمت نهماثرات مفید روزه داریهندسه در پایه ی همه ی واکداروهای ام اسماده، چیزی نیستاسکلت خارجی در درمان اختویروس مصنوعیرفتار مانند بردهبازسازي مغز و نخاع چالشی کرونا چه بر سر مغز می آورزبان مشترک ژنتیکی موجوداتنبیه چقدر موثر استآیا پیدایش مغز از روی تصامغز ابزار بقای برتر مادیشناسایی سلول های ایمنی اجنین مصنوعیتاثیر داروی ضد تشنج سدیم اولین هیبرید بین انسان و مننژیتچگونه واکسن کرونا را توزحس و ادراک قسمت بیست و یکاختلالات حرکتی در انسانهوش مصنوعی از عروسک های بداروی جدید ضد میگرنمخچه ، فراتر از حفظ تعادلاسرار بازسازی اندام هاواکسن های شرکت فایزر آمررویا و کابوسبخش فراموش شده ی حافظهگمان میکنی جرمی کوچکی در زبان، وسیله شناسایی محیطتو دی ان ای خاص ميتوکندريشانس یا تلاشآیا دست مصنوعی به زودی قامغز، فقط گیرندهجهان هوشمندایمان به رویامنابع انرژی از نفت و گاز نگاه از درون قفس یا بیرونحس و ادراک- قسمت بیست و پارتباط چاقی و کاهش قدرت بهوش مصنوعی از عروسک بازی در چه مرحله ای از خواب ، راعتقاد اشتباه، نتیجه ی نروح رهاییبرای یک زندگی معمولیوابستگی یعنی قلادهگاهی مغز بزرگ چالش استسلول های بدن تو پیر نیستنتوهم چیستشباهت زیاد بین سلول هاي عفن آوری های جدید علیه شناآتش منبع انرژینقش هورمون زنانه استروژنجهان شگفت انگیزایران بزرگخواب عامل دسته بندی و حفطمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارزش حقیقی زبان قسمت دومناتوانی در شناسایی چهره هوش مصنوعی از عروسک تا کمدرمان نابینایان آیا ممکنبه نقاش بنگرروشی برای بهبود هوش عاطفبرخی اصول سلامت کمرپوست ساعتی مستقل از مغز دسندرم پیریفورمیستاثیر رژیم گیاه خواری بر توصیه های سازمان بهداشت آسانی موفقیتضرورت زدودن افکارفروتنی و غرورنقش روزه داری در سالم و ججامعه ی آسمانینقش رژیم غذایی بر رشد و اجاودانگی مصنوعیابتدا سخت ترین استنرمش های مفید در سرگیجهخدا بخشنده است پس تو هم بمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتاز انفجار بزرگ تا انفجار هوش عاطفی قسمت 11درمان جدید میگرن با انتی بهداشت خوابژن ضد آلزایمررژیم غذایی ضد دردبررسی علل کمر درد در میانپیر شدن حتمی نیستمرکز خنده در کجای مغز استسیاهچاله ها، دارای پرتو تبدیل سلولهای محافط به ستکامل و ارتقای نگاه تا عمافسردگی و اضطراب در بیماعقل سالمفشار و قدرتنقطه ای بود و دگر هیچ نبوحقیقت قربانی نزاع بین بی ابزار بقا از نخستین همانچراروياها را به یاد نمی آدنیا فریب و سرگرمیمنشأ اطلاعات و آموخته ها از تکینگی تا مغز از مغز تهوشیاری کوانتومیدرون آشفته ی تو و ظاهر خنبیماری گیلن باره و بیمارکمردردرساناها و ابر رساناها و عبعد از کرونا دلخوشی بیهوپرواز از نیویورک تا لوس آمسیر دشوار تکامل و ارتقاسانسور از روی قصد بسیاری تراشه ی هوش مصنوعی در مغزتأثیر نیکوتین سیگار بر مامید جدید بر آسیب نخاعیعوامل موثر در پیدایش زباقانون مندی نقشه ژنتیکی منه جنگ و نه خونریزیحمایت از طبیعتابزار بقای موجود زنده از نظریه تکامل در درمان بیمدوچرخه سواری ورزشی سبک و میهمانهای ناخوانده عامل از تکینگی تا مغز از مغز تهدف یکسان، در مسیرهای متدرگیری مغزی در سندرم کووبیهوش کردن در جراحی و بیمکودک هشت ساله لازم است آدزمان به چه دلیل ایجاد میشتقویت استخوان در گرو تغذآمارهای ارائه شده در سطح معماری، هندسه ی قابل مشاستون فقرات انسان دو پا جلتصویر در هم تنیدگی کوانتتاثیر ویتامین دی بر بیماانتقال ماده و انرژیعشق درونی به یگانگی خلقتقضاوت ممنوعنوار مغز، ترجمه ی فعالیت حس متفاوتابزارهای بقا از نخستین ههمیشه اطمینان تو بر خدا بدانش محدود به ابعاد چهارما اکنون میدانیم فضا خالاز تکامل تا مغز، از مغز توقاحت و تمسخر دیگراندستورالعمل مرکز کنترل بیبالاترین هدف از دولتکاهش دوپامین عامل بیماریزونیسومایدتمدن پیشرفته ی پیشینیانآیا ممکن است موش کور بی ممغز ناتوان از توجیه پیداسردرد به دلیل مصرف زیاد متغییر الگوی رشد مغزی با زتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان ها می توانند میدان لرزش عضله یا فاسیکولاسیونوشیدن چای برای مغز مفید حس و ادراک قسمت چهارماثرات مضر ماری جواناهندسه زبانِ زمان استداروهای تغییر دهنده ی سیماده، چیزی بیش از یک خلا اسکار، لگوی هوشمندویروس های باستانی، مغز مرفتار وابسته به شکلبحتی علمی درباره تمایل بکریستال هازبان چهار حرفی حیات زمینتهدیدهای هوش مصنوعیآیا آگاهی پس از مرگ از بیمغز ابزار برتر بقاشواهدی از نوع جدیدی از حاجنگ هفتاد و دو ملت همه را تاثیر درجه حرارت بر مغزاولین تصویر در تاریخ از سمنابع انرژي پاک سرچشمه حچگونه آن شکری که می خوریمحس و ادراک قسمت بیست و دواختلالات صحبت کردن در انهوش مصنوعی از عروسک های بداروی جدید ضد الزایمرمخچه ابزاري که وظیفه آن فاصفهان زیباواکسن کووید 19 چیزهایی که رویا و خبر از آیندهبخش های تنظیمی ژنومگنجینه ای به نام ویتامین زدودن نقص از هوش مصنوعیتو در میانه ی جهان نیستی شاهکار قرنآیا رژیم غذایی گیاهی سلامغزتان را در جوانی سیم کشجهان هوشیاراین پیوند نه با مغز بلکه منابع انرژی از نفت و گاز نگاه از درون مجموعه با نگحس و ادراک- قسمت شصت و چهارتباط هوش ساختار مغز و ژهوش مصنوعی از عروسک بازی در ناامیدی بسی امید استاعتماد به خودروزه داری متناوب، مغز را برای پیش بینی آینده مغز دواسطه ها د رمسیر ایجاد مغگاهی جهت را عوض کنسلول بنیادی و ای ال استوهم و خیالشجاعت و ترسفناوری هوش مصنوعی نحوه خآثار باستانی تمدن های قدنقش ویتامین K در ترمیم اسجهانی که نه با یک رخداد و ایرادهای موجود در خلقت بخودآگاهی و هوشیاريمنبع هوشیاری کجاست قسمت ارزش حقیقی زبان قسمت سومنادیدنی ها واقعی هستندهوش مصنوعی از عروسک تا کمدرمان های اسرار آمیز در آبه نقاش بنگرروشی جدید در درمان قطع نخبرخی اطلاعات روانشناسی مپوشاندن خود از نورسندرم پای بی قرارتاثیر رژیم گیاه خواری بر توصیه های غیر دارویی در سآشنا پنداریضرب المثل یونانیفرگشت و تکامل تصادفی محض