دکتر سید سلمان فاطمی

متخصص داخلی مغز و اعصاب


کانال تلگرام دکتر فاطمی

آدرس مطب دکتر سلمان فاطم

آدرس دکتر زهره ابوطالبی

مقاومت به عوارض فشار خون بالا روی مغز در سنین بالاتر کاهش می یابد

مقاومت به عوارض فشار خون بالا روی مغز در سنین بالاتر، کاهش می یابد.

افزایش غیر طبیعی فشار خون، میتواند بر مغز، زیانبار باشد ولی ساختار رقابتی و خودخواه کیهان ما- که در نتیجه ی دستور ژنها یا نقشه ی حیات ایجاد میشود- در برابر فشارهای زیانبار از جمله افزایش غیر طبیعی فشار خون، ساکت نمی‌ماند و با فرایندهای مقاومتی در سطح ژنها و مولکولها، تاثیر زیانبار فشارخون بالا را مهار می‌کند.

ولی قدرت این سازگاری، در محدوده ی معینی است؛ به خصوص با کاهش قدرت دفاعی و رقابتی بدن در سطح سلولی مولکولی، قدرت سازگاری با همه ی فشارها روی بدن از جمله فشار خون، کاهش می‌یابد. این زندگی و رقابت موجود در آن، هر چند با افزایش سن یا برخی محدودیت ها به دلیل بیماری های خاص، کاهش می یابد ولی پیشرفت های بزرگ انسان امروز در علوم به خصوص علوم زیستی و شناخت ظرافت های حیات در سطح مولکولی و ژنتیکی و سلولی، قادر است بسیاری از این ناتوانی ها برای سازگاری با فشارهای محیط اطراف را برطرف کند. اهمیت این پیشرفت ها به خصوص امروز که با همه گیری دشوار کووید 19 مواجهیم، بیشتر جلوه گری میکند.

پیشرفت های بزرگ پزشکی، امروز قادر است عمر پربار انسانها را بسیار بیشتر از گذشته کند و این زندگی پربار، تاثیر بسیار زیادی بر بار اقتصادی جامعه و پیشرفت های آینده خواهد داشت.

اختلال شناختی، ناشی از فشار خون بالا

فشار خون در حدود دو سوم افراد بالای 60 سال را درگیر میکند و میتواند باعث اختلال شناختی شود. پیری باعث اختلال در برخی هورمون ها و مقاومت سلولی در برابر فشار میشود. در سالهای اخیر به دلیل افزایش میانگین سن، اختلال شناختی عروقیvascular cognitive impairment(VCI)بيشتر شده است. بار اقتصادی این اختلال شناختی در آمریکا در سال حدود 200 میلیون دلار است.

پیری همراه با اختلال عمومی در فرایندهای کنترلی شامل تنظیم جریان خون مغز و فشار عروق ریز است. پیری همراه با اختلال در تسهیل فشار بر سلول است و تخریب ملکولی و سلولی را- که به وسیله ی فشار خون بالا و فشار اکسیدان ها ایجاد میشود- تشدید میکند. فرایندهای سلولی و مولکولی متعددی شامل فشار اکسیداتیوها، اختلال عملکرد اندوتلیال، فرایندهای التهابی و اختلال در سد خونی مغزی عروقی و اختلال عملکرد اندوتلیال ناشی از فشار خون بالا و نارسایی اندامها در پیری شایع است. آسیب های عروقی ناشی از فشار خون بالا میتواند نتیجه ی پیری تشدید شده ی عروق باشد. فشار خون مزمن همچنین باعث تشدید آترواسکلروز در عروق بزرگ مغز می شود و این باعث تشدید نارسایی خونی به مغز و سکته های مغزی و کاهش میزان شناخت در افراد مسن میگردد.

اپیدمیولوژی:

فشار خون بالا >140/90 بیش از یک میلیارد نفر را در جهان درگیر کرده است. شیوع با افزایش سن بیشتر میشود. با وجود درک خطرات فراوان این بیماری، هنوز کنترل فشار خون در حد ایده آل نیست. تاثیر زیان بار فشار خون بالا بر شناخت و قدرت ادراکی در انتهای قرن نوزدهم شناسایی شد. مطالعاتی ارتباط فشار خون بالا را با آلزایمر، مثبت تصور کرده است. در مقایسه با افراد نرمال، اشخاص دارای فشارخون سیستول >160 ،4.8 برابر امکان دمانس در سنین بالاتر دارند.

در مطالعات مختلف در آمریکا، فنلاند و ژاپن این ارتباط مثبت، مشاهده شده است. بخش هایی از شناخت- که با فشار خون بالا درگیر میشود- شامل استدلال کردن انتزاعی و عملکردهای متوالی شناختی، حافظه و سرعت پردازش ذهنی است.

برای بررسی قدرت شناختی،digit symbol substituting testروش بهتری در مقایسه باminimental state examinationاست.DSTبه شدت کاهش قدرت ذهنی را در همراهی با فشار خون بالا، نشان میدهد. در میانسالی افزایش فشار خون در همراهی بیشتر با ضایعات ماده ی سفید مغزی است.

در مردان در سنین 45-55 فشار خون بالاتر سیستول و دیاستول، با کاهش قدرت شناختی در هشت سال همراه بوده است. در زنان، فشار سیستول بالاتر با وضعیت شناختی بهتری همراه بود و در سنین بالاتر با کاهش قدرت شناختی همراهی داشت. در مطالعه ای با استفاده از تستMMSEوDSSTارتباط بین الگوهای فشار خون سیستول در میانه ی زندگی با کاهش قدرت شناختی بررسی شد. میزان فشار خون بالا در کشورهاي با درآمد کمتر، بالاتر است. به همین ترتیب میزان دمانس هم دراین گروه، بالاتر است. عواملی که باعث افزیش فشار خون و دمانس درکشورهای مختلف میشود، میزان تحصیلات، حمایت اجتماعی، درآمد خانوادگی شغل ودسترسی به حمایت های بهداشتی است

سازگاری های گردش خون مغزی

مطالعات پیش بالینی مدارکی از مکانیسمی فراهم کرده است که در افراد جوان، گردش خون مغز سازگاری های عملکردی و ساختاری به افزایش مزمن فشار خون نشان میدهد و منجر به افزایش جبرانی در مقاومت عروق مغز میشود. سازگاری های ساختاری شامل بازسازی شریان ها و شریانچه ها است که باعث افزایش نسبت دیواره به لوله میشود و فشار دیواری را کاهش میدهد و مقاومت قطعه ای را بیشتر میکند. بازسازی مغزی عروقی یک فرایند فعال است که مکانیسم های پیامرسانی حساس به ضربه را هدایت میکند و این فرایندها با تحریک همودینامیک و واکنش های دینامیک ناشی از فاکتورهای رشد و سیتوکین ها و مواد وازواکتیو- که به وسیله سلول های موجود در دیواره ی عروق تولید می شود- تحت تاثیر قرار می گیرد.

تغییر شکل دیواره ی عروق، باعث تغییرات سازگار در رشد و تکثیر سلول و مرگ و مهاجرت سلول و تغییرات در تولید، رسوب و تخریب اجزای ماتریکس خارج سلولی می شود. سازگاری های عملکردی در پاسخ به فشار خون بالا شامل افزایش پاسخ انقباض عضلانی القا شده در شریان ها و شریانچه های مغزی است. این مکانیسم مهم هموستاتیک، ضمانت میکند فشار شریانی بالا به بخش دیستال میکروسیرکولیشن- که شریانچه ها و میرگ های ریز را با دیواره ی نازکی دارند- نرسد. انقباض عضلانی عروق مقاومتی، مسئول خودتنظیمی هم هست و سبب میشود جریان خون مغز طی نوسانات در فشار خون به خوبی جریان یابد. به دلیل پاسخ عضلانی تشدید شده در عروق مغزی، منحنی خودتنظیمی جریان خون مغز در حیوانات آزمایشگاهی و انسان دارای فشار خون بالا، به سمت راست منحرف میشود و محدوده ی خودتنظیمی را به فشار خون های بالاتر منحرف میکند.

مدارک آزمایشگاهی نشان میدهد افزایش سازگاری به وسیله ی فشارخون بالا حداقل تا حدی به دلیل افزایش تنظیمی مسیر 20 هیدروکسی ایکوزا تترااینوئیک اسید و کانال پتانسیلی گیرنده ی ترانزینتHETE-TRPC620 است و منجر به افزایش کلسیم داخل سلولی به دلیل افزایش فشارخون پایدار در سلول های عضلات صاف عروقی میشود. مکانیسم های دیگر ممکن است تظاهر کانال های سدیم به نام کانال کاتیونی با پتانسیل گیرنده ای را با تغییرات ناشی از فشار خون و دیگر کانال های یونی که در دپولاریزاسیون ناشی از فشار درگیر میشود درگیر کند و نیز فعالیت تغییر یافته ی رو کیناز و پروتئین کینازC47باشد. این موارد، حساسیت به کلسیم را در دستگاه انقباضی، تغییر میدهد.

این تغییرات سازگار کننده، حجم خون درون مغزی را در محدوده ی نرمال نگه میدارد و از بخش های انتهایی و بسیار نازک گردش خون ریز مغزی در برابر آسیب ناشی از فشار خون بالا جلوگیری میکند. در سلول های عضله ی صاف شریان های جوان مغزی، افزایش تنظیمیHETE20 و مسیر وابسته به کانال با قابلیت گیرنده، باعث سازگاری عملکردی شریان های مغز به فشارخون بالا میشود و فشار خون در همراهی با افزایش تظاهرایزوفورم های سیتوکرومP450تولید کننده یHETE20است. فشار خون، فسفولیپارA2را فعال میکند و این باعث فعالیت متابولیسم آراشیدونیک اسید و تولیدHETE20میشود. و این به نوبه ی خود کانال هایTRPC6را فعال میکند و منجربه افزایش سطوح کلسیم و انقباض عضلانی میشود.

HETE20همچنین باعث مهار فعالیت کانال های پتاسیم هیرپرپولاریزه - که با کلسیم فعال میشود(BKca)- می گردد و این، فعالیت کانال های کلسیمی وابسته به ولتاژ را- که با فشار فعال میشود- تسهیل میکند و منجر به جریان رو به داخل کلسیم و انقباض عضلانی میشود.

این سازگاری، محدوده ی حمایت خود تنظیم مغزی عروقی را در فشار خون بالا توسعه می دهد و گردش خون بافتی را بهبود می بخشد و از جریان خون ریز مغزی در برابر فشارخون بالا حمایت میکند. در شریان های مغزی افراد پیر، سازگاری عملکردی فشار خون که با فعالیت مسیرHETE-TRPC6 20میشود دچار اختلال است.

ناتوانی این شریانچه ها برای نشان دادن افزایش جمع شدن عضلانی در سازگاری القا شده به وسیله ی فشار خون، باعث اختلال در خودتنظمی مغزی عروق میشود. در مغز پیر، ناتوانی در شریان های مقاومتی پروگزیمال در سازگاری با فشار خون باعث عدم توازن بین فشار خونرسانی و مقاومت عروقی قطعه ای میشود و این، فشار نبضی افزایش یافته را توانمند میکند تا به بخش پایین و حساس گردش خون ریز مغزی نفوذ کند. اختلال خونرسانی باعث تشدید اختلال در سد خونی مغز میشود و باعث خروج فاکتورهای پلاسما(فیبرینوزن و ترومبین وIgG)از درون عروق میشود و این باعث فعالیت میکروگلیا و التهاب عصبی و نورونی میشود.

سیتوکین های پیش التهابی که از میکروگلیا منشا می گیرد ماتریکس متالوپروتئیناز(MMP)و انواع اکسیژن واکنشی را فعال میکند و باعث تخریب نورونی میشود. افزایش فشار عروق ریز، پاکسازی سیستم گلیمفاتیک( گلیال- لیمفاتیک) را خراب میکند و باعث القای خونریزی های ریز از طریق ردوکس= اکسایش مجدد با واسطه ی فعالیتMMPو نهایتا ضعف دیواره ی عروقمیشود. افزایش فشار همچنین باعث تغییر شکل مختل ساختار شبکه ی عروق ریز میشود و این، با پیش بردن تشکیل ترومبوز در این عروق ریز است و این، باعث عروق شبح مانند میشود.

تشدید التهاب نورونی، خونریزی های ریز مغزی، اختلال گلیمفاتیک و کاهش میکروواسکولار در همراهی با اختلال شناختی ناشی از فشا رخون بالا است. مطالعات پیش بالینی نشان میدهد در سنین بالا فرایندهای جبرانی در فشار خون در عروق مغزی دچار اختلال میشود. اختلال در فعالیت مسیرHETE-TRPC6 20باعث از میان رفتن حمایت عضلانی وابسته به فشار خون در سن بالا میشود. سازگاری مختل در پاسخ به فشار خون بالا در عروق پیر مغزی سبب میشود فشار خون بالا به بخش دیستال و حساس به آسیبب گردش خون ریز مغز برسد. در افراد جوان و سالم شریان های الاستیک شامل آئورت و شریان های بزرگ پروگزیمال به عنوان حفره ی بافر(سپر در برابر ضربه)عمل میکند و نبض همودیامیک را کاهش میدهد (تاثیر وایندکسل)و باعث تسهیل انتقال سالم جریان خون مداوم به گردش خون مغزی میشود. سفت شدن شریان های الاستیک در پیری این بافر را خراب میکند و باعث افزایش برجسته در شدت فشار نبض میشود.

فشار نبض تشدید شده، راحت به مغز و کلیه منتقل میشود. این اندام ها مقاومت همودینامیک کمی دارند. ارتباط بین سفتی شریانی و فشارخون، دو طرفه است و فشارخون افزایش یافته، باعث تغییر شکل دیواره ی شریان ها میشود. فریندهایی که در تغییر شکل عروق، در فشار خون نقش دارد شامل هیپرتروفی سلول های عضله ی صاف و هیپرپلازی آنها، التهاب و فیبروز، تغییر در ترن آور کلاژنی و تغییر شکل ماتریس خارج سلولی (از جمله تخریب الاستین)است و این به خاطر تغییرات در متالوپروتئینازهای ماتریس است.

این فرایندها با سیستم رنین-آنژیوتانسین، فاکتور تغییر شکل دهنده ی رشد بتا، سیتوکین های التهابی، اندوتلین، آلدوسترون، کمبود نیتریک اکسید و استرس اکسداتیو، مدیریت می شود. در بالغین جوانتر با فشارخون بالا، تحریک پیچیده یسازگاری ساختاری و عملکردی به فشار نبض، احتمالا باعث کاهش بار اضافه در مقاومت همودینامیک در شریان های مقاوم و بزرگتر در قسمت پروگزیمال می شود. این، باعث القایبار اضافه بر بخش پایین و حساس جریان در گردش خون مغز میشود و به این ترتیب در بالغین مسن تر امواج موج نبض را- که به ریز شریان ها منتقل میشود- افزایش میدهد و باعث تخریب مغز میشود. مطالعات پیش بالینی نشان میدهد در پیری، سازگاری عضلانی خراب در شریان های مقامتی ممکن است به فشار بالا اجازه دهد به بخش دیستال ریزشریان های مغز نفوذ کند و باعث تخریب ریز شریان ها و وریدهای ریز شود. مکانیسم هایی- که باعث ناسازگاری عروق مغزی به فشار خون بالا در افراد مسن میشود- ممکن است شامل کاهش در سطوح در گردش هورمون آنابولیک پلیوتروفیک و هورمون رشد شبیه انسلولین 1(IGF1)باشد.

گیرنده هایIGF1به مقدار زیاد،روی سلول های اندوتلیال وVascular smooth muscle cells (VSMCs) تظاهر دارد.IGF1تاثیرات حمایت از سلول و تروفیک چند جانبه ای در عروق خونی دارد.IGF1باعث هیپرپلازی و هیپرتروفیVSMCمیشود، قابلیت انقباض سلول های صاف، تولید ماتریس خارج سلولی را تنظیم میکند، فشار اکسیداتیو را کاهش میدهد و از عملکرد اندوتلیال پیشگیری می کند. مطالعات آزمایشگاهی پیشنهاد، میدهد سطوح کاهش یافته یIGF1باعث پیری سلول های مغزی و تخریب وابسته به سن سازگاری ساختاری و عملکردی عروق مغزی به فشار خون میشود. موش هایی که کمبودIGF1دارند سازگاری میوژنیک و تغییر شکل ساختاری مختل در پاسخ به فشار خون بالا نشان می دهند. کاهش سطوح و گردشIGF1در انسان ها همراه با افزایش خطر تخریب مغزی ناشی از فشار خون بالا است.

فشار اکسیداتیو و مقاومت سلولی

انتقال فشار خون بالا به بخش دیستال شریان های ریز مغزی، در ارتباط با تخریب میکروواسکولار مغزی در افراد مسن است. فشار خون بالاتر، باعث کشش سلولی مرتبط با فشار است و با القا و تنظیم افزایشی اکسیدازهایNADPHو تنظیم افزایشی تولید اکسیژن های فعال در میتوکندری، باعث فشار اکسیداتیو در سلول های اندوتلیال وVSMCمیشود. فشار اکسیداتیو در پیری بیشترمی شود و این به دلیل تخریب وابسته به سن مقاومت سلولی به فشارهای اکسیداتیواست. بنابراین تماس با سطح مشابه فشار داخل عروقی باعث فشار اکسیداتیو بسیار برجسته و فشار اکسیداتیو مرتبط با پاتولوژی های میکروواسکولار در مغز های پیر در مقایسه با مغزهای جوان میشود.

از بین رفتن مقاومت سلولی در پاسخ به فشار اکسیداتیو حداقل تا حدی مرتبط با اختلال عملکردnuclear factor erythroid 2 ralated (NRF2)است که با راه های دفاعی آنتی اکسیدان، مدیریت می شود.NRF2یک فاکتور ترجمه ای است که با اکسیژن های فعال در سلول های عروقی موجودات جوان به کار می افتد و باعث افزایش تنظیمی بسیاری از ژنهای آنتی اکسیدان میشود.

اختلال عملکردNRF2، باعث مکانیسم های سم زدایی مختل ناشی از رادیکال های آزاد میشود. به نظر میرسد منجر به تشدید فشار اکسیداتیو ناشی از فشارخون و تخریب سلولی شود. مکانیسم های خودکار سلولی وغیرسلولی شامل کاهشIGF1مربوط به سن و اختلال تنظیمی میکرو آر ان ایMicroRNAدرارتباط با اختلال عملکردNRF2و مقاومت مختل فشار اکسیداتیو در عروق بوده است.NRF2همچنین تاثیرات ضد التهابی قوی ای دارد و این با مهارNF-kB69است و باعث آنژیوژنز و حفظ شبکه مویرگ میشود. پاتولوژی های میکروواسکولار ناشی از فشارخون که در آن، اختلالNRF2و تشدید فشار اکسیداتیو هست ممکن است نقشی اساسی شامل بیماری عروق ریز، اختلال سد خونی مغزی، التهاب نورونی و تخریب ماده ی سفید، خونریزی ریز، کمبود مویرگی و اختلال گشاد شدن میکروواسولار داشته باشد که باعث تخریب ایسکمیک نورونی و پاتولوژی های موجود در آلزایمر مانند پلاک های آمیلوئید و آسیب عروق مغزی به خاطر آملوئید میشود.

بیماری عروق ریز

فشار خون باعث اختلالات زیادی در عروق ریز مغز میشود که شامل تخریب واختلال عملکرد اندوتلیال، نکروز فیبرینوئید، تخریب اطراف سلول و تغییر شکل ماتریس خارج سلولی و فعالیتMMP، لیپوهیالینوز، میکروآنوریسم، گشاد شدن فضای اطراف عروق و ادم اطراف عروق و تغییرات پارانشیمی مانند خونریزی ریز، انفارکت لاکونار و آسیب به ماده ی سفید است. پیشرفت ها درMRIشناسایی مارکرهای نوورادیولوژی را در آسیب های عروق ریز مغز، ممکن کرده است. این مارکرها با کاهش میزان شناخت، همراه است. تغییرات ماده ی سفید در فشار خون بالا با افزایش سن، افزایش می یابد. سد بین خون و مغز یک واحد نوروواسکولار است که سیستم عصبی مرکزی را از گردش خون جدا میکند؛ علاوه بر اینکه به عنوان یک سد عمل میکند و انتقال انتخابی فاکتورهای در گردش را به بخش مایع پارانشیم مغز تنظیم می کند.

مدارک زیادی هست که تخریب در سد خونی-مغزی باعث التهاب نورونی و تخریب میلین می شود؛ عواملی- که در فشار خون بالا باعث تخریب سد خون ومغز میشود- چند جنبه است و باعث نقص مولکولی، سلولی و ساختاری در واحدهای نوروواسکولار میشود. قسمت های اصلی سد خونی مغزی شامل سلول های اندوتلیال، پریسیت ها و پاهای انتهای آستروسیت هاست. بخش های غیرسلولی این سد شامل غشاهای پایه وگلیکوکالیس اندوتلیال است. فشار خون بالا باعث افزایش فشار اکسیداتیو و تخریب ساختاری مربوط به سلول های اندوتلیال وماتریس خارج سلولی و ترتیب پرسیت ها است.

تخریب ناشی از فشار خون در سلول های اندوتلیال، نقش مهمی در به هم زدن سد خونی-مغزی دارد. مدارک نشان میدهد فعالیت گیرنده ی آنژوتانسین 2 اندوتلیال در شریانچه ها و وریدچه ها و فعالیت ماکروفاژهای دور عروقی، باعث تخریب سد بین خون و مغز در فشار خون میشود. اتصالات محکم که بین سلول های اندوتلیال هست انتشار الکترولیت ها را در حد معینی حفظ میکند. سلول های اندوتلیال با اتصالات ادهیرنت از کادهرین- که یک مولکول اتصالی در اندوتلیوم است- به هم مرتبط هستند.

در فشار خون بالا، ظاهر پروتئین های متعدد اتصالی نامنظم میشود و اتصالات محکم، تغییرات زیادی را نشان میدهد. افزایش فعالیتMMPدر دیواره ی عروق باعث افزایش فشار اکسیداتیو و تخریب پروتئین های اتصالات محکمو درهم شکستن ماتریس خارج سلولی عروق مغزی می شود. همه ی این تغییرات با افزایش سن، بیشتر میشود. از دست رفتن پریسیت ها به دلیل فشار خون باعث کاهش عروق ریز در سنین بالاتر میشود. سلول های اندوتلیال، باعث تحریک تکثیر پریسیت ها میشود. بنابراین کم شدن پریسیت ها از نتایج تخریب سول های اندوتلیال است. تخریب سد خونی مغزی به دلیل التهاب عصبی، از دست رفتن سیناپس ها و تخریب عملکردی سیناپسی است و سد خراب، به اجزای پلاسما شاملIGg، ترومبین ، فییبرینوژن و الگوهای مولکولی التهاب، اجازه میدهد وارد پارانشیم مغزی شوند و در آنجا باعث التهاب عصبی(نورواینفلامیشن) با فعال کردن میکروگلیاها شود. تخریب این سد، باعث تجع آمیلوئید در مغز میشود که نقش مهمی در ایجاد بیماری آلزایمر دارد.

تداخل های زیادی بین سیستم ایمنی و سیستم خودکار عصبی رخ میدهد. سیستم خودکار سمپاتیک، نقش مهمی در ایجاد فشار خون دارد. افزایش فعالیت این سیستم باعث افزایش واکنش های التهابی در طحال و مغز استخوان می شود. و باعث تخریب بافتی ناشی از فشار خون می شود. التهاب عصبی باعث تخریب سیناپس ها و آپوپتوز سلول های عصب و کاهش نوروژنز هیپوکامپ و قابلیت انعطاف سیناپس می شود. مدارک زیادی نشان میدهد افزایش فعالیت میکروگلیال و التهاب در هیوکامپ و اختلال عملکرد کورتکس و نیز تجمع پروتئین های آملوئید در فشار خون بالا دیده می شود. همچنین فشار خون بالا باعث افزایش تنظیمی سیتوکین ها و تجمع نوتروفیل ها و در نتیجه کاهش قدرت شناختی و آلزایمر میشود.

خونریزهای ریز مغزی

این خونریزیها قطری کمتر از 5 میلیمتر دارند و به دلیل پاره شدن رگ داخل مغز ایجاد میشوند و در سکانس هایgradient echi T2 MRIدیده میشود. پیری و تجمع پلاک آمیلوئید از عوامل خطر این خونری های ریز است. برخی مطالعات نشان میدهد فشار خون بالا با ایجاد فشار اکسیداتیو و فعال کردنMMPباعث خونریزی های ریز میشود و منجر به تخریب ماتریس خارج سلولی در دیواره ی عروق میشود. در بیماران مسن افزایش فشار داخل لوله و افزایش فشار دیواره، باعث فعالیتNADPH oxidaseو تولید اکسیژن فعال به وسیله ی میتوکندری های در دیواره ی عروق میشود. فشار اکسیداتیو باعث افزایش فعالیتMMPو این به نوبه ی خود باعث تخریب ماتریس خارج سلولی و آتروفی سلول عضله صاف عروق میشود. این تغییرات، دیواره ی عروق ریز را ضعیف میکند و حساسیت به پاره شدن و خونریزی ریز را بیشتر میکند.

در بیمارانپیرتر، فعالیتهایی- که باعث افزایش گذرای فشار خون میشود- یک چالش بزرگ در حمایت خودتنظیم جریان خون مغزی است. در این حالت افزایش فشار و جریان به بخش انتهای عروق ریز منتقل میشود و باعث خونریزی های ریز می گردد. مانور والسالوا که باعث افزایش گذرا در فشار خون میشود (و مثلا در بلند کردن چیزهای سنگین، فعالیت جنسی و سرفه ی سخت و مدفوع کردن) در ارتباط با ایجاد خونریزی های ریز است. خونری های مغزی ریز در افراد بالغ دچار کووید 19 هم دیده میشود زیرا التهاب اندوتلیال به دلیل حمله ی ویروس و شکنندگی عروق ناشی از آن، رخ میدهد.

مطالعات بیشتر لازم است مشخص شود افراد پیر مبتلا به کووید 19 آیا شکنندگی عروقی بیشتری دارند یا نه که آنها را مستعد خونریزی های ریز میکند. اگر این درست باشد تغییراتی در سبک زندگی مثلا خودداری یا محدود کردن فعالیت هایی که باعث افزایش گذرای فشار خون میشود در افراد دچار کووید مزمن، لازم است.

کمبود مویرگ ها

مغز بیشترین اندامی ست که نیاز متابولیک دارد و فعالیت زیاد آن بر اساس منابع زیاد و اکسیژن در شبکه مویرگی غنی است. مدارک قوی نشان میدهد فشار خون بالا، باعث کم شدن خونرسانی مغز میشود و مشکلات شناختی را بیشتر میکند. عواملی که این حالت را ایجاد میکند متعدد هستند از جمله آپوپتوز اندوتلیال ، فشار اکسیداتیو، تخریب پریسیت و عدم توازن در تولید عوامل ایجاد کننده ی عروق و عوامل ضد آن دربافت ها.

گردش خون ریز مغز، انعطاف پذیری زیادی دارد و عدم توازن بین پسگرد مویرگ ها و تولید آنها باعث کم شدن این گردش خون در عروق ریز، میشود. مهم اینکه پیری به نظر میرسد ظرفیت تولید رگ را در سلول های اندوتلیال خراب میکند. فرایندهای مربوط به پیری- که ممکن است باعث عدم تنظیم ظرفیت تولید رگ در سلولهای اندوتلیال شود- ممکن است شامل کاهش فاکتورهای پیش رگ ساز مانندIGF1وadenylate cyclase activating polypeptudeهیپووفیز(PACAP)کاهشNADو افزایش فشار اکسیداتیو، به هم خوردن تنظیم تظاهرRNAتولید کننده ی رگ و اختلال وابسته به سن در مسیرهای حمایت سلولی تحت تنظيمNRF2و افزایش پیری اندوتلیال میباشد.

اختلال در تولید عروق، به وسیله ی سلول های اندوتلیال که به پیری مربوط است ممکن است یک عامل کلیدی باشد که باعث تشدید از دست رفتن مویرگی ناشی از فشار خون در پیری است. نقش های احتمالی انقباض تشدید شده ی شریانچه ای در قبل از مویرگ ها، توقف جریان خون مویرگی، فعالیت ماکروفاژ در از دست دادن مویرگی به دلیل فشار خون باید در نظر گرفته شود.

هر دوی فشار خون بالا و پیری، باعث پسگرد مویرگی میشود و تولید رگ را خراب میکند. این تاثیرها کم شدن خونرسانی ریز مغزی را تشدید می کند و ذخیره ی خون مغزی را کاهش میدهد.

جفت شدن معیوب نوروواسکولار

جفت شدن نوروواسکولار(که همچنین به عنوان پرخونی عملکردی شناخته میشود)یک مکانیسم هموستاتیک مهم است که سازگاری جریان خون مغز را با افزایش تقاضا در انرژی و اکسیژن در مناطق فعال مغز ایجاد میکند. جفت شدن نوروواسکولار، با تعامل نورون ها و آستروسیت های فعال شده با سلول های اندوتلیال مغزی عروقی هماهمنگ و همراه میشود. مکانیسم هایی که باعث گشادی عروق میشود شامل ترشح نیتریک اکساید از سلول های اندوتلیال، ترشح آستروسیتی واسطه های ایکوزانوئید و فعالیت کانال های پتاسیم در سلول های عضله ی صاف عروق است. شرایط فیزیوپاتولوژیک که سلامت مغزی عروقی را خراب میکند به طور معکوس بر جفت شدن نوروواسکولار تاثیر میگذارد و باعث اختلال در انتقال اکسیژن و مواد غذایی و نیز پاک شدن ناکافی واسطه های متابولیک میشود.

مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است ارتباطی بین اختلال جفت کردن نوروواسکولار و اختلال شناختی هست. مداخله های دارویی- که این جفت شدن را بهبود می بخشد- تاثیرات سودمندی بر عملکرد شناختی در مدلهای موشی پیری دارد. فشارخون بالا باعث تخریب شدید در جفت شدن نوروواسکولار اندوتلیوم میشود و این، تا حدی به خاطر افزایش تولید اکسیژن های فعال ناشی از اکسیدازهایNADPHو کاهش دسترسی زیستی نیتریک اکساید آندوتلیال در واحد نوروواسکولار است. سطح بالای آنژیوتانسین 2- که یک واسطه ی کلیدی در فشار خون بالا است- ممکن است باعث عدم جفت شدن نوروواسکولار شود و این از طریق افزایش گونه های فعال اکسیژن است.

اختلال در سد خونی مغزی به دلیل فشار خون بالا باعث فعالیت ماکروفاژهای اطراف عروق و اختلال نوروواسکولار میشود و این از طریق تولید اکسیژن های فعال سمی، به وسیله ی اکسیدازهایNADPHاست. در انسان عملکرد سلول های اندوتلیال در گردش خون محیطی میتواند با داروهای ضد فشار خون مانند لوزارتان بهبود یابد. در مغز سالم، ارتباط پیچیده ای بین نورون ها، آستروسیت ها و سلول های اندوتلیال، باعث بهبود جریان خون مغز میشود. نوروترانسمیترها مانند گلوتامات که ازطریق گیرنده یG protrin(GPCR)از سیناپس های تحریکی ترشح میشود، باعث افزایش کلسیم در آستروسیت ها و پیشرفت موج های کلسیم از زائده ها و بدنه ی آستروسیت ها به پاهای انتهایی میشود و این پاهای انتهایی در اطراف شریانچه های مقاومتی است.

اوج غلظت کلسیم در پاهای انتهایی آستروسیت ها باعث آزاد شدنATPو تولید ایکوزانوئیدهای گشاد کننده ی عروق و پروستاگلندین میشود که از طریق سیتوکرومP450و سیکلواکسیژنازPGE2تولید می شود.ATPمنشا گرفته از آستروسیت باعث ترشح گشاد کننده ی عروقی نیتریک اکساید میشود. فشار خون بالا و پیری باعث تولید اکسیژن های فعال از میتوکندری و نیز تولید این اکسیژن ها به وسیله ی اکسیدازهایNADPHمی شود.

پاتولوژی های بیماری آلزایمر

فشا رخون یک عامل خطرمهم در تشدید پاتوژنز بیماری آلزایمر است. در میانسالی فشار خون بالا باعث افزایش پلاک های التهاب نورونی و پلاک های نوروفیبریلاری در نئوکورتکس و هیپوکامپ میشود. رسوب پلاک هایABحتی طی 4 هفته از القای فشار خون در موش های آزمایشگاهی ایجاد میشود. اضافه کردن آنژیوتانسین 2، باعث افزایش فعالیت بتاسکرتاز و افزایش سرعت شکست پروتئین پیش ساز آمیلوئید بتاABمیشود همچنین فشار خون بالا باعث القای تائوپاتی مستقل از تجمع آمیلوئید بتا می شود.

پاتولوژی های آلزایمر باعث به هم خوردن خود تنظیمی مغز میشود. آنژیوپاتی ناشی از آمیلوئید یک عامل خطر مهم برای خونریزی های ریز در مغز است. این خونریزی ها قدرت شناختی این بیماران را بیشتر کاهش می دهد. اختلال گلیمفاتیکگلیال لیمفاتیکباعث اختلال در پاکسازی متابولیت های مضر از جمله آمیلوئید بتاABمیشود. فشارخون بالا مسیرهای حرکتی گلیمفاتیک را مختل میکند.

پیشگیری از کاهش قدرت شناختی

استفاده از داروهای ضد فشارخون از جمله مهارکننده های آنزیم تغییر دهنده ی آنژیوتانسین، نقش مهمی در کاهش شیوع و برور اختلال شناختی دارد. در مطالعه ای مصرف داروی مهار کننده ی این آنزیم که به صورت طولانی مدت عمل میکند به نام پریندوپریل و دیورتیک تیازید اینداپامید با کاهش اختلال شناختی همراه بود. در افراد مسنی که از مهار کننده های کانال کلسیم استفاده میکنند شیب افت هوشیاری بیشتر میشود استفاده از مهار کننده های کلسیم، سبب میشود حمایت خود تنظیم عضلانی در خونرسانی ریز مغز مختل شود.

از این رو استفاده از مهار کننده های گیرنده ی آنژیوتانسین ممکن است در جلوگیری از آلزایمر، سودمندتراز مهار کننده های کلسیم باشد. به نظر میرسد کاستن از فشارخون سیستولی به زیر 140 کافی باشد.

کاهش بیشتر باعث کم شدن خونرسانی به مغز و درنتیجه افزایش بیشتر اختلال شناختی میشود. مطالعات بیشتری برای تشخیص تاثیر بخشی داروهای مختلف فشار خون بر کاهش اختلال شناختی باید انجام شود. ارائه ی داروهایی- که در سطح مولکولی بر سلول های اندوتلیال و عضلات صاف تاثیر میگذارد- ضروری است.
https://www.nature.com/articles/s41581-021-00430-6?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=organic&utm_campaign=NGMT_USG_JC01_GL_NRJournals


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
گریه ی ابر، رمز طراوت باغزبان جانسوزتوهم فضای خالی یا توهم فضتاثیر داروی ضد تشنج سدیم آرامش و دانششگفت انگیز بودن کیهاننقش درختان در تکاملجهان یکپارچهاکوییفلکسنتایج نادانی و جهلمنابع انرژی از نفت و گاز خفاش کور و انسان بینا؟از فرد ایستا و متعصب بگذرهوش مصنوعی در کامپیوترهامخچه ابزاري که وظیفه آن فدر هم تنیدگی مرزها و بی مبه نادیدنی ایمان بیاوریافته های نوین علوم پرده روبات های ریز در درمان بیبرخی اصول سلامت کمرپیچیدگی های مغزمگسمروری بر تشنج و درمان هایسفری به آغاز کیهانتوسعه هوش مصنوعی قادر استاثیر درجه حرارت بر عملکآشتی بهتر استشبکیه های مصنوعینقشه با واقعیت متفاوت اسجهش های ژنتیکی مفید در ساابداع دی ان ای بزرگترین دچرا ارتعاش بسیار مهم استمنابع جدید انرژیخودروهای هیدروژنیاز بحث های کنونی در ویروسهوش عاطفی قسمت پنجمدرمان های اسرار آمیز در آبوزون هیگز چیستژنهای هوش ، کدامندروش جدید تولید برقبررسی بیماری التهابی رودپیشرفت در عقل است یا ظواهمرزهای حقیقی یا مرزهای تسم زنبور ، کلیدی برای وارتکامل مادی تا ابزار هوشمتاریکی من و تو و گرد و غبااقیانوس نادانیصد قدح، نفتاده بشکستفیروز نادریچندجهانیجاذبه و نقش آن در شکلگیریابزار بقا از نخستین هماننسبت طلایی، نشانه ای به سمنبع هوشیاری کجاست قسمت خدایا جز تو که را دارماز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ چیز همیشگی نیستدرمان جدید ALSبیماری گیلن باره و بیمارکنفرانس تشنج هتل کوثر اصرژیم های غذایی و نقش مهم بعد از کروناپروتز عصبی برای تکلممشاهدات آمیخته با اشتباهسی و سه پل اصفهانتکامل شناخت انسان با کشفترقی واقعی یا شعار ترقیامیدواریطولانی ترین شبفراموشی همیشه هم بد نیستنوار مغز با توضیح دکتر فاحقیقت اشیاابزار بقای موجود زنده از همه چیز موج استمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتدنیای شگفت انگیز کوانتوماز تکینگی تا مغز از مغز تهر جا که جات میشه، جات نیدرماندگی به دلیل عادت کربیهوش کردن در جراحی و بیمکودکان را برای راه آماده راز تغییرتقلید از روی طبیعتآنچه واقعیت تصور میکنیم مغز مانند تلفن استسیستم تعادلی بدنتاثیر نگاه و مشاهده ناظر تسلیم شدن از نورون شروع ماندوه در دنیا استعلم در حال توسعهفضای قلب منبع نبوغ استنورون هاي مصنوعی می توانحافظه های کاذبابزارهای بقای از نخستین همکاری یا رقابتمهمان ناخواندهدوپامین قابل حل در آباز تکامل تا مغز، از مغز توقتی تو از یاد گرفتن باز درک عمیق در حیواناتبا طبیعت بازی نکنکار با یگانگی و یکپارچگیزمان چیستتمایز یا کشف یگانگیآیا مصرف مولتی ویتامین همغز انسان رو به کوچک تر شساختار فراکتال وجود و ذهتاثیر گیاه خواری بر رشد وتصور ما ازمشکلات و واقعیانسان جدید از چه زمانی پاعادت کردن به نعمتقانون جنگلچگونه مولکول های دی ان ایحس و ادراک قسمت 67احیای بینایی نسبی یک بیمهوموارکتوس ها ممکن است دمیگرن و پروتئین مرتبط با دانش بی نهایتاستفاده از مغز، وزن را کمواقعیت چند سویهدست و پا زدن در سایه؟بازسازي مغز و نخاع چالشی کریستال زمان(قسمت سوم)زندگی در سیاهچالهتنهایی رمز نوآوری استآیا احتمال دارد رویا از آمغز را از روی امواج بشناستغییر عمودی سر انسان از پاولین سلول مصنوعیغرور و علمقطره قطرهنگاه مادی غیر علمی استحس و ادراک قسمت هجدهماختراع جدید اینترنت کوانهوش مصنوعی از عروسک بازی ما از اینجا نخواهیم رفتداروهای ضد بیماری ام اس واصل بازخوردذخیره ی شگفت انگیز اطلاعبحثی درباره احساسات متفاواکسن آلزایمرگوش دادن بهتر از حرف زدنزیست، مرز افق رویداد هستتو جهانی هستی که خودش را شلیک فراموشیآیاما مقهور قوانین فیزیکنقش نظام غذایی در تکامل مجنسیت و تفاوت های بیناییاین ابتدای تناقض هاستلزوم سازگاری قانون مجازاحس و ادراک قسمت بیستمارتباط هوش ساختار مغز و ژچالش هوشیاری و اینکه چرا هوش مصنوعی از عروسک بازی ماست مالیداروی سل سپتاعتماد به خودرمز جهان خاصیت فراکتالبرای یک زندگی معمولیگربه شرودینگر و تاثیر مشزبان ریشه هایی شناختی استوهم لیلیپوتی(ریزبینی)تاثیر درجه حرارت بر مغزآرامش و سکونشگفت زده و حیران باشنقش ذهن و شناخت در حوادث جهان کنونی و مغز بزرگتریاکسی توسین و تکامل پیش انجات در راستگوییمنابع انرژی از نفت و گاز خفاش با شیوع همه گیری جدیاز مخالفت بشنوهوش مصنوعی در تفکر خلاق امخچه تاثیر گذار بر حافظهدر هم تنیدگی کوانتومیبه هلال بنگریاد گرفتن مداومروبات کیانبرخی اطلاعات روانشناسی مپیچیدگی های مغزی در درک زمرکز هوشیاری، روح یا بدن سقوط درون جاذبه ای خاص، چتوسعه برخی شغل ها با هوش تاثیر درجه حرارت بر عملکآغاز فرایند دانستنشباهت مغز و کیهاننقص های سیستمی ایمنیجهش های ژنتیکی غیر تصادفابزار هوش در حال ارتقا ازچرا بیماری های تخریبی مغمناطق خاص زبان در مغزخورشید مصنوعیاز تلسکوپ گالیله تا تلسکهوش عاطفی قسمت اولدرمان های بیماری آلزایمربوزون هیگز جهان را از متلژنهای حاکم بر انسان و انسروش صحبت کردن در حال تکامبررسی سیستم تعادلی بدن اپیشرفت ذهن در خلاقیت استمزایای شکلات تلخ برای سلسماگلوتید داروی کاهش دهنتکامل مداومتاریکی و نورالکترومغناطیس شنوایی و هصدای بم با فرکانس پایین، فیزیک مولکولها و ذرات در نه ناامیدی بلکه ارتقاجبران از دست رفته هاابزار بقا از نخستین هماننشانه های گذشته در کیهان منبع هوشیاری کجاست قسمت خرما منبع بسیار خوب آنتی از تکینگی تا مغز از مغز تهیچ چیز، چقدر حقیقی استدرمان جدید میگرن با انتی بیماری آلزایمر، استیل کوکنگره بین المللی سردرد درژیم های غذایی و نقش مهم بعد از کرونا دلخوشی بیهوپرورش مغز مینیاتوری انسامطالبه ی حق خودسیلی محکم محیط زیست بر انتکامل، نتیجه ی برنامه ریتروس جریان انرژیامیدواری و مغزطی یکصد هزار سال اخیر هرچفراموشی و مسیر روحانینوار مغز ترجمه رخدادهای حقیقت تنها چیزی است که شاابزار بقای موجود زنده از همه چیز و هیچ چیزمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمدنیایی پر از سیاهچاله از تکینگی تا مغز از مغز تهر حرکت خمیده می شود و هر درها بسته نیستبیهوشی در بیماران دچار اکوری گذرای ناشی از موبایراست دستی و چپ دستیتقلید از طبیعتآنچه حس می کنیم، نتیجه ی مغز مادران و کودکان در زمسیستم دفاعی بدن علیه مغز تاثیر نگاه انسان بر رفتاتست نوار عصب و عضلهاندوه دردی را دوا نمیکندعلم راهی برای اندیشیدن اقفس ذهننورون های ردیاب حافظهحافظه و اطلاعات در کجاست ابزارهای دفاعی و بقای موهمانند سازی در انسانمهندسی ژنتیک در حال تلاش دورترین نقطه ی قابل مشاهاز تکامل تا مغز، از مغز توقتی ریشه ها عمیقند از چیدرگیری قلب در بیماری ویربالاترین هدف از دولتکارهای کوچک، بی ارزش نیسزمان و مکان، ابعاد کیهان تمدن قدیمی ای در جنوب ایرآیا مغز تا بزرگسالی توسعمغز انسان رو به کوچکتر شدساختار شبکه های مغزی ثابتاثیر گیاه خواری بر رشد وتصور از زمان و مکانانسان خطرناکترین موجودعادت بد را ترک کنقانون جنگلچگونه میتوان با قانون جنحس و ادراک قسمت 74احیای بینایی نسبی یک بیمهورمون شیرساز یا پرولاکتمیگرن و خوابدانشمندان موفق به بازگرداستفاده از نظریه ی تکامل واقعیت چیستدست کردن در گوشبحتی علمی درباره تمایل بکشف مکانیسم عصبی خوانش پزندگی زمینی امروز بیش از تنبیه چقدر موثر استآیا احتمال دارد رویا از آمغز زنان جوانتر از مغز مرتغییرات منطقه بویایی مغزاوکرلیزوماب داروی جدید شغربال در زندگیلمس کوانتومینگاه محدود و تک جانبه، مشحس و ادراک قسمت هشتمادامه بحث تکامل چشمهوش مصنوعی از عروسک بازی ما اشیا را آنطور که هستندداروی فامپیریدین یا نورلاصل در هم تنیدگی و جهانی ذره ی معین یا ابری از الکبحثی درباره احساساتی غیرواکسن ایرانی کرونا تولیدگوشه بیماری اتوزومال رسسزاویه نگاه ها یکسان نیستتو جدای از کیهان نیستیشلیک فراموشیآگاهی فراتر از آگاهینقش نظریه تکامل در شناساجنسیت و تفاوت های بیناییاینکه به خاطرخودت زندگی لزوم سازگاری قانون مجازاحس و ادراک قسمت دهمارتباط پیوسته ی جهانچالش کمبود اندام برای پیهوش مصنوعی از عروسک بازی ماست مالی با هوش انسانیداروی ضد چاقیاعتماد بی موردوراپامیل در بارداریرنگ کردن، حقیقت نیستبرای پیش بینی آینده مغز درنگین کمانبرای اولین بار دانشمندانگزیده ای از وبینار یا کنفزبان شناسی مدرن در سطح سلتوهم چیستتاثیر درجه حرارت بر عملکآرامش(سکوت) stillness و تکاپوشگفتی های نقشه ی ژنتیکینقش روی و منیزیم در سلامتجهان کاملی در اطراف ما پراکسکاربازپین در درمان تشنخاع ما تا پایین ستون فقرمنابع انرژی از نفت و گاز خلا، حقیقی نیستاز نخستین همانند سازها تهوش مصنوعی در خدمت خلق وحمخاطب قرار دادن مردم، کادر هم تنیدگی کوانتومی و پبه کدامین گناه کشته شدندیاد بگیر فراموش کنیروح و آب حیاتبرخی بیماری ها که در آن بپیوند قلب خوک، به فرد دچامرکز حافظه کجاستسلول های مغزی عامل پارکیتوصیه های سازمان بهداشت تاثیر درجه حرارت بر عملکآغاز فصل سرما و دوباره تکشباهت مغز با کیهان مادینقص در تشخیص هیجانات عامجهش های بیماری زا، معمولابزار بقا از نخستین همانچرا حیوانات سخن نمی گوینمناطق خاصی از مغز در جستجخوش قلبی و مهربانیاز تلسکوپ گالیله تا تلسکهوش عاطفی قسمت دهمدرمان های بیماری اس ام ایبی نهایت در میان مرزهاکفش و کتابروشهای نو در درمان دیسک ببررسی علل کمر درد در میانپیشرفتی مستقل از ابزار همسمومیت دانش آموزان بی گسندرم کووید طولانیتکامل چشمتاریکی خواهد ترسیدالکتروتاکسی(گرایش و حرکصرع و درمان های آنفیزیک هوشیارینه به اعدامجدا کردن ناخالصی هاابزار بقا از نخستین هماننشانه های پروردگار در جهمنبع هوشیاری کجاست قسمت53خسته نباشی بابااز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ وقت خودت را محدود به درمان جدید کنترل مولتیپلبیماری الزایمرکنگره بین المللی سردرد درژیم ضد التهابیبعد از کرونا دلخوشی بیهوپرکاری تیروئیدمطالبی در مورد تشنجسینوریپا داروی ترکیبی ضدتکثیر سلول در برابر توقف تری فلوپرازینامیدی به این سوی قبر نیستطبیعت موجی جهانفراموشی آرماننوار مغز در فراموشی هاحقیقت خواب و رویاابزار بقای موجود زنده از همه چیز کهنه میشودمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمدنیا، هیچ استاز تکینگی تا مغز از مغز تهرچیز با یک تاب تبدیل به درهای اسرارآمیز و پوشیدهبیوگرافیکی غایب شدی تا نیازمند دلرجزخوانی هایی که امروز بتقویت استخوان در گرو تغذآنها نمیخواهند دیگران رامغز چون ابزار هوش است دلیسکوت و نیستیتاثیر نگاه انسان بر رفتاتست آر ان اس دز میاستنی گاندوهگین نباش اگر درب یا علم ساختن برج های چرخانقفس را بشکننوروپلاستیسیتی چیستحافظه و اطلاعات در کجاست ابعاد و نیازهای تکاملیهمجوشی هسته ای، انرژِی بمهندسی بدنديدن با چشم بسته در خواب از تکامل تا مغز، از مغز تویتنام نوعی کرونا ویروس درگیری مغز در بیماری کویباهوش ترین و با کیفیت تریکارهایی بیش از طراحی و گپزمان و گذر آن سریع استتمدن پیشرفته ی پیشینیانآیا همه جنایت ها نتیجه بیمغز ایندگان چگونه استسادیسم یا لذت از آزار دادتاثیر گیاه خواری بر رشد وتصادف یا قوانین ناشناختهانسان عامل توقف رشد مغزعادت دادن مغز بر تفکرقانونمندی و محدودیت عالمچگونه مغز ما، موسیقی را پحس و ادراک قسمت 75احتیاط در ورزش زانو در خاهوش فوق العاده، هر فرد اسمیگرن و روزه داریدانشمندان نورون مصنوعی ساستفاده از هوش مصنوعی در واقعیت چیستدست آسمانبحث درباره پیدایش و منشا کشف مکانیسمی پیچیده در بزندگی زودگذرتهدیدهای هوش مصنوعیسرگردانیآیا برای تولید مثل همیشه مغزهای کوچک بی احساستغییرات مغز پس از 40 سالگیايندگان چگونه خواهند دیدمقالاتلووفلوکساسیننگاه کلی نگرحس و ادراک قسمت هشتاد و ناداراوون تنها داروی تاییهوش مصنوعی از عروسک بازی ما به جهان های متفاوت خودداروی لیراگلوتیداصل علت و تاثیرذرات کوانتومی زیر اتمی قبخش فراموش شده ی حافظهواکسن اسپایکوژنگوشت خواری یا گیاه خواریزاوسکا درمان گوشرتو دی ان ای خاص ميتوکندريشنا در ابهای گرم جنوب نیانقش هورمون های تیروئید دجهل مقدساینکه خانواده ات سالم بالزوم عدم وابستگی به گوگل حس و ادراک قسمت دوازدهمارتباط انسانی، محدود به چالش دیدگاه های سنتی در بهوش مصنوعی از عروسک بازی ماشین دانشداروی ضد چاقیاعتیاد و تلاش های درمانی ورزش هوازی مرتب خیلی به قورزش هوازی ، بهترین تمریرهبر حقیقیبرای تمدن سازی، باید در بگزارش یک مورد جالب لخته وزبان شناسی نوین نیازمند توهم و خیالتاثیر درجه حرارت بر عملکآزمون تجربی، راهی برای رشگفتی های زنبور عسلنقش روزه داری در سالم و ججهان پیوستهاگر فقط مردم میفهمیدند کنخستین تمدن بشریمنابع انرژی از نفت و گاز خلا، خالی نیستاز نخستین همانند سازها تهوش مصنوعی در خدمت خلق وحمدل همه جانبه نگر ژنرالیدر هم تنیدگی کوانتومی و دبه امید روزهای بهتریادگیری مهارت های جدید دروح در جهانی دیگر استبرخی بیماری های خاص که بدپیوند مغز و سر و چالشهای مرکز حافظه کجاستسلول های بنیادیتوصیه های غیر دارویی در ستاثیر درجه حرارت بر عملکآغاز مبهم آفرینششباهت های ریشه ای چند بیمنقطه ی رسیدن به قلهجهش تمدنی عجیب و شگفت انسابزار بقا از نخستین همانچرا حجم مغز گونه انسان درمنبع هوشیاری کجاست قسمت خوش خیالی و خوش بینیاز تکنیکی تا مغز از مغز تهوش عاطفی قسمت دومدرمان های جدید ALSبی هیچ می ایی و بی هیچ میرکل اقیانوس در یک ذرهروشهای شناسایی قدرت شنوابرطرف کردن خشونت را از خاپپوگستمسمومیت دانش آموزان، قماسندرم گیلن باره به دنبال تکامل و ارتقای نگاه تا عمتاریخ همه چیز را ثبت کردهالکترودهای کاشتنیضایعه ی شبکه لومبوساکرالفیزیک و هوشیارینه به اعدامجدایی خطای حسی استابزار بقا از نخستین هماننشانه های بیداری روحیمنبع هوشیاری کجاست؟ (قسمخطا در محاسبات چیزی کاملاز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ کاری نکردن به معنی چیدرمان جدید ام اسبیماری ای شبیه آلزایمر و کنترل همجوشی هسته ای با هرژیم غذایی حاوی تخم مرغ وتفکر قبل از کارپرتوهای صادر شده از سیاهمطالعه ای بیان میکند اهدسیگار عامل افزایش مرگ ومتأثیر نیکوتین سیگار بر متری فلوپرازینامیدی تازه در درمان سرطاطبیعت بر اساس هماهنگیفرایند پیچیده ی خونرسانینوار مغز در تشخیص بیماری حقیقت در علم، هرگز نهایی ابزار بقای موجود زنده از همه چیز در زمان مناسبمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمدندان ها را مسواک بزنید تاز تکینگی تا مغز از مغز تهز ذره، یک دنیاستدرون قفس یا بیرون از آنبیوگرافیکیهان خود را طراحی میکندرحم مصنوعیتقویت حافظه یا هوش مصنوعآنژیوگرافی از مغزمغز چگونه صداها را فیلتر سکوت، پر از صداتاثیر ویتامین دی بر بیماتشنچ پانایوتوپولوس تشنج اندام حسی، درک از بخش هایعلایم کمبود ویتامین E را قله برای دیدن نه برای به نوروز مبارکحافظه و اطلاعات در کجاستابعاد اضافه ی کیهانهمراه سختی، اسانی هستمهربانی، شرط موفقیتدی متیل فومارات(زادیوا)(از تکامل تا مغز، از مغز تویتامین E برای فعالیت صحدرگیری مغز در بیماران مبباور و کیهان شناسیکاربرد روباتهای ريزنانوزمان و صبرتمدن بشری و مغز اخلاقیآیا هوش مصنوعی می تواند نمغز ابزار بقای برتر مادیسازگاری با محیط بین اجزاتاثیر گیاه خواری بر رشد وتضادهای علمیانسانیت در هم تنیده و متصعارضه جدید ویروس کرونا سقارچ بی مغز در خدمت موجودچگونه مغز پیش انسان یا همحس و ادراک قسمت 78احتیاط در تعویض داروهاهوش مصنوعی می تواند بر احمیگرن سردردی ژنتیکی که بدانشمندان یک فرضیه رادیکاستفاده از انرژی خلاواقعیت های متفاوتدست بالای دستبحثي درباره هوش و تفاوتهکشف ارتباط جدیدی از ارتبزندگی سلول در بدن، جدای اتو یک معجزه ایسربازان ما محققا غلبه می آیا بزرگ شدن مغز فقط در دمغز، فقط گیرندهتغییرات آب و هوایی که به ايا اراده آزاد توهم است یتاثیر ویتامین دی بر بیمالوب فرونتال یا پیشانی مغنگاه انسان محدود به ادراحس و ادراک قسمت هشتاد و شادب برخورد با دیگرانهوش مصنوعی از عروسک بازی ما با کمک مغز خود مختاريمداروی تشنجی دربارداریاصل عدم قطعیت از کوانتوم ذرات کوانتومی زیر اتمی قبخش های تنظیمی ژنومواکسن اسپایکوژن ضد کروناگیلگمش باستانی کیستزبان فرایند تکاملی برای تو در میانه ی جهان نیستی شناخت و معرفت، و نقش آن دنقش هورمون زنانه استروژنجهان فراکتالاینترنت بدون فیلتر ماهوامقاومت به عوارض فشار خون حس و ادراک قسمت سومارتباط از بالا به پایین مچاالش ها در تعیین منبع هوهوش مصنوعی از عروسک بازی مبانی ذهنی سیاه و سفیدداروی ضد تشنج با قابليت تاعتیاد را به دور بیندازمباحث مهم حس و ادراکداروی ضد تشنج با قابليت تاعداد بینهایت در دنیای مورزش و میگرنروی و منیزیم در تقویت استبرای خودآگاه بودن تو بایگشایش دروازه جدیدی از طرزبان، نشان دهنده ی سخنگو توهم وجودتاثیر درجه حرارت بر عملکآزمون ذهنی گربه ی شرودینشانس یا نتیجه ی تلاشنقش رژیم غذایی بر رشد و اجهان پیوستهاگر میدانی مصیبت بزرگتر نخستین تصویر از سیاهچالهمنابع انرژی از نفت و گاز خلاصه ای از مطالب همایش ماز نخستین همانند سازها تهوش مصنوعی درمانگر کامپیمدل هولوگرافیک ژنرالیزهدر هر سوراخی سر نکنبه بالا بر ستارگان نگاه کیادگیری هوش مصنوعی، عمیقروح رهاییبرخی توجهات در ببمار پارپیوند اندام از حیوانات بمرکز خنده در کجای مغز استسلول های بنیادی منابع و اتوصیه هایی در مصرف ماهیتاثیر رو ح و روان بر جسمإِلَهِي هَبْ لِي كَمَالَشباهت کیهان و مغزنقطه ای بود و دگر هیچ نبوجهشهای مفید و ذکاوتی که دابزار بقا از نخستین همانچرا خشونت و تعصبمنبع هوشیاری کجاست قسمت خوشبختی چیستاز تکینگی تا مغز و از مغز هوش عاطفی قسمت سومدرمان های جدید میگرنبی ذهن و بی روحکلمات بلند نه صدای بلندروشی برای بهبود هوش عاطفبزرگ فکر کنپایان، یک آغاز استمسیر دشوار تکامل و ارتقاسندرم پیریفورمیستکامل و ریشه ی مشترک خلقتتاریخ، اصیل نیست و ساخته الگو نداشتیمضایعه ی عروقی مخچهفیزیک آگاهینه بدبخت بلکه نادانجریان انرژی در سیستم های ابزار بقا از نخستین هماننظام مثبت زندگیمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتخطا در محاسبات چیزی کاملاز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ کس مانند تو نگاه نمیکدرمان جدید ای ال اس، توفربیماری ای شبیه ام اس مولتکنترل جاذبهرژیم غذایی سالم و ضد التهتفکر ترکیبی در هوش مصنوعپرتوزایی از جسم سیاهمعماری، هندسه ی قابل مشاسیاهچاله هاتأثیر نگاه انسان بر رفتاترک امروزامگا سه عامل مهم سلامتطعمه ی شبکه های ارتباط اجفرایند تکامل و دشواری هانوار مغزی روشی مهم در تشخحقیقت راستین انسان علم بابزار بقای موجود زنده از همه چیز در زمان کنونی استمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمده روش موفقیتاز تکینگی تا مغز از مغز تهزینه ای که برای اندیشیددرون آشفته ی تو و ظاهر خنبیان ژن های اسکیزوفرنی دکیهانِ هوشیارِ در حال یارحم مصنوعیتقویت سیستم ایمنیآنان که در قله اند هرگز خمغز ناتوان از توجیه پیداسکته مغزیتاثیر ویروس کرونا بر مغز تشنج چیستانرژی بی پایان در درون هرعلایم کمبود ویتامین E را قله سقوطنوروز یا روز پایانیحافظه ی هوش مصنوعیابعاد بالاترهمراهی میاستنی با برخی سموفقیت هوش مصنوعی در امتدین اجباریاز تکامل تا مغز، از مغز تویتامین E در چه مواد غذایدرگیری مغزی در سندرم کووباید از انسان ترسیدکاربرد روباتهای ريز، در زمان واقعیت است یا توهمتمدن زیر آبآیا هوش مصنوعی زندگی بشرمغز ابزار برتر بقاستم با شعار قانون بدترین تاثیر گیاه خواری بر رشد وتظاهر خوابیده ی مادهانسانیت در برابر دیگرانعدم توقف تکامل در یک انداقبل از آغازچگونه هموساپينس بر زمین حس و ادراک قسمت 82احساس گذر سریعتر زمانهوش مصنوعی و کشف زبان هایمیگرن شدید قابل درمان اسدانشمندان ژنی از مغز انساستفاده از سلول های بنیاواقعیت و مجازدستورالعمل مرکز کنترل بیبحثی جالب درباره محدودیتکشف جمجمه ای درکوه ایرهوزندگی، مدیریت انرژیتو یک جهان در مغز خودت هسسردرد میگرنآیا تکامل و تغییرات ژنتیمغزتان را در جوانی سیم کشتغییرات تکاملی سر انسان ايا اراده آزاد توهم است یصفحه اصلیلوتیراستامنگاه از بیرون مجموعهحس و ادراک قسمت پنجمادراک ما درک ارتعاشی است هوش مصنوعی از عروسک بازی ما بخشی از این جهان مرتبطداروی جدید ALSاصل، روان و نفس استذرات کوانتومی زیر اتمی قبخش بزرگی حس و ادراک ما اواکسن دیگر کرونا ساخته شگیاه بی عقل به سوی نور میزبان متغیرتوقف؛ شکستآپومورفین در پارکینسونشناخت حقیقت یا آرزوهای گنقش ویتامین K در ترمیم اسجهان قابل مشاهده بخش کوچایندرالمقایسه رقابت و همکاریحس و ادراک قسمت سی و هشتمارتباط بین هوش طبیعی و هونابینایی در نتیجه ی گوشی هوش مصنوعی از عروسک بازی هوش مصنوعی از عروسک بازی مبتکران خودشکوفاداروی ضد تشنج توپیراماتبقا با سازگارترین فرد اسورزش بهترین درمان بیش فعرویا و واقعیتبرای رشد، باید از مسیر خطپل جویی اصفهانزبان، وسیله شناسایی محیطتوهم وجودتاثیر درجه حرارت بر عملکآزمون ذهنی گربه شرودینگرشانس یا تلاشنقش رژیم غذایی در رشد و اجهان پر از چیزهای اسرار آاگر نیروی مغناطیس نباشد نخستین روبات های زنده ی جمنابع انرژی از نفت و گاز خلاصه ای از درمان های جدیاز نخستین همانند سازها تهوش مصنوعی درخدمت خلق وحمدل هولوگرافیک تعمیم یافدر والنتاین کتاب بدید همبه بالاتر از ماده بیندیشیادگرفتن، آغاز حرکت است روزه داری متناوب، مغز را برخی توصیه ها برای واکسیپیوند اندام حیوانات به امرگ چیستسلول های بدن تو پیر نیستنتوضیحی ساده در مورد هوش متاثیر روده بر مغزافت فشار خون ناگهانی در وشباهت زیاد بین سلول هاي عALS نگاهی کامل بر بیماری ونقطه بی بازگشتجهشهای مفید و ذکاوتی که دابزار بقا از نخستین همانچرا در مغز انسان، فرورفتمنبع هوشیاری کجاست قسمت خوشبختی دور از رنج های ماز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی قسمت ششمدرمان های جدید در بیماری بی سوادی در قرن 21کلوزاپین داروی ضد جنونروشی جدید در درمان قطع نخبزرگ شدن مغز محدود به دورپاکسازی مغزمسئول صیانت از عقیده کیسسندرم پیریفورمیستکامل ابزار هوش ، راه پر تازه های اسکیزوفرنی(جنوالگو و عادت را بشکن و در اضایعات در عصب زیر زبانیفیزیکدانان ماشینی برای تنه جنگ و نه خونریزیجریان انرژی در سیستم های ابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتخطای ادراک کارمااز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ کس حقیقت را درون مغز درمان جدید سرطانبیماری اسپینال ماسکولار کندر در بیماریهای التهابرژیم غذایی ضد التهابیتفکر خلا ق در برابر توهم پرسش و چستجو همیشه باقی امعنی روزهسیاهچاله های فضایی منابعتأثیر شیرینی های حاوی لوترکیب آمار و ژنتیکاما شما از دید خفاش کور هظهور امواج مغزی در مغز مصفرایند حذف برخی اجزای مغنوار مغز، مفید و بی خطرحقیقت غیر فیزیکیابزار بقای موجود زنده از همه چیز، ثبت می شودمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمدهن، بزرگترین سرمایهاز تکینگی تا مغز- از مغز هزینه سنگین انسان در ازادروغ نگو به خصوص به خودتبیان حقیقتکیست هیداتید مغزرسم عاشق کُشی و شیوهٔ شهرتلقین اطلاعات و حافظهآنزیم تولید انرژی در سلومغز و قلب در جنین موش مصنسال سیزده ماههتاثیر ژنها بر اختلالات ختشنج و حرکات شبه تشنجی قاانرژی تاریکعلائم عصبی آلزایمر، با اقلب های سادهنورالژیحافظه انسان و حافظه ی هوشاتفاق و تصادفهمراهی نوعی سردرد میگرنیموفقیت در تفکر استدین، اجباری نیستاز تکامل تا مغز، از مغز تویتامین کادرگیری مغزی در سندرم کووبابا زود بیاکاش شرف اجباری بود یا حتیزمان پلانکتمدنی قدیمی در شمال خلیج آیا هوش ارثی دریافتی از پمغز از بسیاری حقایق می گرستم، بی پاسخ نیستتاثیر گیاه خواری بر رشد وتظاهری از ماده است که بیدانسان، گونه ای پر از تضادعدم درکقبل از انفجار بزرگچگونه هوشیاری خود را توسحس و ادراک قسمت 87احساسات کاذبهوش مصنوعی یا حماقت طبیعمیدان مغناطيسي زمین بشر دانشمندان پاسخ کوانتومی استفاده از سلول های بنیاواقعیت و انعکاسدغدغه نتیجه ی نادانی استبحثی در مورد نقش ویتامين کشف جدید تلسکوپ جیمز وبزندان ذهنیتو کجای جهانیسردرد میگرن در کودکانآیا جنین انسان، هوشمندی مغزتان را در جوانی سیمکشتغذیه بر ژنها تاثیر داردای نعمت من در زندگیمسوالات پزشکیلوزالمعده(پانکراس)مصنوعنگاه از دور و نگاه از نزدحس و ادراک قسمت پنجاههوش مصنوعی از عروسک بازی ما تحت کنترل ژنها هستیم یداروی جدید s3 در درمان ام اصلاح خطا با رفتن بر مسیررفلکس وتری با توضیح دکتر بخش بزرگتر کیهان ناشناختواکسن دیگری ضد کرونا از دگیاه خواری و گوشت خوار کدزبان مشترک ژنتیکی موجوداتولید مولکول جدید توسط هآپومورفین در پارکینسونشناخت درون، شناخت بیرون؛نقش ژنتیک در درمان اختلاجهان موازی و حجاب هاایا کوچک شدن مغزانسان المقابله ی منطقی با اعتراضحس و ادراک قسمت سی و ششمارتباط شگفت مغز انسان و فناتوانی از درمان برخی ویهوش مصنوعی از عروسک تا کممتواضع باشداروی ضد جنون در درمان تیبقا در ازای بیماریورزش در کمر دردرویا و کابوسبرای زندگی سالم، یافتن تپل خواجو اصفهانزدودن نقص از هوش مصنوعیتوهم بی خداییتاثیر درجه حرارت بر عملکآزادی عقیده، آرمانی که تشاهکار قرننقش زنجبیل در جلوگیری از جهان پر از چیزهای جادویی اگر نعمت فراموشی نبود بسنرمش های مفید برای درد زامنابع انرژی از نفت و گاز خم شدن فضا-زماناز نشانه ها و آثار درک شدهوش مصنوعی ساخته هوش طبیدر یک فراکتال هر نقطه مرکبه جای محکوم کردن دیگران یادآوری خواب و رویاروزه داری و التهاب زیانببرخی درمان های Spinal Muscular Atپیوند سر آیا ممکن استمرگ و میر پنهانسلول بنیادی و ای ال استیوتیکسن داروی ضد جنونتاثیر روزه داری بر سلامت افت هوشیاری به دنبال کاهشباهت زیاد بین سلول هاي عفقر داده ها در هوش مصنوعینمیتوان با بیرون انداختنجوانان وطنابزار بقا از نخستین همانچرا ذرات بنیادی معمولاً منبع هوشیاری کجاست قسمت خانه ی تاریکاز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی بیشتر در زناندرمان های جدید سرطانبی شرمیکلید نزدیک و نگاه تو بر فروشی جدید در درمان نابینبزرگ شدن تقریبا ناگهانی پارادوکس ها در علممسئولیت جدیدسندرم پای بی قرارتکامل تکنولوژیتازه های بیماری پارکینسوالگوی بنیادین و هوشیاریضرورت زدودن افکارفال نیکوچه زیاد است بر من که در ایجریان انرژی در سیستم های ابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتخطای حساز تکینگی تا مغز از مغز تهیچ اندر هیچدرمان جدید سرطانبیماری اضطراب عمومیکندر علیه سرطانرژیم غذایی ضد دردتفاوت مغز انسان و میمون هپرسشگری نامحدودمعادله ها فقط بخش خسته کنسیاهچاله ها، دارای پرتو تئوری تکامل امروز در درمترکیب حیوان و انسانامروز دانش ژنتیک هیچ ابهظرف باید پر شود چه با چرک فراتر از دیوارهای باورنوار مغز، ترجمه ی فعالیت حقیقت غیر قابل شناختابزار بقای موجود زنده از همه ی سردردها بی خطر نیستمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمدو ویژگی انتزاع و قدرت تجاز تکینگی تا مغز- از مغز هزاران سال چشم های بینا ودریای خدابیداری و خواب کدام بهتر اکیست کلوئید بطن سومرساناها و ابر رساناها و عتلاش ها برای کشف منابع جدآواز خواندن در قفس، نشانمغز و اخلاقسانسور از روی قصد بسیاری تاثیر کلام در آیات کلام بتشنج عدم توازن بین نورون انرژی تاریک که ما نمی توعلت خواب آلودگی بعد از خوقلب و عقلنوسانات کوانتومی منبع ماحباب های کیهانی تو در تواتوبان اطلاعات و پلِ بینهندسه ی پایه ایمولکول ضد پیریدیوار همه اش توهم بوداز تکامل تا مغز، از مغز تویتامین کا و استخواندرگیری اعصاب به علت میتوباد و موجکتاب گران و پرهزینه شد ولزمان به چه دلیل ایجاد میشتمرکز و مدیتیشنآیا هوش سریعی که بدون احسمغز به تنهایی برای فرهنگ ستون فقرات انسان دو پا جلتاثیر گیاه خواری بر رشد وتعویض دارو در تشنجانعطاف پذیری مکانیسمی علعدالت برای من یا برای همهقبرستان ها با بوی شجاعتچگونه واکسن کرونا را توزحس و ادراک قسمت چهلاخلاق و علوم اعصابهوش مصنوعی گوگل به کمک تشمیدان های مغناطیسی قابل دانشمندان اولین سلول مصناستفاده از سلول های بنیاواقعیت تقویت شدهذهن ما از در هم شکستن منببحثی در مورد نقش کلسیم و کشتن عقیده ممکن نیستزونیسومایدتو کز محنت دیگران بی غمیسردرد میگرنی در کودکانآیا جهان ذهن و افکار ما ممغط یک گیرنده استثبت و دستکار ی حافظهای همه ی وجود منپیامهای کاربرانلیروپریم داروی ترکیبی ضدنگاه از درون قفس یا بیرونحس و ادراک قسمت پنجاه و یهوش مصنوعی از عروسک بازی مانند آب باشداروی جدید لنفوم و لوکمیاصول انجام برخی نرمش ها درفتار مانند بردهبخش دیگری در وجود انسان هواکسن سرطانگیرنده باید سازگار با پیزبان چهار حرفی حیات زمینتولید مثل اولین ربات های آب زندگی است قسمت چهارمشناسایی تاریخچه ی تکاملینقش گرمایش آب و هوا در همجهان ما میتواند به اندازایا این جمله درست است کسیمقابله با کرونا با علم اسحس و ادراک قسمت سیزدهمارتباط شگفت انگیز مغز انناتوانی در شناسایی چهره نادیدنی ها واقعی هستندهوش مصنوعی از عروسک تا کممجموعه های پر سلولی بدن مدارویی خلط آوربقای حقیقی در دور ماندن اوزن حقیقی معرفت و شناخترویا و خبر از آیندهبرخی ملاحظات در تشنج های پلاسمای غالبسفر فقط مادی نیستتوهم تنهاییتاثیر درجه حرارت بر عملکآزار دیگری، آزار خود استشاهکار شش گوشنقش زبان در سلطه و قدرت اجهان دارای برنامهاگر نعمت فراموشی نبود بسنرمش های مفید در سرگیجهمنابع انرژی از نفت و گاز خونریزی مغز در سندرم کوواز نظر علم اعصاب یا نرووسهوش مصنوعی، اتفاقات و تحدر کمتر از چند ماه سوش جدبه خوبی های دیگران فکرکنیاری خدا نزدیک استروزه داری و بیمار ی ام اس برخی روش های تربیتی کودکپیوند سر، یکی از راه حلهامرگ و میر بسیار بالای ناشسلول بنیادین از مخاط بینتیک و اختلال حرکتیتاثیر روغن رزماری استنشاافتخار انسانشجاعت و ترسفلج نخاعی با الکترودهای نمیتوان بر سیاه سیاه نوشجوانان وطنابزار بقا از نخستین همانچراروياها را به یاد نمی آمنبع هوشیاری کجاست قسمت خانواده پایداراز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی در زنان بیشتر ادرمان های رایج ام اسبی عدالتی در توزیع واکسن کلام و زبان، گنجینه ای بسروشی جدید در درمان سکته مبزرگترین خطایی که مردم مپاسخ گیاهان در زمان خوردمسئولیت در برابر محیط زیسندرم پس از ضربه به سرتکامل جریان همیشگی خلقتتازه های درمان ام اسالگوبرداری از طبیعتضرب المثل یونانیفاکسیبتنه عدم مطلق بلکه عدم با قجراحی گردن همیشه برای دیابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتخطر آلودگی هوااز تکینگی تا مغز از مغز تهیچگاه از فشار و شکست نتردرمان دارویی سرطان رحم ببیماری بیش فعالیکوچ از محیط نامناسبراه فراری نیستتفاوت ها و تمایزها کلید بآلودگی هوا چالش قرن جدیدمعجزه های هر روزهسیاهچاله و تکینگی ابتدایتئوری تکامل در پیشگیری و ترازودونانفجار و توقف تکاملی نشاعقل مجادله گرفرد موفقنوار عصب و عضلهحقیقت، آن چیزی نیست که جلابزار بقای موجود زنده از همه جا خیر بکارمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمدو بیماری روانی خود بزرگ از تکینگی تا مغز- از مغزتهستي مادي ای که ما کوچکتردرک فرد دیگر و رفتارهای ابیست تمرین ساده برای جلوکپسول ژری لاکترستگاری محدود به یک راه نتلاش های جدید در ALSآینه در اینهمغز و اخلاقسانسور بر بسیاری از حقایتاثیر کپسول نوروهرب بر نتشویق خواندن به کودکانانرژی خلا ممکن استعماد الدین نسیمی قربانی قلب یا مغزنوشیدن چای برای مغز مفید حباب هایی تو در تواتوسوکسیمایدهندسه ی رایج کیهانمولتیپل اسکلروز در زنان دیوار، از ابتدا توهم بوداز خود رها شوویتامین کا در سبزیجاتدرب بسته با غیر خود باز مباد غرور و سر پر از نخوت وکتاب زیست شناسی باورزمان شگفت انگیزتمرکز بر هدفآیا هشیاری کوانتومی وجودمغز بیش از آنچه تصور میشوستارگانی قبل از آغاز کیهتاثیر گیاه خواری بر رشد وتعامل انسان و هوش مصنوعیاهرام مصر از شگفتی های جهعسل طبیعی موثر در کنترل بقدم زدن و حرکت دید را تغیچگونه آن شکری که می خوریمحس و ادراک قسمت چهل و هفتاخلاق پایه تکامل و فرهنگهوش مصنوعی گوگل به کمک تشمیدان های کوانتومی خلادانشمندان تغییر میدان مغاستفاده از سلول های بنیاواقعیت خلا و وجود و درک مذهن چند جانبه نیازمند نگبحثی در مورد حقیقت فضا و گل خاردار، زیباستزونا به وسیله ویروس ابله تو پیچیده ترین تکنولوژی سردرد و علتهای آنآیا جهش های ژنتیکی، ویرونفرت، اسیب به خود استثبت امواج الکتریکی در عصای آنکه نامش درمان و یادشسایتهای دیگرلیس دگرامفتامین یا ویاسادغام میان گونه های مختلنگاه از درون مجموعه با نگحس و ادراک قسمت پنجاه و دهوش مصنوعی از عروسک بازی ماه رجبداروی جدید میاستنی گراویاصول توسعه ی یک ذهن کاملرفتار وابسته به شکلبخشیدن دیگران یعنی آرامشواکسن سرطانگالکانزوماب، دارویی جدیزبان نیاز تکاملی استتولید یا دریافت علمآب زندگی است قسمت هفتمشناسایی سلول های ایمنی انقش پیش زمینه ها و اراده جهان مادی، تجلی فضا در ذهایا ابزار هوشمندی یا مغز ملاحظه های اخلاقی دربارهحس و ادراک قسمت ششمارتباط شگفت انگیز مغز انملاحظات بیهوشی قبل از جرحس و ادراک قسمت شصت و هشتارتباط غیرکلامی بین انسانادانی در قرن بیست و یکم،هوش مصنوعی از عروسک تا کممجرم، گاهی قربانی استدارویی ضد بیش فعالی سیستبلندی در ذهن ما درک بلندیوزوز گوشرویا بخشی حقیقی از زندگی برخی مرزهای اخلاق و علوم پمبرولیزوماب در بیماری چسفر نامه سفر به بم و جنوب توهم جداییتاثیر درجه حرارت بر عملکآسيب میکروواسکولاریا آسشاید گوشی و چشمی، آماده شنقش زبان در سلطه و قدرت اجهان در حال نوسان و چرخشاگر با مطالعه فیزیک کواننرمش های موثر در کمردردمنابع انرژی از نفت و گاز خواندن ، یکی از شستشو دهناز نظر علم اعصاب اراده آزهوش احساسیدر آرزوهایت مداومت داشتهبه خودت مغرور نشوژن همه چیز نیستروزه داری سلول های بنیادبرخی سلولهای عصبی در تلاپیوندهای پیچیده با تغییرمرگ و سوال از قاتلسلول عصبی شاهکار انطباق تیکاگرلور داروی ضد انعقاتاثیر رژیم گیاه خواری بر افراد آغاز حرکت خودشان رشرکت نورالینک ویدیویی ازفلج بل، فلجی ترسناک که آننمای موفقیتجواب دانشمند سوال کننده ابزار بقا از نخستین همانچراروياها را به یاد نمی آمنبع هوشیاری کجاست قسمت خار و گلاز تکینگی تا مغز از مغز تهوش عاطفی در زنان بیشتر ادرمان های علامتی در ام اسبیمار 101 ساله، مبتلا به سکلام، در تحولی شگفت آور بريتوکسيمب در درمان ام اسبزرگترین درد از درون است پختگی پس از چهل سالگي به مستند جهان متصلسندرم جدایی مغزتکامل داروینی هنوز در حاتبدیل پلاستیک به کربن و سالتهاب شریان تمپورالضربه مغزی در تصادف رانندفاجعه ی جهل مقدسنهایت معرفت و شناخت درک عجستجوی متن و تصویر به صورابزار بقا از نخستین هماننظریه ی ریسمانمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتخطرات هوش مصنوعیاز تکینگی تا مغز از مغز تهیپرپاراتیروئیدیسمدرمان زخم دیابتی با تکنوبیماری تی تی پیکوچک شدن مغز از نئاندرتاراه نجاتتفاوت ها را به رسمیت بشناآلودگی هوا و ویروس کرونامعجزه ی چشمسیاهچاله ی منفرد یا سیاهتئوری جدید، ویران کردن گترازودونانقراض را انتخاب نکنیدعقل سالمفرد یا اندیشهنوار عصب و عضلهحقایق ممکن و غیر ممکنابزار بقای موجود زنده از همیشه چیزی برای تنهایی دمنبع هوشیاری در کجاست؟ قدو بار در هفته ماهی مصرف از تکینگی تا مغز، از مغز هستی ما پس از شروعی چگال درک نیازمند شناخت خویش ابیش از نیمی از موارد انتقکامپیوتر سایبورگرشته نوروایمونولوژی و نقتلاش های جدید در درمان فرآیندهمغز و سیر تکامل ان دلیلی ساهچاله ها تبخیر نمیشودتاثیر کپسول نوروهرب بر تتشخیص ژنتیکی آتروفی های انرژِی برای ایجاد اضطرابعوامل موثر در پیدایش زباقلب دروازه ی ارتباطنوعی سکته مغزی ، وحشتناک حد و مرزها توهم ذهن ماستاتصال مغز و کامپیوترهندسه بنیادینمواد کوانتومی جدید، ممکندید تو همیشه محدود به مقداز درخواست ها جدا شوویتامین بی 12 در درمان درددرختان چگونه بر تشکیل اببار مغز بر دو استخوانکتاب طبیعت در قالب هندسهزمزمه ات مانده در گوشمتمرکز بر امروزآیا واکنش های یاد گرفته ومغز برای فراموشی بیشتر کسخن نیکو مانند درخت نیکوتاثیر گیاه خواری بر رشد وتعامل انسان با هوش مصنوعاولویت بندی ها کجاستعشق درونی به یگانگی خلقتقدرت مردمچگونه انتظارات بر ادراک حس و ادراک قسمت چهل و هشتاختلاف خانوادگی را حل کنهوش مصنوعی الفاگومیدان بنیادین اطلاعاتدانشمندان روش هاي جدیدی استفاده از سلول های بنیاوالزارتان داروی ضد فشار ذهن هوشیار در پس ماده ی مگل درون گلدانزیان غذاهای پرچربتو آرامش و صلحیسردرد به دلیل مصرف زیاد مآیا جهش ژنتیکی و تنظیم اجنقاشی هایی با بوی گذشته یجلو رفتن یا عقبگردایمپلانت مغزیلا اکراه فی الدینادغام دو حیطه علوم مغز و نگاه حقیقی نگاه به درون احس و ادراک قسمت پنجاه و سهوش مصنوعی از عروسک بازی ماپروتیلینداروی جدید آلزایمراصول سلامت کمررفتار اجتماعی انسان، حاصبخشش، عقلانی یا غیر عاقلواکسن ضد اعتیادگام کوچک ولی تاثیرگذارزبان و کلمه حتی برای کسانتولید پاک و فراوان انرژیآب زندگی است قسمت اولشواهدی از نوع جدیدی از حانقش آتش در رسیدن انسان بهجهان مرئی و نامرئیایا بیماری ام اس (مولتیپممانتین یا آلزیکسا یا ابحس و ادراک قسمت شصت و دوارتروز یا خوردگی و التهانازوکلسینهوش مصنوعی از عروسک تا کممحل درک احساسات روحانیداستانها و مفاهیمی اشتبابلوغ چیستوسواس، بیماری استرویا تخیل یا واقعیتبرخی نکات از گاید لاین پرپنج اکتشاف شگفت آور در موسفر به مریخ در 39 روزتوهم جدایی و توهم علمتاثیر درجه حرارت بر عملکآسیب ها ناشی از آلودگی هوشاید درست نباشدنقش سجده بر عملکرد مغزجهان در حال ایجاد و ارتقااگر تلاش انسان امروز برانرمشهای مهم برای تقویت عمنابع انرژی از نفت و گاز خواب زمستانی سلول های سراز نظر علم اعصاب اراده آزهوش احساسیدر آسمان هدیه های نادیدنبه دنبال رستگاری باشژن همه چیز نیستروزهای بد باقی نمیماندبرخی سيناپسها طی تکامل و پیوندی که فراتر از امکانمرگ انتقال است یا نابود شسلول عصبی، در محل خاص خودتیروفیبان موثر در سکته ی تاثیر رژیم گیاه خواری بر افراد بی دلیل دوستدار تو شربت ضد خلطفلج خوابنمایش تک نفرهجواب سنگ اندازیابزار بقا از نخستین همانچراغ های متفاوت و نور یکسمنبع هوشیاری کجاست قسمت خارق العاده و استثنایی باز تکینگی تا مغز از مغز تهوشمندی کیهاندرمان ژنتیکی برای نوآوریبیمار مرکز تنفس سلولیکلرال هیدرات برای خوابانریه زغالیبسیاری از مجرمان، خودشانپدیده خاموش روشن در پارکمشکل از کجاستسندرم دزدی ساب کلاوینتکامل داروینی هنوز در حاتبدیل تراکت صوتی مصنوعی امواجی که به وسیله ی ماشیضررهای مصرف شکر و قند بر فاصله ها در مکانیک کوانتنهایت در بی نهایتجستجوی هوشیاری در مغز ماابزار بقا از نخستین هماننظریه تکامل در درمان بیممنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتدفاع از پیامبراز تکینگی تا مغز از مغز تهاوکينگ پیش از مرگش رسالدرمان ساده ی روماتیسمبیماری دویککوچکی قلبراه های جدید برای قضاوت رتفاوت های بین زن و مرد فقآلودگی هوا و پارکینسونمعجزه ی علمسیاهچاله ی تولید کنندهتا 20 سال آینده مغز شما به تراشه مغز بدون واسطه ی دانواع سکته های مغزیعقلانیت بدون تغییرفرد حساس از نظر عاطفی و بنوار عصب و عضلهحل مشکلابزار بقای موجود زنده از همیشه چشمی مراقب و نگهبامنبع هوشیاری در کجاست؟(قدو برابر شدن خطر مرگ و میاز تکینگی تا مغز، از مغز هشت توصیه برای کاستن از ددرک و احساسبیشتر کمردردها نیازی به کاهش مرگ و میر ناشی از ابرشد مغز فرایندی پیچیده اتلاش های جدید در درمان سرآینده ی انسان در فراتر ازمغز کوانتومیسایه ی هوشیاریتاثیر کپسول نوروهرب بر ستشخیص آلزایمر سالها قبل انسولینعوامل ایجاد لغت انسانی و قلب روباتیکنیکولا تسلاحریص نباشاثر مضر مصرف طولانی مدت رهندسه در پایه ی همه ی واکموجود بی مغزی که می توانددیدن خدا در همه چیزاز روده تا مغزویتامین بی هفدهدرختان اشعار زمینبار بزرگ ایستادن بر دو پاکتاب، سفری به تاریخزنان باهوش ترتمساح حد واسط میان مغز کوآیا یک، وجود داردمغز بزرگ چقدر مفید هست ؟سخن و سکوتتاثیر گیاهخواری بر رشد و تعداد کلی ذهن ها در جهان اولین قدم شناخت نقص های خعشق، شلوغ کردن نیستقدرت و شناخت حقیقتچگونه به سطح بالایی از هوحس و ادراک قسمت چهل و دوماختلال خواب فرد را مستعد هوش مصنوعی از عروسک های بمیدازولام در درمان تشنج دانشمندان روشی برای تبدیاستیفن هاوکینگ در مورد هواکنش های ناخودآگاه و تقذهن و شیمی بدنگل زندگیزیباترین چیز در پیر شدنتو افق رویداد جهان هستیسردرد تنشنآیا خداباوری محصول تکاملچقدر به چشم اعتماد کنیمجلوتر را دیدنایمپلانت مغزی و کنترل دو لاموژین داروی ضد اوتیسم؟ارتقا و تکامل سنت آفرینش نگاه دوبارهحس و ادراک قسمت پنجاه و شهوش مصنوعی از عروسک بازی ماجرای جهل مقدسداروی جدید ای ال اساضطراب و ترسرقیبی قدرتمند در برابر مبدون پیر فلکواکسن علیه سرطانگامی در درمان بیماریهای زبان و بیان نتیجه ساختماتولید اندام با چاپ سه بعدتاثیر احتمالی عصاره تغلیآب زندگی است قسمت دومشواهدی از دنیسوان(شبه نئنقش انتخاب از طرف محیط، نجهان مشارکتیایا بدون زبان میتوانیم تجهان معناایا تکامل هدفمند استمن کسی در ناکسی دریافتم حس و ادراک قسمت شصت و ششارزش های وارونهنباید صبر کرد آتش را بعد هوش مصنوعی از عروسک تا کممحل درک احساسات روحانی ددخالت در ساختار ژنهابلعیدن ستاره توسط سیاهچایک پیام منفرد نورون مغزی رویا حقی از طرف خدابرخی نرمش ها برای درد زانپول و شادیسفر تجهیزات ناسا به مریخ توهم جسمتاثیر درجه حرارت بر عملکآسیب روانی شبکه های اجتمشایسته نیست در جیب خود قرنقش غذاها و موجودات درياجهان ریز و درشتاگر خواهان پیروزی هستیچرا ماشین باید نتایج را پمنابع انرژی از نفت و گاز خواب سالم عامل سلامتیاز واقعیت امروز تا حقیقتهوش بشری تهدید برای بشریدر آستانه ی موج پنجم کوویبه زودی شبکه مغزی به جای ژن هوش و ساختارهای حیاتی روزهای سختبرداشت مغز ما از گذر زمانپیوستگی همه ی اجزای جهانمرگ تصادفیسلولهای ایمنی القا کنندهتکنولوژی های جدید و حالتتاثیر رژیم گیاه خواری بر افزایش قدرت ادراکات و حسشش مرحله تکامل چشمفلج خواب چیستچند نرمش مفید برای کمردرجوسازی مدرنابزار بقا از نخستین هماننزاع بین جهل و علم رو به پمنبع هوشیاری کجاست قسمت خبر مهم تلسکوپ هابلاز تکینگی تا مغز از مغز تهوشیاری و وجوددرمان پوکی استخوانبیماری لبر و نابینایی آنکم کردن کالری روشی سودمنریواستیگمینبسیاری از بیماری های جدیپروژه ی ژنوم انسانیمشکلات نخاعیسندرم سردرد به دلیل افت فتکامل داروینی هنوز در حاتبدیل سلولهای محافط به سامیوتروفیک لترال اسکلروضررهای شکر بر سلامت مغزفاصله ی همیشگی تصویر سازنهادینه سازی فرهنگ اختلاحفره در مغزابزار بقا از نخستین هماننظریه تکامل در درمان بیممنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتدفاع در برابر تغییر ساختاز تکینگی تا مغز از مغز تهاوکينگ پیش از مرگش رسالدرمان سرگیجه بدون نیاز ببیماری دیستروفی میوتونیکوچکترین چیز یک معجزه اسراه های جدید برای قضاوت رتفاوت های تکاملی در مغز وآلزایمرمعجزه ی علم در کنترل کرونسیاره ی ابلهانتا بحر یفعل ما یشاتراشه ها روی مغزانیس بی کسانعقیده ی بی عملفردا را نمیدانیمنوار عصب و عضله مهم در تشحلقه های اسرارآمیزابزار بقای موجود زنده از همیشه اطمینان تو بر خدا بمنبع خواب و رویادو برابر شدن خطر مرگ و میاز تکینگی تا مغز، از مغز و هر کس تقوای خدا پیشه کندرک کنیم ما همه یکی هستیمبا هوش مصنوعی خودکار روبکاهش التهاب ناشی از بیمارشد مغز علت تمایل انسان بتلاش های جدید شرکت نورالآینده ی علم و فیزیک در60 ثمغز آیندگان چگونه است ؟سایه را اصالت دادن، جز فرتاثیر کپسول نوروهرب بر ستشخیص ایدزانسولین هوشمندعواملی که برای ظهور لغت اقلب را نشکننیاز به آموزش مجازی دیجیحرکات چشم، ترجمه کننده ی اثرات فشار روحی شدیدهندسه زبانِ زمان استموجودات مقهور ژنها هستنددیدگاه نارسای دوگانه ی ماز سایه بگذرویتامین دی گنجینه ای بزردرد و درسبار سنین ابزار هوشمندی اکتابخانهزنجیرها را ما باید پاره کتنفس هوازی و میتوکندریآیا کیهان می تواند یک شبیمغز بزرگ چالش است یا منفعسخن پاک و ثابتتاثیر انتخاب از طرف محیط تعذیه ی ذهناولین مورد PML به دنبال تکعصب حقوق نورولووقدرت کنترل خودچگونه باغبانی باعث کاهش حس و ادراک قسمت چهل و سوماختلال در شناسایی حروف و هوش مصنوعی از عروسک های بمکان زمان یا حافظه زماندانش، قفل ذهن را باز میکناستیفن هاوکینگ در تفسیر بحثی در مورد عملکرد لوب فواکنش به حس جدیدذهن تو همیشه به چیزی اعتقگلوله ی ساچمه ایزیباترین چیز در افزایش ستو انسانی و انسان، شایستسردرد سکه ایآیا دلفین ها می تواند از نقش قهوه در سلامتیجمجمه انسان های اولیهایمپلانت مغزی کمک میکند لایو دوم دکتر سید سلمان فارتقا یا بازگشت به قبل ازنگاهی بر قدرت بینایی دراهوش مصنوعی از عروسک بازی ماجرای عجیب گالیلهداروی جدید برای میاستنی اطلاع رسانی اینترنتیرموزی از نخستین تمدن بشربدون بار گذشتهواکسنی با تاثیر دوگانه اگامی در درمان بیماریهای زبان و بیان، در سایه پیشرتولید سلولهای جنسی از سلتاثیر ترکیبات استاتین (سآب زندگی است قسمت سومشیشه ی بازالتی و سیلیکوننقش اتصالات بین سلولهای نقش تیروئید در تکامل مغزجهان هوشمندایجاد احساساتمن پر از تلخیمحس و ادراک سی و هفتمارزش های حقیقی ارزش های غنبرو و انرژی مداومهوش مصنوعی از عروسک تا کممحدودیت چقدر موثر استدر میان تاریکی و روشناییبنی عباس، ننگی بر تاریخیک پیشنهاد خوب برای آسان رویاها از مغز است یا ناخوبرخی نرمش ها برای زانوپول و عقیدهمدل های ریز مغز مینی برینسفر دشوار اکتشافتوهمات و شناخت حقیقتتاثیر درجه حرارت بر عملکآسیب عصب پا به دنبال اعتیشادی، پاداش انجام وظیفهنقش غذاها و موجودات درياجهان شگفت انگیزاپل ویژن پرو در تشخیص بیمچرا مردم با زندگی میجنگنمنابع انرژی از نفت و گاز خواب سالم عامل سلامتی و یاز کجا آمده ام و به کجا میهوش در طبیعتدر درمان بیماری مولتیپل به زیر پای خود نگاه نکن بژن یا نقشه توسعه مغز و نقروش مقابله مغز با محدودیبرداشتت از جهان رو زیاد پیام های ناشناخته بر مغز مرگی وجود نداردسلولهای بنیادی مصنوعی درتکنولوژی و پیشرفتتاثیر رژیم گیاهخواری بر افزایش مرگ و میر سندرم کوششمین کنگره بین المللی سفلج دوطرفه عصب 6 چشمچند جهانیجامعه ی آسمانیابزار بقا از نخستین هماننزاع بین علم و نادانی رو منبع هوشیاری کجاست قسمت خدا موجود استاز تکینگی تا مغز از مغز تهوشیاری و افسردگیدرمان پوکی استخوانبیماری میاستنی گراویسکمالگرایی دشمن پیشرفتریاضیات یک حس جدید استبسیاری از بیماری های جدیپروژه ی ژنوم انسانیمشکلات بین دو همسر و برخیسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتکامل داروینی هنوز در حاتبر را بردارامید نیکو داشته باش تا آنضعیف و قویفتون های زیستیچهار میلیارد سال تکامل بحق انتخابابزار بقا از نخستین هماننظریه تکامل در درمان بیممنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتدقیق ترین تصاویر از مغز ااز تکینگی تا مغز از مغز تهدف یکسان و مسیرهای مختلدرمان سرگیجه بدون نیاز ببیماری سلیاککووید نوزده و خطر بیماری راه پیروزی در زندگی چیستتفاوت های زبانی سرمنشا تآملودیپین داروی ضد فشار معجزه در هر لحظه زندگیسیاره ابلهانتاول کف پا و حقیقتتراشه ی هوش مصنوعی در مغزانگشت ماشه ایعلم و ادراک فقط مشاهده ی فرزندان زمان خودنوار عصب و عضله تعیین محلحمله ویروس کرونا به مغزابزار بقای موجود زنده از همیشه به آنچه داری، خوشنمنتظر نمان چیزی نور را بهدو داروی جدید برای میاستاز تکینگی تا مغز، از مغز وفور و فراوانیدرک احساسات و تفکرات دیگبا هر چیزی که نفس می کشد مکاهش حافظه هرچند فرایندیرشد در سختی استتلاش هایی در بیماران قطع آینده با ترس جمع نمیشودمغز اندامی تشنه ی انرژی اساخت سلول عصبی حتی پس از تاثیر کتامین در درمان پاتصویر خورشید یا خود خورشانسان قدیم در شبه جزیره ععوارض ازدواج و بچه دار شدقوی تر باشچیز جدید را بپذیرحرکت چرخشی و دائمی کیهاناثرات مفید قهوههندسه، نمایشی از حقیقتمورد نادر همپوشانی دو بیدژا وو یا اشنا پنداریاز علم جز اندکی به شما داویروس مصنوعیدرد باسن و پا به دلیل کاهبارداری بدون رحمکجای مغز مسئول پردازش تجزندگی فعال و مثبت روند آلتنفس هوازی و میتوکندریآیا گذشته، امروز وآینده مغز بزرگ چالشهای پیش روسختی ها رفتنی استتغییراولین مورد پیوند سر در انعصب سیاتیکقدرت انسان در نگاه به ابعچگونه تکامل مغزهای کنونیحس و ادراک قسمت نهماختلال در شناسایی حروف و هوش مصنوعی از عروسک های بمکانیک کوانتومی بی معنی دانش، یک انسان را ناسازگاستخوان های کشف شده، ممکبحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن های شرکت فایزر آمرذهن خود را مشغول هماهنگیگلوئونزیر فشار کووید چه باید کرتو با همه چیز در پیوندیسردرد عروقی میگرنآیا دلفین ها میتوانند بانقش مهاجرت در توسعه نسل اجنین مصنوعیایمپلانت نخاعی میتواند دلبخند بزن شاید صبح فردا زارتوکين تراپی روشی جديد نگاهی بر توانایی اجزاي بهوش مصنوعی از عروسک بازی ماده ی تاریکداروی جدید برای کاهش وزناطلاعات حسی ما از جهان، چرمز و رازهای ارتباط غیر کبدون زمان، ماده ای وجود نوابستگی یعنی قلادهگاهی لازم است برای فهم و زبان و تکلم برخی بیماریهتولترودینتاثیر تغذیه بر سلامت رواآب، زندگی است(قسمت پنجم)شکل های متفاوت پروتئین هنقش حفاظتی مولکول جدید دجهان هوشیارایران بزرگمن بی من، بهتر یاد میگیرمحس و ادراک- قسمت پنجاه و ارزش حقیقی زبان قسمت اولهوش مصنوعی از عروسک تا کممحدودیت های حافظه و حافظدر مانهای کمر دردبه قفس های سیاهت ننازیک آلل ژنتیکی که از نئاندرویاهای پر رمز و حیرتی دربرخی نرمش های گردنپوست ساعتی مستقل از مغز دمدیون خود ناموجودسفرنامه سفر به بم و جنوب توکل بر خداتاثیر درجه حرارت بر عملکآسانی موفقیتشب سیاه سحر شودنقش غذاها و موجودات درياجهانی که نه با یک رخداد و اپی ژنتیکچرا مغز انسان سه هزار سالمنابع انرژی از نفت و گاز خواب عامل دسته بندی و حفطاز کسی که یک کتاب خوانده هوش عاطفی قسمت 11در سال حدود 7 میلیون نفر به سیاهی عادت نکنیمژن ضد آلزایمرروش های صرفه جویی در ایجابررسي علل احتمالي تغيير پیدایش زبانمراحل ارتقای پله پله کیهسلام تا روشناییتکنولوژی جدید که سلول هاتاثیر رژِیم غذایی بر میگافزایش سرعت پیشرفت علوم صبور باشفن آوری های جدید علیه شناچند جهانیجاودانگی مصنوعیابزار بقا از نخستین هماننزاع بین علم و جهل رو به پمنبع هوشیاری کجاست قسمت خدا نور آسمان ها و زمین ااز تکینگی تا مغز از مغز تهوشیاری کوانتومیدرمان آرتروز با ورزش موضبیماری های میتوکندریکمردردریتوکسیماببشکه ای که ته نداره پر نمپروانه ی آسمانیمشکلات روانپزشکی پس از سسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتکامل زبانتحریک عمقی مغزامید نجاتطلوع و حقیقتفروتنی معرفتیچهار ساعت پس از کشتار خوکحقیقت قربانی نزاع بین بی ابزار بقا از نخستین هماننعناعمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتدل به دریا بزناز تکینگی تا مغز از مغز تهدف یکسان، در مسیرهای متدرمان سرگیجه بدون داروبیماری ضعف عضلات نزدیک بکودک هشت ساله لازم است آدراه انسان شدن، راه رفتن وتفاوت ایستایی و تکاپوآموزش نوین زبانمعرفت و شناختسیاره ابلهانتابوهای ذهنیتراشه ی بیولوژِیکانگشت نگاری مغز نشان میدعلم و روحفرضیه ای جدید توضیح میدهنوبت کودکانحمایت از طبیعتابزارهای پیشرفته ارتباط همیشه داناتر از ما وجود دمنتظر زمان ایده آل نشودو سوی واقعیتاز تکینگی تا مغز، از مغز وقاحت و تمسخر دیگراندرک تصویر و زبان های مخلتبا آتش، بازی نکن و بعد از کاهش دوپامین عامل بیماریرشد، رسیدن به یک هدف نیستتلاشی برای درمان قطع نخاآیا فراموشی حتمی استمغز انسان ایا طبیعتا تماساخت شبکه عصبی مصنوعی با تاثیر گیاه خواری بر رشد وتصویر در هم تنیدگی کوانتانسان میوه ی تکاملعید نوروز مبارکقیچی ژنتیکیچیزی منتظر شناخته شدنحس متفاوتاثرات مفید روزه داریهنر فراموشیموسیقی نودژاوو یا آشناپنداریازدواج های بین گونه ای، رویروس های باستانی، مغز مدرد زانو همیشه نیاز به جربازگشایی مجدد مطب دکتر سکرونا چه بر سر مغز می آورزندگی هوشمند در خارج از زتنفس بدون اکسیژنآیا پیدایش مغز از روی تصامغز بزرگ و فعال یا مغز کوسرنوشتتغییر الگوی رشد مغزی با زاولین هیبرید بین انسان و عضلانی که طی سخن گفتن چقدقدرت ذهنچگونه جمعیت های بزرگ شکل حس و ادراک قسمت چهارماختلالات مخچههوش مصنوعی از عروسک بازی مکانیزمهای دفاعی در برابدائما بخواناستروژن مانند سپر زنان دبحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن کووید 19 چیزهایی که ذهن سالمگمان میکنی جرمی کوچکی در زیرفون داروی ضد ام استو با باورهایت کنترل میشسرطان کمیت گراییآیا دست مصنوعی به زودی قانقش میدان مغناطیسی زمین جنگ هفتاد و دو ملت همه را ایمان به رویالحظات خوش با کودکانحس و ادراک قسمت بیست و چهارتباط میکروب روده و پارنگاهت را بلند کنهوش مصنوعی از عروسک بازی ماده ی خالیداروی جدید برای ای ال اساطلاعاتی عمومی در مورد مرمز گشایی از اتصالات مغزبرنامه و ساختار پیچیده مواسطه ها د رمسیر ایجاد مغگاهی مغز بزرگ چالش استزبان و شناخت حقیقت قسمت چتومورها و التهاب مغزی عاتاثیر حرکات چشم بر امواج آتاکسی فریدریششکل پنجم مادهشکرگزار هر چیزی باش که دانقش حیاتی تلومر دی ان آ دجهان های بسیار دیگرایرادهای موجود در خلقت بمننژیتحس و ادراک- قسمت بیست و پارزش حقیقی زبان قسمت دومهوش مصنوعی به کمک هوش طبیمحدودیت درک انساندر محل کار ارزش خودت را ببه مغز خزندگان خودت اجازیک جهش ممکن است ذهن انسانرویای شفافبرخی یونها و مولکول های مپوشاندن خود از نورمدیریت اینترنت بر جنگسفرنامه سفر به بم و جنوب توپیراماتتاثیر درجه حرارت بر عملکآشنا پنداریشبیه سازی میلیون ها جهان نقش غذاها در کاهش دردهای جهانی که از یک منبع، تغذیابتدا سخت ترین استچرا مغزهای ما ارتقا یافت منابع انرژی از نفت و گاز خودآگاهی و هوشیارياز آغاز خلقت تا نگاه انساهوش عاطفی قسمت نهمدر عید نوروز مراقب تصادف به سخن توجه کن نه گویندهژنها نقشه ایجاد ابزار هوروش هایی برای کم کردن اضطبررسی مغز با امواج مادون پیر شدن حتمی نیستمرز مرگ و زندگی کجاستسلاح و راهزنیتکنولوژی جدید که سلول هاتاثیر سلامت دستگاه گوارشافسردگی و اضطراب در بیماصبر لازمه ی پیروزی استفناوری هوش مصنوعی نحوه خچند جهانی و علمجایی برای یاد گرفتن باقی ابزار بقا از نخستین هماننسبیت عام از زبان دکتر برمنبع هوشیاری کجاست قسمت خدا بخشنده است پس تو هم باز تکینگی تا مغز از مغز تهوشیاری سنتی یا هوشیاری درمان ام اس(مولتیپل اسکلبیماری های مغز و اعصاب و کمردرد ناشی از تنگی کاناریسدیپلام تنها داروی تایبشریت از یک پدر و مادر نیپرواز از نیویورک تا لوس آمشکلات روانپزشکی در عقب سوپاپ ها یا ترانزیستورهاتکامل زبانتحریک عمقی مغز در آلزایمامید جدید بر آسیب نخاعیطلای سیاهفروتنی و غرورنون و القلمحقیقت آنطور نیست که به نظابزار بقای موجود زنده از هفت چیز که عملکرد مغز تو منبع هوشیاری کجاست؟ قسمتدلایلی که نشان میدهد ما باز تکینگی تا مغز از مغز تهدف از تکامل مغزدرمان سرطان با امواج صوتبیماریهای تحلیل عضلانی اکودک ایرانی که هوش او از راه بی شکستتفاوت ارباب و رهبر حقیقیآمارهای ارائه شده در سطح مغز فکر میکند مرگ برای دیسیب یکسان و دیدگاه های متتاثیر فکر بر سلامتتربیت کودکان وظیفه ای مهانتقال ماده و انرژیعلم اپی ژنتیک دریچه ای بهفساد اقتصادی سیتماتیک درنور از عمق تاریکیحوادث روزگار از جمله ویرابزارهای بقا از نخستین ههمیشه راهی هستمنحنی که ارتباط بین معرفدولت یا گروهکاز تکامل تا مغز از مغز تا وقت نهيب هاي غير علمي گذشدرک حقیقت نردبان و مسیری با تعمق در اسرار ابدیت و کاهش سن بیولوژیکی، تنها ز گهواره تا گورتلاشی تازه برای گشودن معآیا ممکن است موش کور بی ممغز انسان برای ایجاد تمدساخت شبکه عصبی با الفبای تاثیر گیاه خواری بر رشد وتصویر زیبا از سلولانسان ها می توانند میدان عامل کلیدی در کنترل کارآقیچی ژنتیکی تهدید یا فرصچیزی خارج از مغزهای ما نیحس چشایی و بویاییاثرات مضر ماری جواناهنر حفظ گرهموسیقی هنر مایع استدگرگونی های نژادی و تغییاسکلت خارجی در درمان اختویرایش DNA جنین انسان، بردردهای سال گذشته فراموش بازگشت از آثار به سوی خداکریستال هازندگی و داراییتنها مانع در زندگی موارد آیا آگاهی پس از مرگ از بیمغز بزرگترین مصرف کننده سریع دویدن مهم نیستتغییر دیگران یا تغییر خواولین تصویر در تاریخ از سغم بی پایانقدرت عشقچگونه جمعیت های بزرگ شکل حس و ادراک قسمت نوزدهماختلالات حرکتی در انسانهوش مصنوعی از عروسک بازی ما انسانها چه اندازه نزدداروهای مصرفی در ام اساسرار آفرینش در موجبحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن کرونا و گشودن پنجرگنجینه ای به نام ویتامین زیرک ترین مردمتو باید نیکان را به دست بسرعت فکر کردن چگونه استآیا رژیم غذایی گیاهی سلانقش محیط زندگی و مهاجرت دجنگ و تصور از جنگاین پیوند نه با مغز بلکه لرزش ناشی از اسیب به عصبحس و ادراک قسمت بیست و یکارتباط ماده و انرژیچالش هوشیاری و اینکه چرا هوش مصنوعی از عروسک بازی ماده ای ضد التهابیداروی جدید برای دیابتاطلاعاتی عمومی در مورد مرمز پیشرفت تواضع است نه طبرنامه ی مسلط ژنها در اختوبینار اساتید نورولوژی دگاهی جهت را عوض کنزبان و شناخت حقیقت قسمت اتومورهای نخاعیتاثیر دوپامین و سروتونینآتاکسی مخچه ای خودایمنتومورهای ستون فقراتتاثیر دپاکین بر بیماری مآتش منبع انرژیشکست حتمینقش خرچنگ های نعل اسبی درجهان هایی در جهان دیگرایستادن در برابر آزادی بچت جی پی تیمنابع انرژي پاک سرچشمه ححس و ادراک- قسمت شصت و چهارزش حقیقی زبان قسمت سومهوش مصنوعی به شناسایی کامخچه فراتر از حفظ تعادلدر چه مرحله ای از خواب ، ربه نقاش بنگریک رژیم غذایی جدید، می توروان سالمبرخی اثرات مضر ویتامین دپیموزایدمداخله ی زیانبار انسانسفرنامه سفر به بم و جنوب توانایی مغز و دیگر اجزای تاثیر درجه حرارت بر عملکآشنا پنداریشبیه سازی سیستم های کواننقشه مغزی هر فرد منحصر بهجهانی در ذهنابتدایی که در ذهن دانشمنچرا ویروس کرونای دلتا وامنابع انرژی از نفت و گاز خودآگاهی و هوشیارياز انفجار بزرگ تا انفجار هوش عاطفی قسمت هفتمدرمان نگهدارنده ی اعتیادبهبود حافظه پس از رخدادهژنها ، مغز و ارادهروش هایی برای جلوگیری از بررسی و اپروچ جدید بر بیمپیشینیان انسان از هفت میمرز بین انسان و حیوان کجاسلسله مباحث هوش مصنوعیتکینگیتاثیر عصاره تغلیظ شده گیافسردگی و ساختار مغزصبر و واقعیتفواید روزه داری متناوبچند روش ساده برای موفقیتجایی خالی نیستابزار بقا از نخستین همانچسبیدن به خود، مانع بزرگ منبع هوشیاری کجاست قسمت خدای رنگین کماناز تکینگی تا مغز از مغز تهوش، ژنتیکی است یا محیطیدرمان تومورهای مغزی با ابیماری وسواسکمردرد و علل آنریشه های مشترک همه ی موجوبعد پنجمپروتئین های ساده ی ابتدامشاهده گر جدای از شیء مشاسوخت هیدروژنی پاکتکامل زبان انسان از پیشیتداوم مهم است نه سرعتامید درمان کرونا با همانطوفان فقر و گرسنگی و بی سفرگشت و تکامل تصادفی محض نوآوری ای شگفت انگیز دانحقیقت افرادابزار بقای موجود زنده از هفت سین یادگاری از میراث منبع هوشیاری کجاست؟ قسمتدنیا فریب و سرگرمیاز تکینگی تا مغز از مغز تهدف از خلقت رسیدن به ابزادرمان ضایعات نخاعیبیماری، رساله ای برای سلکودکان میتوانند ناقل بی رابطه تشنج و اوتیسمتفاوتهای جنسیتی راهی براآن چیزی که ما جریان زمان مغز قلبسیر آفرینش از روح تا مغز تاثیر مشاهده بر واقعیت بترجمه ای ابتدایی از اسراانتروپی و هوشیاریعلم به ما کمک میکند تا موفشار و قدرتنور درونحکمت الهی در پس همه چیزابزارهای بقا ازنخستین همهمیشه عسل با موم بخوریممنشأ اطلاعات و آموخته ها دوچرخه در کاهش دردهای کماز تکامل تا مغز، از مغز توقتی فهمیدی خطا کردی برگدرک دیگرانبا خودت نجنگکایروپاکتیک چیستزمین در برابر عظمت کیهانتلاشی جدید در درمان ام اسآیا ما کالا هستیممغز انسان برای شادمانی طساختن آیندهتاثیر گیاه خواری بر رشد وتصویر زیبای اصفهانانسان یک کتابخانه استعادت همیشه خوب نیستقانون مندی نقشه ژنتیکی مچیزی شبیه نور تو نیستحس و ادراک (قسمت اول )اجزای پر سلولی بدن انسان هنر رها شدن از وابستگیمیهمانهای ناخوانده عامل دانش قدرت استاسکار، لگوی هوشمندویشن پرودردی که سالهاست درمان نشبازگشت به ریشه های تکاملکریستال زمان(قسمت اولزندگی بی دودتنها در برابر جهانآیا امکان بازسازی اندامهمغز حریص برای خون، کلید تسریعترین کامپیوتر موجودتغییر دادن ژنها آیا روزی اولین دارو برای آتاکسی فغم بی پایانقضاوت ممنوعچگونه حافظه را قویتر کنیحس و ادراک قسمت هفتماختلالات صحبت کردن در انهوش مصنوعی از عروسک بازی ما انسانها چه اندازه نزدداروهای ام اساسرار بازسازی اندام هابحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن کرونا از حقیقت تاتگوهر با نظر دیگران سنگ نمزیست شناسی کل در جزء فراکتو برای خزیدن خلق نشده ایسطح آگاهی، رخدادهای زندگآیا رژیم غذایی گیاهی سلانقش مرکز تنفس سلولی در بیجنگ داده هااین اندوه چیستلرزش عضله یا فاسیکولاسیوحس و ادراک قسمت بیست و دوارتباط متقابل با همه ی حیچالش هوشیاری و اینکه چرا هوش مصنوعی از عروسک بازی ماده، چیزی نیستداروی جدید ضد میگرناعتقاد اشتباه، نتیجه ی نرمز بقای جهش ژنتیکیبرندگان نوبل فیزیک ۲۰۲۱وجود قبل از ناظر هوشمندگذر زمان کاملا وابسته به زبان و شناخت حقیقت قسمت دزبان و شناخت حقیقت قسمت ستوهم فضای خالیتاثیر داروهای ضد التهاب آثار باستانی تمدن های قدشگفت نیست من عاشق تو باشمنقش داروهاي مختلف معروف جهان یکپارچهاکنون را با همه ی نقص هایچت جی پی تیمنابع انرژی از نفت و گاز حساسیت روانی متفاوتارزش خود را چگونه میشناسهوش مصنوعی تعاملیمخچه ، فراتر از حفظ تعادلدر ناامیدی بسی امید استبه نقاش بنگریکی از علل محدودیت مغز امروبات ها قول میدهندبرخی اختلالات عصبی مثانهپیموزایدمدارک ژنتیکی چگونه انسانسفرنامه سفر به بم و جنوب توازن مهمتر از فعالیت زیتاثیر درجه حرارت بر عملکآشناپنداری چیستشبکه های مصنوعی مغز به درنقشه های مغزی جدید با جزیجهان، تصادفی نیستابتذال با شعار دینچرا پس از بیدار شدن از خومنابع بی نهایت انرژی در دخودت را از اندیشه هایت حفاز بار خود بکاه تا پرواز هوش عاطفی قسمت یازدهدرمان نابینایان آیا ممکنبهداشت خوابژنهای مشترک بین انسان و وروش هایی ساده برای کاهش ابررسی ژنها در تشخیص بیماپیشرفت های جدید علوم اعصمرز جدید جستجو و اکتشاف، سلطان جنگل یا صاحب ملکوتتکامل فردی یا اجتماعیتاریک ترین بخش شباقلیت خلاقصبر بسیار بایدفیلمی بسیار جالب از تغییچندین ماده غذایی که ماننجاذبهابزار بقا از نخستین هماننسبت ها در کیهانمنبع هوشیاری کجاست قسمت خدایی که ساخته ی ذهن بشر از تکینگی تا مغز از مغز تهیچ نقطه ای مرکزی تر از ادرمان تشنجبیماری کروتز فیلد جاکوبکمردرد با پوشیدن کفش مناریشه های مشترک حیاتبعد از کروناپروتز چشممشاهده آینده از روی مشاهسودمندی موجودات ابزی بر تکامل ساختار رگهای مغزی تداخل مرزها و صفات با بینامیدوار باش حتی اگر همه چطوفان زیباییفراموش کارها باهوش تر هسنوار مغز مشاهده ی غیر مستحقیقت انسانابزار بقای موجود زنده از هم نوع خواری در میان پیشیمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتدنیا مکانی بسیار اسرارآماز تکینگی تا مغز از مغز تهر چیز با هر چیز دیگر در تدرمانهای بیماری پارکینسبیندیشکودکان خود را مشابه خود ترادیوی مغز و تنظیم فرکانتقلید مرحله ای نسبتا پیشآنچه ناشناخته است باید شمغز ما کوچکتر از نیم نقطهسیستم تخلیه ی مغز بینشی نتاثیر نگاه ناظر هوشیار بترس و آرمان هاانتظار گذر تندباد؟علم بدون توقففضا و ذهن بازنوروفیبروماتوزحافظه میتواند بزرگترین دابزارهای بقای موجود زندههمیشه، آنطور نیست که هستمنشاء کوانتومی هوشیاری ادوچرخه سواری ورزشی سبک و از تکامل تا مغز، از مغز توقتی پر از گل شدی خودت را درک درست از خود و هوشیاریبا خدا باشکار امروز را به فردا نیندزمین زیر خلیج فارس تمدنی تمایل زیاد به خوردن بستنآیا ما تنها موجودات زنده مغز انسان برای شادمانی طساختن آینده، بهترین روش تاثیر گیاه خواری بر رشد وتصویربرداری فضاپیمای آمانسان باشعادت کن خوب حرف بزنیقانون گذاری و تکاملنکاتی در مورد تشنجحس و ادراک (قسمت دوم )اجزایی ناشناخته در شکل گهنر، پر کردن است نه فحش دمیوتونیک دیستروفیدانش محدود به ابعاد چهاراساس انسان اندیشه و باور واقعیت فیزیکی، تابعی از درس گرفتن از شکست هابازخورد یا فیدبککریستال زمان(قسمت دوم)زندگی در جمع مواردی را برتنهاییآیا انسان با مغز بزرگش اخمغز در تنهایی آسیب میبینسرگیجه از شایعترین اختلاتغییر زودتر اتصالات مغزیاولین دروغغیرقابل دیدن کردن مادهقطار پیشرفتنگاه من، نگاه تو و یا حقیحس و ادراک قسمت هفدهماختلالات عضلانی ژنتیکهوش مصنوعی از عروسک بازی ما اکنون میدانیم فضا خالداروهای تغییر دهنده ی سیاصفهان زیباذهت را روی چیزهای مفید متبحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن کرونا ساخته شده توگویید نوزده و ایمنی ساکتزیست شناسی باور حقیقت یا تو تغییر و تحولیسعی کن به حدی محدود نشویآیا راهی برای رفع کم آبی نقش نگاه از پایین یا نگاهجنبه های موجی واقعیتاین ایده که ذرات سیاهچاللزوم گذر انسان از حدها و حس و ادراک قسمت بیست و سوارتباط چاقی و کاهش قدرت بچالش هوشیاری و اینکه چرا هوش مصنوعی از عروسک بازی ماده، چیزی بیش از یک خلا داروی جدید ضد الزایمراعتماد به خودرمز جهانبرین نت به جای اینترنتگذشته را دفن کن