دکتر سید سلمان فاطمی

متخصص داخلی مغز و اعصاب


کانال تلگرام دکتر فاطمی

آدرس مطب دکتر سلمان فاطم

آدرس دکتر زهره ابوطالبی

حقیقت در علم، هرگز نهایی نیست

تکامل: واقعیت، نظریه و مسیر - آیا تکامل فقط یک نظریه است؟
حقیقت در علم، هرگز نهایی نیست
مقدمه: زبان انگلیسی با تعداد واژگانش تا صدها هزار، ممکن است تصور شود دارای روش های بسیاری برای بیان مفاهیم است. در واقع، کلمات زیادی وجود دارند که یک ایده یا موضوع واحد را توصیف می کنند، یک یا چند مورد از آنها اغلب منشأ آلمانی دارند، و بقیه از ریشه ی لاتین انگلیسی مدرن هستند.
علاوه بر تنوع ناشی از تاریخچه ی زبانی دورگه، انگلیسی تمایل به جذب کلمات از زبان های مختلف دیگر دارد و هر زمان که نیاز باشد اصطلاحات جدیدی را ایجاد می کند.(این حالت. فقط زبان انگلیسی نیست. در زبان فارسی هم بسیاری از واژگان تخصصی به دلیل اینکه منشا تولد آن در میان فارس زبان ها نبوده است، وارد شده)
از این رو، بیشتر حرفه های فنی پیچیده، بیش از حد، کلمات و عبارات، و واژگان تخصصی (Jargons) را نشان می دهند که برای افراد غیر متخصص، مبهم است. علم هم در این زمینه، مستثنی نیست.
با این حال، هنگامی که صحبت از اساسی ترین مفاهیم در علم می شود، ما از کمبود اصطلاحات بی ابهام آگاه هستیم. حتی بدتر از آن، کلماتی که معانی نسبتاً واضحی در زبان گفتاری یا عامیانه دارند، وقتی در زمینه ی علم استفاده می‌شوند، معانی کاملاً متفاوتی دارند، پدیده‌ای که بحث‌های علمی را وقتی در زمینه‌های غیرعلمی انجام می‌شود، به شدت گیج کننده می‌کند.
به عنوان مثال، اصطلاحاتی مانند «انرژی» و «نیرو» معانی علمی خاصی در فیزیک، دارند که وقتی آنها را با کاربردهای معمولشان اشتباه می گیریم، به راحتی منجر به سردرگمی می شوند. فروشندگان موبایل از این ابهام برای اهداف و منافع قابل توجه، سوء استفاده کرده و به دروغ- با بهره برداری از وقاری که علم دارد- برای فروش محصولاتی استفاده می‌کنند که با اصول ثابت علم در تضاد هستند.
حتی به طور کلی تر، اصطلاحات مرتبط با روش و محصولات خود علم، مانند «نظریه» و «قانون»، در حوزه ی علم، متناقض یا کاملاً متفاوت از حوزه ی زبان گفتاری هستند.
این موضوع همیشه منبع و عاملی برای سردرگمی در بحث های علمی بوده است، چه این سردرگمی از روی غرض باشد و چه صادقانه، به ویژه با توجه به نظریه ی تکامل - که مخالفان آن دهه ها به طور گمراه کننده و مبهم، آن را فقط نظریه نامیده اند.
هدف این مقاله، تبیین برخی از معانی مفاهیم محوری کلی در علم، اصطلاحات مورد استفاده برای توصیف آنها و تمایز بین تعاریف مختلف از یک واژه در استفاده ی رایج است.


کاربرد علمی خاص این اصطلاحات، همانطور که در علم تعریف شده است، در موضوع تکامل، با جزئیات مورد بحث قرار خواهد گرفت.
تعریف اصطلاحات فرضیه، نظریه، واقعیت، قانون: اصطلاحاتی که معمولاً با حدس و گمان شروع می‌شوند و فهرستی از اصطلاحات هستند که نشان‌دهنده ی آن چیزی است که مردم به عنوان یک سلسله مراتب، از بیشترین تا حداقل قطعیت، منعکس می‌کنند.
این طبقه‌بندی ممکن است مناسب یا در کاربرد رایج باشد، اما - در واقع - گاهی زمانی که کلمات در یک زمینه ی علمی استفاده می‌شوند، غیرمنطقی به نظر می‌رسد.
حال اجازه دهید ابهام و جعلی بودن این اصطلاحات را برطرف کنیم تا معنای صحیح آنها در عرصه ی علم، روشن شود.
حقیقت: حقیقت ممکن است تنها اصطلاح در فهرست فوق باشد که تعاریف آن در هر دو زمینه فنی و بلاغی رایج، یکسان است. تفاوت اصلی در میزان یقین بیان شده است که در حوزه ی علم، کاهش و افزایش می یابد. در اینجا تعریف آکادمی ملی علوم ایالات متحده یا به اختصار NAS ارائه می‌شود که یکی از معتبرترین موسسات در جامعه ی علمی در سراسر جهان است. این نهاد، می گوید که یک حقیقت علمی، مشاهده ای است که به طور مکرر، تایید شده و برای همه ی اهداف علمی درست است. یا همانطور که استفان جی گولد به سبک منحصر به فرد خود بیان می کند: در علم، حقیقت فقط می تواند به معنای آن درجه ای از اطمینان باشد که نپذیرفتن آن، احمقانه به نظر برسد.
آنچه ادعای حقیقت را در علم بسیار قدرتمند می کند، پافشاری در تأیید مشاهدات از طریق داده ها است، خواه این مشاهدات مبتنی بر مشاهده ی مستقیم باشند یا نتایج قابل اعتماد. اما، همانطور که آکادمی علوم آمریکا اشاره می‌کند، «حقیقت در علم، هرگز نهایی نیست، و آنچه امروز حقیقت محسوب می‌شود ممکن است فردا [نزدیک یا دور] اصلاح یا کنار گذاشته شود».
جزئیات در مقیاس کوچک مرتباً با به دست آوردن مشاهدات دقیق تر مورد بازنگری قرار می گیرند ولی حقایق سخت با اهمیت اساسی به ندرت کنار گذاشته می شوند.
اما اصولاً هیچ حقیقت علمی، هر چقدر هم مهم باشد، عاری از تجدید نظر یا امتناع نیست. در نتیجه، دانشمندان باید تعادلی بین اطمینان حاصل از تقویت نتیجه‌گیری‌هایی که در مورد جهان با داده‌های تکراری می‌گیریم، و درک این موضوع که قطعیت مطلق چیزی است که روش علمی قصد ندارد یا قادر به برقراری ارتباط با آن نیست، ایجاد کنند.

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
نظریه یا تئوری: تعریف نظریه، در مقابل حقیقت در زمینه ی علمی، کاملاً متفاوت از تعریف گفتاری است. در مکالمات روزمره، این تئوری دلالت بر فقدان داده های پشتیبان دارد. در واقع، وقتی گوینده، عبارتی را بیان می کند که با گفتن این جمله آغاز می شود: نظریه من این است...، شبیه به این است که بگوید: من به ... اعتقاد دارم، یا من حدس می زنم که ...، یا من چنین اعتقادی دارم، اما تلاشی برای اثبات آن نکرده ام.
در مورد نظریه در علم، طبق گفته ی آکادمی علوم آمریکا، این یک توضیح کاملاً پشتیبانی شده از برخی جنبه‌های جهان طبیعی است که می‌تواند حقایق، قوانین، استنتاج‌ها و فرضیه‌های آزمایش‌شده را در بر گیرد. ” علم نه تنها حقایق را تولید می کند، بلکه به دنبال توضیح آن ها نیز می باشد و به تبیین های درهم تنیده ی این حقایق، «نظریه» می گویند. نظریه ها نه تنها به توصیف طبیعت، بلکه به درک آن نیز منجر می شود.
فرضیه: اعتبار نظریه های علمی تنها با توانایی آنها در جذب و تفسیر واقعیات شناخته شده محدود نمی شود، نظریه ها به طور مستمر مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرند و در اینجا، فرضیه نقش مهمی ایفا می کند. به گفته ی آکادمی علوم آمریکا، یک فرضیه ی علمی این است: یک بیانیه ی موقت در مورد جهان طبیعی که ما را به یک نتیجه آزمایشی، هدایت می کند. در مورد این آزمایش، یا یک آزمایش مستقیم است، یا تولید پیش‌بینی‌هایی در مورد حقایقی که هنوز مشاهده نشده‌اند، که می‌توان آن را با مشاهدات بیشتر، شناخت و ارزیابی کرد.
این فرآیند اخیر نقش مهمی در تأیید نظریه‌های علمی مانند نجوم و زمین‌شناسی دارد، در اینجا مداخله ی مستقیم تجربی دشوار است. همانطور که آکادمی خاطرنشان می کند: «اگر استنباط ها تأیید شوند، فرضیه به طور موقت تأیید می شود. و اگر استنباط ها نادرست باشد، فرضیه ی اصلی را نادرست ثابت کرده‌ایم و باید آن را رها کنیم یا اصلاح کنیم.»
قانون (قانون): در نهایت، اصطلاح «قانون» در علم تعریفی مخالف آن چیزی دارد که در زندگی روزمره است. قوانین در تجربه ی معمولی تجویزی هستند - یعنی آنها دیکته می کنند که یک فرد چه کاری را باید انجام دهد و چه کاری را نباید انجام دهد. به عنوان مثال، قانون حداکثر سرعت مجاز در جاده ها حداکثر سرعت را بر راننده دیکته می کند. اما در علم، قوانین توصیفی هستند.
به گفته ی آکادمی علوم آمریکا، تعمیم نحوه ی رفتار برخی از جنبه های جهان طبیعی در شرایط خاصاست.
در زبان عامیانه قانون به رفتار و حدود و آنچه مجاز است حکم می کند.
در علم، قانون، توصیف و پیش‌بینی می‌کند که وقتی مجموعه ی شرایط ممکن، تعیین شود چه اتفاقی خواهد افتاد. اگر فردی با سرعت بیش از حد رانندگی می کند، مکانیسم های خاصی را برای اصلاح این انحراف از محدودیت های اعمال شده، توسط یک منبع خارجی اجرا می کنیم ولی طبیعتا مجازاتی در حالت زیر پا گذاشتن قوانین فیزیک یا زورآزمایی با قانون جاذبه، وجود ندارد، زیرا این عبارت ها از وجهه ی نظر علمی، خالی است.
به طور دقیق‌تر می‌گوییم:
اگر مشاهدات، پیش‌بینی‌های قانون علمی را تأیید نکرد، یا مشاهدات ما توهمی است یا سوء تعبیر شده است، یا رویداد مشاهده شده، خارج از شرایط اعمال قوانین، رخ داده است، یا(نادر) این که خود قانون به شکل غیر دقیق تدوین شده است.
یک مثال خوب، قانون دوم ترمودینامیک است که اغلب به اشتباه درک می شود، زیرا بیان می کند که آنتروپی کل یک سیستم بسته ی(جدا) در صورت عدم تعادل، به مرور زمان افزایش می یابد و به حداکثر مقدار می رسد. حالت تعادل . . در این مورد، شرایط به وضوح تعریف می شود: اگر منبع انرژی خارجی (یک سیستم بسته) وجود نداشت، تا زمانی که سیستم به تعادل برسد، تلاطم و بی نظمی افزایش می یابد.
خوانندگان این مقاله مطمئناً این ادعای آخر را تأیید خواهند کرد، زیرا آنها در اصل یک زیگوت یا تخم ساده هستند که به یک ارگانیسم پیچیده متشکل از تریلیون ها سلول تخصصی، تبدیل شده است.
اگر قانون دوم ترمودینامیک حاکی از غیرممکن بودن همه افزایش‌های طبیعی در سیستم باشد، این یک قانون نادرست خواهد بود.
نکته پایانی که در اینجا می خواهیم به آن اشاره کنیم این است که استفاده از قانون دوم ترمودینامیک به عنوان استدلالی علیه تکامل، درک نادرستی از مفاهیم این قانون و به طور کلی معنای اصطلاح قانون در علم را آشکار می کند.
نظریه ها حقایق را توضیح می دهند و با ایجاد فرضیه ها، آزمایش می شوند. انباشت اطلاعات مهم نیست، زیرا فرضیه ها به نظریه تبدیل نمی شوند و نظریه ها به قانون تبدیل نمی شوند. این اصطلاحات سه جنبه مختلف علم را توصیف می کنند.
مطالعه موردی جذاب:
استفاده ی علمی از کلماتی که در شرایط عادی به روش‌های مختلف استفاده می‌شوند، مطمئناً غیرمعمول به نظر می‌رسد.

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
در نظر گرفتن یک مطالعه ی موردی که اکثر خوانندگان با آن آشنا هستند مفید است: جاذبه. اینها برخی از حقایق- مشاهدات (مشاهدات) که تکرار شده و دقیق در نظر گرفته شده است - در مورد گرانش است:
(1) اگرچه زمین به سرعت در حال چرخش است، اجسام مادی روی سطح آن(مثلاً خوانندگان این مقاله) به فضا پرتاب نمی شوند.
(2) اگر کسي چيزي را رها کند يا به هوا بياندازد، به زمين مي افتد.
(3) گرانش، اجسامی را که با سرعت مشابه سقوط می کنند، بدون توجه به جرم (و مقاومت هوا) شتاب می بخشد.
اولین نکته را می توان در هر لحظه در اطراف سیاره ی ما مشاهده و تأیید کرد. دومی را می توان در هر زمان آزمایش کرد (شما می توانید خودتان آن را با پرتاب یک شی نشکن انتخابی به هوا امتحان کنید). سومین مورد آنقدر بدیهی نیست به طوری که نیاز به نبوغ گالیله داشته است تا آن را به عنوان یک اصل علمی ثابت کند و محققان بعدی برای تأیید این اصل به ابزارهای پیچیده تری مجهز شدند.
با استفاده از اجسام هم شکل، می توان نشان داد که سرعت شتاب اجسام بدون توجه به جرم، برابر است (برای رد هر گونه تفاوت در اصطکاک با هوا - مثلاً توپ بیسبال و بسکتبال را امتحان کنید. گالیله از توپ هایی استفاده کرد که در یک شیب می غلتیدند) ، و این را می توان با استفاده از یک محفظه ی خلاء مشاهده کرد. با این حال، برجسته ترین تظاهرات، زمانی رخ داد که دیو اسکات، فضانورد ماموریت آپولو 15 به ماه، یک چکش و یک پر، پرتاب کرد و نتیجه را تماشا کرد. وی در این باره اظهار نظر کرد: در مورد آن میتوان گفت حق با گالیله بود.
گرانش را نمی توان به طور مستقیم مشاهده کرد، بنابراین با نظارت بر اثرات آن، می توان خواص آن را استنباط کرد. معلوم می شود که اگر شرایط خاصی را مشخص کنیم، می توان این اثرات را با دقت بالایی پیش بینی کرد. به عبارت دیگر: قوانینی وجود دارد که رفتار اجسام تحت تأثیر گرانش را توصیف می کند. اولاً، نیروی اعمال شده توسط گرانش را می توان به عنوان حاصل ضرب جرم یک جسم و شتاب آن توصیف کرد: این به عنوان قانون دوم حرکت نیوتن شناخته می شود. علاوه بر این، قانون گرانش جهانی نیوتن، بیان می کند که نیروی گرانشی که بر دو جسم وارد می شود با حاصلضرب جرم آنها نسبت مستقیم دارد و با مجذور فاصله بین مراکز آنها نسبت معکوس دارد. به عبارت دیگر، اگر فردی جرم دو جسم و فاصله ی بین آنها را تعیین کند، می‌تواند نیروی جاذبه‌ای را که در معرض آن قرار می‌گیرد و در نتیجه رفتاری را که در پی خواهد داشت به دقت محاسبه کند.
البته تخمین، توصیف و حتی پیش‌بینی اثرات گرانش، چگونگی عملکرد این پدیده یا این را که چرا ویژگی‌ها دارد، توضیح نمی‌دهد.
قوانین و حقایق برای درک عمیق گرانش کافی نیست، و برای دستیابی به این امر به توضیحی جامع، قابل اثبات و قابل آزمون نیاز داریم که با تمام حقایق شناخته شده در مورد گرانش سازگار باشد- به عبارت دیگر، ما به یک نظریه نیاز داریم.
تئوری های متعددی در مورد گرانش ارائه شده است که بسیاری از آنها در آزمون، شکست می خورند یا با حقایق ثابت، ناسازگار هستند و رد می شوند. نظریه حاکم در حال حاضر نظریه ی نسبیت عام اینشتین است که گرانش را به عنوان پیامد انحنای فضا-زمان یا بافت کیهانی به دلیل جرم، توضیح می دهد.
موفقیت نظریه انیشتین تا امروز ادامه یافته است، زیرا توانسته مشاهداتی را توضیح دهد که سایر نظریه ها در توضیح آن ناکام مانده اند (مانند نظریه نیوتن). نمونه ای از این مشاهدات گردش سیاره ی عطارد و خم شدن نور به دلیل جرم است.
آزمون نسبیت، مانند هر نظریه دیگری در علم، تا به امروز ادامه دارد.
شایان ذکر است که کرامر و دیگران در سال 2006 استفاده از یک سیستم تپ اختر دوگانه را به عنوان کاندیدای مناسبی برای آزمایش نسبیت عام انیشتین و نظریه های جایگزین گرانش پیشنهاد کردند. حقیقت این است که سیستم موقعیت یاب جهانی یا به اختصار جی‌پی‌اس، بدون اصلاحاتی که نظریه ی نسبیت بر روی آن انجام می‌دهد، کار نمی‌کند و بنابراین تأییدی غیرمستقیم بر درستی آن است.
نظریه انیشتین ناقص است و ما هنوز نتوانسته ایم آن را با مشاهدات کیهانی- که زیر مقیاس های اتمی است جایی که رویدادهای کوانتومی در آن رخ می دهند- تطبیق دهیم. همچنین توضیح نمی دهد چرا گرانش در رابطه با سایر نیروهای شناخته شده (الکترومغناطیس و نیروهای هسته ای ضعیف و قوی) ضعیف است. در واقع، اعمال کوچک نیروی الکترومغناطیسی برای خنثی کردن یا خنثی کردن نیروی گرانشی اعمال شده توسط کل جهان کافی است، مانند زمانی که یک آهنربای کوچک، یک گیره کاغذ را بلند می کند.
بنابراین، تفسیر خواص گرانشی یک حوزه حیاتی برای تحقیق در زمینه ی فیزیک نظری است.

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
واقعیت تکامل: چارلز داروین این ایده را ابداع نکرد که گونه ها در طول زمان تغییر می کنند و موجودات از طریق یک اجداد مشترک با هم مرتبط هستند. ایده‌های تغییر تکاملی، مانند ایده‌های گرانش، ریشه در متفکران یونان باستان دارد. دو نسل قبل از چارلز داروین، ژان باپتیست دو لامارک، و پدربزرگ چارلز داروین آراسموس داروین، صراحتاً صحبت می‌کردند که گونه‌ها می‌توانند تغییر کنند، بحث‌های زیادی در این زمینه وجود داشت.
سهم اصلی داروین ارائه این ایده نبود، بلکه گردآوری مجموعه‌ای از داده‌ها برای حمایت از ایده‌ای بود که او آن را «انشعاب با اصلاح» نامید.
منشاء گونه ها در (1859) منتشر شد و داروین به شواهد مستقل از شاخه های مختلف اشاره کرد: توزیع زیست جغرافیایی گونه ها، آناتومی مقایسه ای، وجود اندام های باقی مانده در موجودات زنده، و رتروسنتتیک(سیر قهقرایی اندامها)، و روند انقراض، این موارد به این نتیجه می‌رساند که گونه‌ها در طول زمان تغییر کرده‌اند و به نسب از اجداد مشترک مربوط می‌شوند. به دلیل قوت استدلال داروین، و تعداد زیادی از اظهارات او، طولی نکشید که جامعه ی علمی معاصر، واقعیت تبار تکاملی تاریخی را تصدیق و از آن قدردانی کرد.
آلفرد ویلیام بنت (AW Bennett) (1870) وضعیت را برای ما به شرح زیر خلاصه می‌کند: «فرضیه ی شگفت‌انگیز انشعاب با اصلاح، در چند سال گذشته، به طور کامل در ذهن علمی، چه در بریتانیا و چه در آلمان، جا افتاده است و همه ی مردان فرهیخته علم از جوانان را می توان به عنوان افرادی متعلق به مکتب فکری [داروین] طبقه بندی کرد. این امکان وجود دارد که از زمان نیوتن، هیچ کس به اندازه داروین بر روند رشد اندیشه ی علمی تاثیر نداشته باشد.
در طول 150 سال گذشته، تعداد بی‌پایانی از مشاهدات به فهرست اولیه شواهد داروین اضافه شده است، چه از دیرینه‌شناسی، آناتومی مقایسه‌ای، زیست‌شناسی تکوینی، یا زیست‌شناسی مولکولی یا ژنومیک مقایسه‌ای، و از طریق مشاهده ی مستقیم تغییرات تکاملی بین گروه‌ها در طبیعت یا در آزمایشگاه.
هزاران مقاله بررسی شده، هر ساله در مجلات علمی منتشر می شود که تأیید بیشتری را برای ما فراهم می کند (البته همانطور که داگلاس ژول خاطرنشان می کند: هیچ زیست شناس امروزی به انتشار مقاله ای در مورد شواهد جدید برای تکامل فکر نمی کند، زیرا این موضوع هیچ نگرانی ای در مورد آن نیست. در مقابل، هیچ مدرک یا شاهد قابل اعتمادی که مفهوم کلی نسب یا نسب مشترک را رد و منافات داشته باشد، ارائه نشده است.
تکامل، یک نظریه است:
اثبات حقیقت تکامل تنها نیمی از هدف داروین بود. او همچنین به دنبال توضیح این واقعیت با نشان دادن مکانیسم بعدی بود: نظریه ی تکامل توسط انتخاب طبیعی.
همانطور که او در (1871) بیان کرد: «من دو هدف متمایز را در نظر دارم: اول، اثبات اینکه گونه ها به طور مستقل، ایجاد نمی شوند. و دوم، برای اثبات اینکه انتخاب طبیعی پیشگام فرآیند تغییر بوده است.»


انتخاب طبیعی نه اولین و نه آخرین نظریه ای بود که برای توضیح واقعیت تکامل ارائه شد. به ویژه، نظریه لامارک بر دو ایده ی اصلی استوار بود [که در مقاله قبلی در مورد مکانیسم انتخاب طبیعی توضیح دادیم]: (1) استفاده و اهمال و (2) وراثت ویژگی های اکتسابی.
این دو ایده با هم نشان می‌دهند که «ویژگی‌هایی- که یک ارگانیسم از طریق استفاده از اندام‌های خاصی در زندگی به دست می‌آورد- آن‌ها را به فرزندانش منتقل می‌کند (مثلاً فرزندان افرادی که فعال‌تر ورزش می‌کنند یا حرکت می‌کنند، برعکس، با سیستم عضلانی بزرگ‌تری متولد می‌شود)، آنچه که نادیده گرفته می‌شود، تحلیل می‌رود و ناپدید می‌شود و به فرزندان بعدی منتقل نمی‌شود.»
این ایده که تغییرات تکاملی نتیجه یک «نیاز» است، و همچنین تلاش درونی ارگانیسم برای کمال و شکل بزرگتر ، یک سوء تفاهم رایج است که اغلب به لامارک نسبت داده می شود. مکانیسم پیشنهادی لامارک با درک معاصر از ژنتیک، سازگار نیست و بنابراین کنار گذاشته شده است.
با این حال، ایده ی لامارک و ایده ی تلاش جانور برای کمال، شهودی تر از انتخاب طبیعی داروینی به نظر می رسد و توضیح می دهد چرا این ایده ها در وهله ی اول مطرح شدند، و چرا اکثر دانش آموزان هنوز فکر می کنند که تکامل با این اصطلاحات غیردقیق، اتفاق می افتد.
این در آموزش فیزیک نیز اتفاق افتاده است، جایی که ایده‌های انیشتین و نیوتن مورد مطالعه قرار می‌گیرند، و در رقابت با پیش فرض‌های صریح‌تر و بدیهی تر قبلی ارسطو است.

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
اگرچه داروین به تدریج در مدتی کوتاه، موفق به اثبات واقعیت تکامل شد، اما آنقدر عمر نکرد که شاهد تبدیل شدن انتخاب طبیعی به مکانیسم اصلی در نظریه ی تکامل باشد. در واقع، در طلوع قرن بیستم، انتخاب طبیعی به مکانیسم اولیه و ترجیحی برای توضیح تغییرات تکاملی تبدیل شده است. با این حال، تئوری های دیگری مانند تغییرات آنی و نه تدریجی، جهش گرایی (1) و اوتوژنز (2) که به آن گرایش و تغییراتی که نوعی رخوت تکاملی اجتناب ناپذیر را ایجاد می کنند، اشاره دارد، به حوزه ی نور بازگشتند. (بازنگری در مفهوم استفاده و اهمال لامارک (نئولامارکیسم).
انتخاب طبیعی تنها پس از ظهور «سنتز مدرن» در دهه ی سی و چهل قرن بیستم به میدان آمد، زیرا سازگاری خود را با قوانین وراثت مندل نشان داد. داروین خود با ژنتیک آشنا نبود، و این به نسخه ی تجدید نظر شده تکامل واقعی، حق می دهد به اندازه ی کافی از نسخه ی اول متمایز باشد و به «نظریه ی نئوداروینیسم» تبدیل شود.
نظریه تکاملی مدرن مجموعه ای از توضیحات چند جانبه را برای الگوهایی که در گروه های زندگی مدرن و باستانی مشاهده می شود، نشان می دهد، همانطور که توسط سابقه ی فسیلی آشکار شده است. انتخاب طبیعی توسط بسیاری از دانشمندان به عنوان یکی از اجزای اصلی نظریه ی تکامل و تنها مکانیسم عملی که قادر به توضیح ویژگی های سازگاری موجودات است، در نظر گرفته می شود. در سطح مولکولی، مکانیسم‌های غیرتطبیقی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و تمرکز فزاینده‌ای بر روی تغییرات ناشی از فرآیندهایی مانند رانش ژنتیکی، که به طور تصادفی رخ می دهد و با انتخاب طبیعی متفاوت است، وجود دارد.
به دلیل این پیچیدگی ظاهری، زیست‌شناسان به ندرت به «نظریه ی تکاملی» اشاره می‌کنند، در عوض به «تکامل» (یعنی انشعاب با اصلاح) یا «نظریه تکاملی» (یعنی مجموعه‌ای از تبیین‌های پیچیده که به طور فزاینده‌ای از حقیقت تکامل حمایت میکند) اشاره می‌کنند.
تکامل به عنوان نظریه: در زمینه ی علمی مناسب، به این معنی است که یک حقیقت تکاملی وجود دارد که باید توضیح داده شود و یک چارچوب مکانیکی به اندازه کافی پشتیبانی شده هم هست که آن را توجیه می کند.
و این ادعا اینکه تکامل فقط یک نظریه است، ناآگاهی کامل ما را از زیست شناسی مدرن و نداشتن حتی کوچکترین اصول اولیه از ماهیت علم را نشان می دهد.
تکامل به عنوان مسیر: برخی از رشته های علمی - مانند زمین شناسی، باستان شناسی، نجوم، و زیست شناسی تکاملی - نه تنها با مکانیسم ها و فرآیندهای کلی تکامل، بلکه با جزئیات منحصر به فرد تاریخی سروکار دارند. علاوه بر تجسم تکامل به عنوان یک واقعیت و یک نظریه، می توان آن را با تجسم سومی که به عنوان مسیر متمایز می شود، نشان داد. تکامل به عنوان یک فرآیند با جزئیات واقعی تاریخ زندگی، مانند درجه خویشاوندی بین گونه های مدرن، زمان جدایی دودمان، ویژگی های اجداد منقرض شده، و رویدادهای مهم چهار میلیون سال حماسه، سر و کار دارد.
به عنوان مثال، متخصصان از جمله دیرینه شناسان و سیستماتیست های مولکولی یعنی کسانی که در مطالعه ی ژنتیکی مولکولی تکامل روابط بین افراد و گونه ها تخصص دارند، ممکن است این ایده را تأیید کنند که پرندگان از نوادگان دایناسورها هستند (و اگر چنین است، کدام یک از آنها و کی توانایی پرواز را تکامل داد، و این کارها چه تغییراتی را شامل می شود، الگوهای تنوعی که از زمان ایجاد توانایی پرواز به پرندگان عرضه شده است، چه می‌باشد؟
هر یک از سوالات ذکر شده را می توان از هر شاخه از درخت زندگی پرسید.
همانطور که موران (1993) اشاره می کند، برخی از جزئیات تاریخ زندگی برای در نظر گرفتن حقایق، کافی نیست، اما این تغییر خواهد کرد، زیرا ما داده های بیشتری برای پشتیبانی از مسائل خاص به دست می آوریم. به عنوان مثال، اکنون توافق شده است که دایناسورها مهره داران زمینی غالب برای یک دوره 160 میلیون ساله بودند و 65 میلیون سال پیش به طور نسبتاً ناگهانی ناپدید شدند.
با این حال، هنوز مشخص نیست که این رویداد انقراض دسته جمعی چه تأثیری بر تکامل بعدی پستاندارانی که اکنون بسیاری از مکان‌های زیستگاه دایناسورها را اشغال کرده‌اند، داشته است.
همانطور که ما متوجه می شویم تکامل به عنوان یک نظریه و یک واقعیت در معرض انواع مختلف سوء تفاهم است، در درک تکامل به عنوان مسیری که توسط افراد غیر متخصص نشان داده شده است، سردرگمی وجود دارد. این تصور غلط که انسان ها از نسل شامپانزه ها یا میمون ها آمده اند در این فهرست سردرگمی ها قرار می گیرد.
شامپانزه‌ها و انسان‌ها به‌عنوان اجداد و دودمان، خویشاوندی ندارند، بلکه به‌عنوان عموزاده‌هایی هستند که حدود 6 میلیون سال پیش، فرزندانشان جد مشترکی داشتند. نوادگان آنها از زمان جدا شدن از آن جد مشترک، دستخوش تغییرات بزرگی شده اند و گونه های زیادی در دو خط تبار، ظاهر شده و منقرض شده اند.
حاشیه

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
(1) جهش گرایی: قبل از (1900) به عنوان سالتاسیونیسم شناخته می شد و به مجموعه دیدگاه هایی اشاره دارد که می گویند تکامل نقشی که جهش ها به شدت ایفا می کنند، تشدید می‌نمایند و می تواند منجر به جهش های تکاملی ناگهانی شود و گونه زایی سریع و فوری را شامل میشود. این گونه زایی، یکی از جایگزین های نظریه تکامل داروین است، زیرا نظریه دوم به تغییر تدریجی اشاره می کند و اشاره ای به جهش های تکاملی فوری ندارد.
در جهش گرایی، جهش‌ها بزرگ‌ترین مبتکر در فرآیند تکاملی در مقایسه با جهش‌زایی است و به انتخاب طبیعی به عنوان مبتکر نگاه نمیکند.
(2) Orthogenesis:
همچنین به عنوان تکامل ارتوژنتیک یا تکامل پیشرونده و غیره شناخته می شود، یکی از جایگزین های تکامل داروینی نیز می باشد. این یک فرضیه ی بحث‌برانگیز است که ادعا می‌کند موجودات دارای تمایل ذاتی به تکامل بر اساس یک «غایت‌شناسی» خاص و هدف‌گرا بر اساس مکانیسم درونی یا «نیروی هدایت‌کننده» هستند. طبق این نظریه، روندهای گسترده ی تکامل با افزایش پیچیدگی بیولوژیکی به سمت یک هدف مطلق در حال حرکت هستند.
در طول تاریخ، طرفداران این نظریه رل مانند آلفرد والاس، هربرت اسپنسر، هنری برگسون و دیگران را پیدا می کنید.


منابع
Alters BJ, Nelson CE.
آموزش تکامل در آموزش عالی.
2002؛ 56:1891-901.
بنت AW. نظریه انتخاب طبیعی از دیدگاه ریاضی
.مجله ی نیجر 1870؛ 3:30-33.
Bininda-Emonds ORP، Cardillo M، Jones KE، MacPhee RDE، Beck
RMD، Grenyer R، و همکاران.
ظهور تاخیری پستانداران امروزی، نیچر 2007؛ 446:507-12.
اسقف BA، اندرسون CW. مفاهیم دانش‌آموزی انتخاب طبیعی
و نقش آن در تکامل.
J Res Sci Teach 1990؛ 27:415-27.
بولر پی جی. کسوف داروینیسم. بالتیمور، MD: انتشارات دانشگاه جان هاپکینز
; 1992.
Bowler PJ. تکامل: تاریخ یک ایده. ویرایش 3 برکلی، کالیفرنیا:
انتشارات دانشگاه کالیفرنیا; 2003.
داروین سی.آر. خاستگاه گونه ها [نامه]. Athenaeum 9 مه: 617; 1863.
داروین سی. در مورد منشاء گونه ها از طریق انتخاب طبیعی، یا
حفظ نژادهای مورد علاقه در مبارزه برای زندگی.
لندن: جان موری; 1859.
داروین سی. تبار انسان و انتخاب در رابطه با جنسیت.
لندن: جان موری; 1871.
Demastes SS, Settlage J, Good R. تصورات دانشجویان از
انتخاب طبیعی و نقش آن در تکامل: موارد تکرار و
مقایسه.
J Res Sci Teach 1995؛ 32:535-50.
دوبژانسکی تی. هیچ چیز در زیست شناسی جز در پرتوی
تکامل معنا ندارد.
Am Biol Teach 1973؛ 35:125-9.
https://www.facebook.com/282382012686/posts/10158486434047687/


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مشاهده آینده از روی مشاهاستفاده از سلول های بنیاهندسه ی رایج کیهانبرخی نرمش های گردنواکسنی با تاثیر دوگانه اتکامل و ارتقای نگاه تا عمخونریزی مغز در سندرم کووپیام های ناشناخته بر مغز تغییرات آب و هوایی که به درک فرد دیگر و رفتارهای اانرژی تاریکمنبع هوشیاری کجاست؟ (قسمزندگی، مدیریت انرژیاختلال خواب فرد را مستعد نوآوری ای شگفت انگیز دانشاهکار شش گوشمغز مادران و کودکان در زماطلاع رسانی اینترنتیهوش مصنوعی از عروسک های ببررسی ژنها در تشخیص بیماجهان یکپارچهیک رژیم غذایی جدید، می توتئوری تکامل در پیشگیری و خدا موجود استآلودگی هوا و ویروس کرونادرختان اشعار زمیناولین مورد پیوند سر در انمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمزبان و بیان، در سایه پیشرارتوکين تراپی روشی جديد چیز جدید را بپذیرشش مرحله تکامل چشمبه نقاش بنگربعد از کروناهوش مصنوعی از عروسک بازی جهش های ژنتیکی مفید در ساکل اقیانوس در یک ذرهتاثیر کپسول نوروهرب بر تدندان ها را مسواک بزنید تفیزیکدانان ماشینی برای تآینده ی علم و فیزیک در60 ثذرات کوانتومی زیر اتمی قاین اندوه چیستموجود بی مغزی که می تواندارتروز یا خوردگی و التهاسفر دشوار اکتشافچگونه جمعیت های بزرگ شکل ظهور امواج مغزی در مغز مصبی عدالتی در توزیع واکسن تقلید از روی طبیعتجریان انرژی در سیستم های کوچک شدن مغز از نئاندرتاتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا گذشته، امروز وآینده دژا وو یا اشنا پنداریفضای قلب منبع نبوغ استروی و منیزیم در تقویت استاگر میدانی مصیبت بزرگتر مغز انسان برای ایجاد تمدما انسانها چه اندازه نزداز کجا آمده ام و به کجا میسم زنبور ، کلیدی برای وارچالش هوشیاری و اینکه چرا عماد الدین نسیمی قربانی بیماری ضعف عضلات نزدیک بهیچ کاری نکردن به معنی چیتمدنی قدیمی در شمال خلیج حل مشکلکاهش حافظه هرچند فرایندیتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا دلفین ها میتوانند باداروهای مصرفی در ام اسقدم زدن و حرکت دید را تغیروزه داری و بیمار ی ام اس ابزار بقا از نخستین همانمغز بزرگترین مصرف کننده ماده، چیزی بیش از یک خلا از تکینگی تا مغز از مغز تسیاهچاله ها، دارای پرتو نخستین تصویر از سیاهچالهعصب حقوق نورولووباهوش ترین و با کیفیت تریهز ذره، یک دنیاستتو افق رویداد جهان هستیحس و ادراک (قسمت دوم )کریستال زمان(قسمت دوم)تاثیر رژیم گیاه خواری بر آزمون تجربی، راهی برای رداروی ضد چاقیلبخند بزن شاید صبح فردا زریه زغالیابزار بقا از نخستین هماننقش هورمون های تیروئید دمدیون خود ناموجوداز تکینگی تا مغز از مغز تسایه را اصالت دادن، جز فرچرا ذرات بنیادی معمولاً بحثی در مورد نقش کلسیم و ویتامین کا و استخوانتومورهای نخاعیحس و ادراک قسمت پنجمگیلگمش باستانی کیستتروس جریان انرژیافزایش قدرت ادراکات و حسدر هر سوراخی سر نکنمنابع انرژی از نفت و گاز راه بی شکستابزار بقای موجود زنده از نقش روی و منیزیم در سلامتمرز مرگ و زندگی کجاستاز تکامل تا مغز، از مغز تسرگیجه از شایعترین اختلانظریه تکامل در درمان بیمبخشش، عقلانی یا غیر عاقلواکنش های ناخودآگاه و تقتوسعه هوش مصنوعی قادر اسحس و ادراک قسمت سیزدهمپمبرولیزوماب در بیماری چتشویق خواندن به کودکانامیدوار باش حتی اگر همه چدرمان پوکی استخوانمنابع جدید انرژیزمین زیر خلیج فارس تمدنی اتفاق و تصادفنمیتوان با بیرون انداختنشناخت و معرفت، و نقش آن دشناخت درون، شناخت بیرون؛مطالبه ی حق خوداستفاده از سلول های بنیاهندسه بنیادینبرخی یونها و مولکول های مواسطه ها د رمسیر ایجاد مغتکامل و ریشه ی مشترک خلقتخواندن ، یکی از شستشو دهنپیشینیان انسان از هفت میتغییرات تکاملی سر انسان درک نیازمند شناخت خویش اانرژی تاریک که ما نمی تومنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزونیسومایداختلال در شناسایی حروف و نوار مغز مشاهده ی غیر مستشاید گوشی و چشمی، آماده شمغز چون ابزار هوش است دلیاطلاعات حسی ما از جهان، چهوش مصنوعی از عروسک بازی بررسی بیماری التهابی رودجهان کنونی و مغز بزرگترییکی از علل محدودیت مغز امتئوری جدید، ویران کردن گخدای رنگین کمانآلودگی هوا و پارکینسوندرد باسن و پا به دلیل کاهاولین هیبرید بین انسان و منبع هوشیاری کجاست؟(قسمزبان و تکلم برخی بیماریهارتباط میکروب روده و پارچیزی منتظر شناخته شدنششمین کنگره بین المللی سبه نادیدنی ایمان بیاوربعد از کروناهوش مصنوعی از عروسک بازی جهش های ژنتیکی غیر تصادفکلمات بلند نه صدای بلندتاثیر کپسول نوروهرب بر سدو ویژگی انتزاع و قدرت تجفاصله ها در مکانیک کوانتآیا ممکن است موش کور بی مذرات کوانتومی زیر اتمی قاین ایده که ذرات سیاهچالموجودات مقهور ژنها هستندارزش حقیقی زبان قسمت اولسفرنامه سفر به بم و جنوب چگونه جمعیت های بزرگ شکل ظرف باید پر شود چه با چرک بیمار 101 ساله، مبتلا به سهوش مصنوعی درمانگر کامپیتقلید از طبیعتجستجوی متن و تصویر به صورکوچکترین چیز یک معجزه استاثیر گیاهخواری بر رشد و آیا پیدایش مغز از روی تصادژاوو یا آشناپنداریقفس ذهنرویا و واقعیتاگر نیروی مغناطیس نباشد مغز انسان برای شادمانی طما اکنون میدانیم فضا خالاز آغاز خلقت تا نگاه انساسماگلوتید داروی کاهش دهنچالش دیدگاه های سنتی در بعوامل موثر در پیدایش زبابیماریهای تحلیل عضلانی اهیچ کس مانند تو نگاه نمیکتمرکز و مدیتیشنحلقه های اسرارآمیزکاهش دوپامین عامل بیماریتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا دست مصنوعی به زودی قاداروهای ام اسقدرت مردمروزه داری سلول های بنیادابزار بقا از نخستین همانمغز حریص برای خون، کلید تماشین دانشاز تکینگی تا مغز از مغز تسیاهچاله و تکینگی ابتداینخستین روبات های زنده ی جعضلانی که طی سخن گفتن چقدباور و کیهان شناسیهزینه ای که برای اندیشیدتو انسانی و انسان، شایستحس و ادراک قسمت 67کریستال زمان(قسمت سوم)تاثیر رژیم گیاه خواری بر آزمون ذهنی گربه ی شرودینداروی ضد چاقیلحظات خوش با کودکانریواستیگمینابزار بقا از نخستین هماننقش هورمون زنانه استروژنمدیریت اینترنت بر جنگاز تکینگی تا مغز از مغز تساخت شبکه عصبی مصنوعی با چراروياها را به یاد نمی آبحثی در مورد حقیقت فضا و ویتامین کا در سبزیجاتتومورهای ستون فقراتحس و ادراک قسمت پنجاهگیاه بی عقل به سوی نور میتری فلوپرازینافزایش مرگ و میر سندرم کودر والنتاین کتاب بدید هممنابع انرژی از نفت و گاز رابطه تشنج و اوتیسمابزار بقای موجود زنده از نقش روزه داری در سالم و جمرز بین انسان و حیوان کجااز تکامل تا مغز، از مغز تسرگردانیهفت چیز که عملکرد مغز تو بدون پیر فلکواکنش به حس جدیدتوسعه برخی شغل ها با هوش حس و ادراک قسمت ششمپنج اکتشاف شگفت آور در موتشخیص ژنتیکی آتروفی های امیدی به این سوی قبر نیستدرمان پوکی استخوانمناطق خاصی از مغز در جستجزمان چیستاتوبان اطلاعات و پلِ بیننمیتوان بر سیاه سیاه نوشاتوسوکسیمایدچند نرمش مفید برای کمردرشناسایی تاریخچه ی تکاملیمطالبی در مورد تشنجاستفاده از سلول های بنیاهندسه در پایه ی همه ی واکبرخی اثرات مضر ویتامین دوبینار اساتید نورولوژی دتکامل ابزار هوش ، راه پر خواب سالم عامل سلامتیپیشرفت های جدید علوم اعصثبت و دستکار ی حافظهدرک و احساسانرژی خلا ممکن استمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزونا به وسیله ویروس ابله اختلال در شناسایی حروف و نوار مغز در فراموشی هاشاید درست نباشدمغز چگونه صداها را فیلتر اطلاعاتی عمومی در مورد مهوش مصنوعی از عروسک بازی بررسی سیستم تعادلی بدن اجهان کاملی در اطراف ما پریافته های نوین علوم پرده تا 20 سال آینده مغز شما به خدایی که ساخته ی ذهن بشر آلزایمردردهای سال گذشته فراموش اولین تصویر در تاریخ از سمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمزبان و شناخت حقیقت قسمت چارتباط ماده و انرژیچیزی خارج از مغزهای ما نیصبر بسیار بایدبه هلال بنگربعد از کرونا دلخوشی بیهوهوش مصنوعی از عروسک بازی جهش تمدنی عجیب و شگفت انسکلوزاپین داروی ضد جنونتاثیر کپسول نوروهرب بر سدو بیماری روانی خود بزرگ فاصله ی همیشگی تصویر سازذرات کوانتومی زیر اتمی قاینکه به خاطرخودت زندگی موسیقی نوارزش حقیقی زبان قسمت دومسفرنامه سفر به بم و جنوب چگونه حافظه را قویتر کنیعقل مجادله گربیماری های مغز و اعصاب و هوش مصنوعی درخدمت خلق وحتقویت استخوان در گرو تغذجستجوی هوشیاری در مغز ماکووید نوزده و خطر بیماری تاثیر انتخاب از طرف محیط آیا آگاهی پس از مرگ از بیدگرگونی های نژادی و تغییقلب و عقلرویا و کابوساگر نعمت فراموشی نبود بسمغز انسان برای شادمانی طما از اینجا نخواهیم رفتاز انفجار بزرگ تا انفجار سندرم کووید طولانیچاالش ها در تعیین منبع هوعوامل ایجاد لغت انسانی و بیماری، رساله ای برای سلهیچ کس حقیقت را درون مغز تمرکز بر هدفحمله ویروس کرونا به مغزکاهش سن بیولوژیکی، تنها تاثیر درجه حرارت بر عملکآیا رژیم غذایی گیاهی سلاداروهای تغییر دهنده ی سیقدرت کنترل خودروزهای سختابزار بقا از نخستین همانمغز در تنهایی آسیب میبینمبانی ذهنی سیاه و سفیداز تکینگی تا مغز از مغز تسیاهچاله ی تولید کنندهنرمش های مفید برای درد زاغم بی پایانباد و موجهزینه سنگین انسان در ازاتو با همه چیز در پیوندیحس و ادراک قسمت 74کشف مکانیسم عصبی خوانش پتاثیر رژیم گیاهخواری بر آزمون ذهنی گربه شرودینگرداروی ضد تشنج با قابليت تلرزش ناشی از اسیب به عصبریاضیات یک حس جدید استابزار بقا از نخستین هماننقش ویتامین K در ترمیم اسمداخله ی زیانبار انساناز تکینگی تا مغز از مغز تساخت شبکه عصبی با الفبای چراروياها را به یاد نمی آبحثی در مورد عملکرد لوب فویتامین بی 12 در درمان دردتوهم فضای خالیحس و ادراک قسمت پنجاه و یگیاه خواری و گوشت خوار کدتری فلوپرازینافزایش سرعت پیشرفت علوم در یک فراکتال هر نقطه مرکمنابع انرژی از نفت و گاز رادیوی مغز و تنظیم فرکانابزار بقای موجود زنده از نقش رژیم غذایی بر رشد و امرز جدید جستجو و اکتشاف، از تکامل تا مغز، از مغز تسربازان ما محققا غلبه می هفت سین یادگاری از میراث برنامه و ساختار پیچیده مواکسن های شرکت فایزر آمرتوصیه های سازمان بهداشت حس و ادراک قسمت شصت و هشتپول و شادیتشخیص آلزایمر سالها قبل امیدی تازه در درمان سرطادرمان ام اس(مولتیپل اسکلمنبع هوشیاری کجاست قسمت زمان و مکان، ابعاد کیهان زمان و صبراثر مضر مصرف طولانی مدت رچند جهانیشناسایی سلول های ایمنی امطالعه ای بیان میکند اهداستیفن هاوکینگ در مورد ههندسه زبانِ زمان استبرخی اختلالات عصبی مثانهوجود قبل از ناظر هوشمندتکامل جریان همیشگی خلقتخواب سالم عامل سلامتی و یپیشرفت در عقل است یا ظواهثبت امواج الکتریکی در عصدرک کنیم ما همه یکی هستیمانسان قدیم در شبه جزیره عمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزیباترین چیز در پیر شدناختلالات مخچهنوار مغز در تشخیص بیماری شب سیاه سحر شودمغز ناتوان از توجیه پیدااطلاعاتی عمومی در مورد مهوش مصنوعی از عروسک بازی بررسی علل کمر درد در میانجهان پیوستهیاد گرفتن مداومتا بحر یفعل ما یشاخسته نباشی باباآملودیپین داروی ضد فشار دردی که سالهاست درمان نشاولین دارو برای آتاکسی فمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمزبان و شناخت حقیقت قسمت اارتباط متقابل با همه ی حیچیزی شبیه نور تو نیستصرع و درمان های آنبه کدامین گناه کشته شدندبعد از کرونا دلخوشی بیهوهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهشهای مفید و ذکاوتی که دکلام و زبان، گنجینه ای بستاثیر کتامین در درمان پادو بار در هفته ماهی مصرف فتون های زیستیرفتار مانند بردهاینکه خانواده ات سالم باموسیقی هنر مایع استارزش حقیقی زبان قسمت سومسفرنامه سفر به بم و جنوب نگاه محدود و تک جانبه، مشعقلانیت بدون تغییربیماری وسواسهوش مصنوعی ساخته هوش طبیتقویت حافظه یا هوش مصنوعحفره در مغزکودک هشت ساله لازم است آدتاثیر احتمالی عصاره تغلیآیا امکان بازسازی اندامهدانش قدرت استقلب دروازه ی ارتباطرویا و خبر از آیندهاگر نعمت فراموشی نبود بسمغز انسان رو به کوچک تر شما اشیا را آنطور که هستنداز بحث های کنونی در ویروسسندرم گیلن باره به دنبال ناتوانی از درمان برخی ویعواملی که برای ظهور لغت ابیندیشهیچ اندر هیچتمساح حد واسط میان مغز کوحمایت از طبیعتکایروپاکتیک چیستتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا رژیم غذایی گیاهی سلاداروهای ضد بیماری ام اس وقدرت انسان در نگاه به ابعروش مقابله مغز با محدودیابزار بقا از نخستین همانمغز را از روی امواج بشناسمباحث مهم حس و ادراکاز تکینگی تا مغز از مغز تسیاره ی ابلهاننرمش های مفید در سرگیجهغم بی پایانباد غرور و سر پر از نخوت وهزاران سال چشم های بینا وتو با باورهایت کنترل میشحس و ادراک قسمت 75کشف مکانیسمی پیچیده در بتاثیر عصاره تغلیظ شده گیآزادی عقیده، آرمانی که تداروی ضد تشنج با قابليت تلرزش عضله یا فاسیکولاسیوریسدیپلام تنها داروی تایابزار بقا از نخستین هماننقش ژنتیک در درمان اختلامدارک ژنتیکی چگونه انساناز تکینگی تا مغز از مغز تساختن آیندهنزاع بین جهل و علم رو به پبحثی درباره هوش و تفاوتهویتامین بی هفدهتوهم فضای خالی یا توهم فضحس و ادراک قسمت پنجاه و دگیرنده باید سازگار با پیترک امروزافسردگی و اضطراب در بیمادر کمتر از چند ماه سوش جدمنابع انرژی از نفت و گاز راز تغییرابزار بقای موجود زنده از نقش رژیم غذایی در رشد و امزایای شکلات تلخ برای سلاز تکامل تا مغز، از مغز تسردرد میگرنهم نوع خواری در میان پیشیبرنامه ی مسلط ژنها در اختواکسن کووید 19 چیزهایی که توصیه های غیر دارویی در سحس و ادراک قسمت شصت و دوپوست ساعتی مستقل از مغز دتصویر زیبا از سلولامگا سه عامل مهم سلامتدرمان تومورهای مغزی با امنبع هوشیاری کجاست قسمت منبع هوشیاری کجاست قسمت زمان واقعیت است یا توهماثرات فشار روحی شدیدچند جهانیشواهدی از نوع جدیدی از حامعماری، هندسه ی قابل مشااستیفن هاوکینگ در تفسیر هنر حفظ گرهبرخی اصول سلامت کمروراپامیل در بارداریتکامل داروینی هنوز در حاخواب عامل دسته بندی و حفطپیشرفت ذهن در خلاقیت استجلوتر را دیدندرک احساسات و تفکرات دیگانسان میوه ی تکاملمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزیباترین چیز در افزایش ساختلالات حرکتی در انساننوار مغزی روشی مهم در تشخشبیه سازی میلیون ها جهان مغز و اخلاقاعتقاد اشتباه، نتیجه ی نهوش مصنوعی از عروسک بازی بزرگ فکر کنجهان پیوستهیاد بگیر فراموش کنیتابوهای ذهنیخطا در محاسبات چیزی کاملآموزش نوین زباندرس گرفتن از شکست هااولین دروغمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمزبان و شناخت حقیقت قسمت دارتباط چاقی و کاهش قدرت بنکاتی در مورد تشنجضرورت زدودن افکاربه امید روزهای بهترتفکر قبل از کارهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهشهای مفید و ذکاوتی که دکلرال هیدرات برای خوابانتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا ما کالا هستیمدو برابر شدن خطر مرگ و میفروتنی و غروررفتار وابسته به شکلاینترنت بدون فیلتر ماهوامیهمانهای ناخوانده عامل ارزش خود را چگونه میشناسسفرنامه سفر به بم و جنوب نگاه انسان محدود به ادراعقیده ی بی عملبیماری کروتز فیلد جاکوبهوش احساسیتقویت سیستم ایمنیحق انتخابکودک ایرانی که هوش او از تاثیر ترکیبات استاتین (سآیا انسان با مغز بزرگش اخدانش محدود به ابعاد چهارقلب روباتیکرویا بخشی حقیقی از زندگی اگر با مطالعه فیزیک کوانمغز انسان رو به کوچکتر شدما به جهان های متفاوت خوداز تلسکوپ گالیله تا تلسکسندرم پیریفورمیسناتوانی در شناسایی چهره عوارض ازدواج و بچه دار شدبیهوش کردن در جراحی و بیمهیچگاه از فشار و شکست نترتنفس هوازی و میتوکندریحوادث روزگار از جمله ویرکار با یگانگی و یکپارچگیتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا راهی برای رفع کم آبی داروی فامپیریدین یا نورلقدرت ذهنروش های صرفه جویی در ایجاابزار بقا از نخستین همانمغز زنان جوانتر از مغز مرمجموعه های پر سلولی بدن ماز تکینگی تا مغز از مغز تسیاره ابلهاننرمشهای مهم برای تقویت عغیرقابل دیدن کردن مادهبار بزرگ ایستادن بر دو پاهستي مادي ای که ما کوچکترتو باید نیکان را به دست بحس و ادراک قسمت چهلکشف ارتباط جدیدی از ارتبتاریک ترین بخش شبآسيب میکروواسکولاریا آسداروی ضد تشنج توپیراماتلزوم سازگاری قانون مجازاریشه های مشترک حیاتابزار بقا از نخستین هماننقش گرمایش آب و هوا در هممروری بر تشنج و درمان هایاز تکینگی تا مغز از مغز تساختار فراکتال وجود و ذهنزاع بین علم و نادانی رو بحثی درباره هوش و تفاوتهویتامین دی گنجینه ای بزرتوهم لیلیپوتی(ریزبینی)حس و ادراک قسمت پنجاه و سگالکانزوماب، دارویی جدیترکیب آمار و ژنتیکاقلیت خلاقدر آرزوهایت مداومت داشتهمنابع انرژی از نفت و گاز راست دستی و چپ دستیابزار بقای موجود زنده از نقش زنجبیل در جلوگیری از مسمومیت دانش آموزان، قمااز تکامل تا مغز، از مغز تسردرد میگرن در کودکانهمه چیز در زمان مناسببرندگان نوبل فیزیک ۲۰۲۱واکسن کرونا و گشودن پنجرتوصیه هایی در مصرف ماهیحس و ادراک قسمت شصت و ششپوشاندن خود از نورتصویر زیبای اصفهانامروز دانش ژنتیک هیچ ابهدرمان تشنجدرمان جدید ALSمنبع هوشیاری کجاست قسمت زمان پلانکاثرات مفید قهوهچند روش ساده برای موفقیتشواهدی از دنیسوان(شبه نئمعنی روزهاستخوان های کشف شده، ممکهنر رها شدن از وابستگیبرخی بیماری ها که در آن بجهان قابل مشاهده بخش کوچورزش هوازی مرتب خیلی به قتکامل داروینی هنوز در حاخودآگاهی و هوشیاريپیشرفتی مستقل از ابزار هجمجمه انسان های اولیهدرک تصویر و زبان های مخلتانسان ها می توانند میدان منبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزیر فشار کووید چه باید کراختلالات صحبت کردن در اننوار عصب و عضلهشبیه سازی سیستم های کوانمغز و اخلاقاعتماد به خودهوش مصنوعی از عروسک بازی بزرگ شدن مغز محدود به دورجهان پر از چیزهای اسرار آیادگیری مهارت های جدید دتاثیر فکر بر سلامتخطا در محاسبات چیزی کاملآمارهای ارائه شده در سطح دست آسماناولین سلول مصنوعیمنبع هوشیاری در کجاست؟ قزبان و شناخت حقیقت قسمت سچگونه مولکول های دی ان ایضررهای مصرف شکر و قند بر به بالا بر ستارگان نگاه کتفکر خلا ق در برابر توهم هوش مصنوعی از عروسک تا کمجوانان وطنکمردردتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا ما تنها موجودات زنده دو برابر شدن خطر مرگ و میفرگشت و تکامل تصادفی محض رفتار اجتماعی انسان، حاصایندرالمیوتونیک دیستروفیاز فرد ایستا و متعصب بگذرسفری به آغاز کیهاننگاه از بیرون مجموعهعلم و ادراک فقط مشاهده ی بیماری گیلن باره و بیمارهوش احساسیتلقین اطلاعات و حافظهحقیقت قربانی نزاع بین بی کودکان میتوانند ناقل بی تاثیر حرکات چشم بر امواج آیا احتمال دارد رویا از آدانش بی نهایتقلب را نشکنرویا تخیل یا واقعیتاگر تلاش انسان امروز برامغز ایندگان چگونه استما با کمک مغز خود مختاريماز تلسکوپ گالیله تا تلسکسندرم پس از ضربه به سرنادیدنی ها واقعی هستندعید نوروز مبارکبیهوشی در بیماران دچار اهیپرپاراتیروئیدیسمتنفس هوازی و میتوکندریحکمت الهی در پس همه چیزکاربرد روباتهای ريزنانوتاثیر درجه حرارت بر عملکآیاما مقهور قوانین فیزیکداروی لیراگلوتیدقدرت عشقروش هایی برای جلوگیری از ابزار بقا از نخستین همانمغزهای کوچک بی احساسمحل درک احساسات روحانیاز تکینگی تا مغز از مغز تسیاره ابلهانچرا ماشین باید نتایج را پغرور و علمبار سنین ابزار هوشمندی اهستی ما پس از شروعی چگال تو تغییر و تحولیحس و ادراک قسمت چهل و هفتکشف جمجمه ای درکوه ایرهوتاریکی من و تو و گرد و غباآسیب ها ناشی از آلودگی هودارویی خلط آورلزوم سازگاری قانون مجازارژیم های غذایی و نقش مهم ابزار بقا از نخستین هماننقش پیش زمینه ها و اراده مرکز هوشیاری، روح یا بدن از تکینگی تا مغز از مغز تساختار شبکه های مغزی ثابنزاع بین علم و جهل رو به پبحثی درباره هوش و تفاوتهویروس مصنوعیتوهم چیستحس و ادراک قسمت پنجاه و شگام کوچک ولی تاثیرگذارترکیب حیوان و انسانالکترومغناطیس شنوایی و هدر آسمان هدیه های نادیدنمنابع انرژی از نفت و گاز رجزخوانی هایی که امروز بابزار بقای موجود زنده از نقش زبان در سلطه و قدرت امسیر دشوار تکامل و ارتقااز تکامل تا مغز، از مغز تسردرد و علتهای آنهمه چیز در زمان کنونی استبرین نت به جای اینترنتواکسن کرونا از حقیقت تاتتوضیحی ساده در مورد هوش محس و ادراک سی و هفتمپیموزایدتصویربرداری فضاپیمای آمانفجار و توقف تکاملی نشاانقراض را انتخاب نکنیدمنبع هوشیاری کجاست قسمت زمان به چه دلیل ایجاد میشاثرات مفید روزه داریچندین ماده غذایی که ماننشیشه ی بازالتی و سیلیکونمعادله ها فقط بخش خسته کناستروژن مانند سپر زنان دهنر، پر کردن است نه فحش دبرخی بیماری های خاص که بدجهان موازی و حجاب هاورزش هوازی ، بهترین تمریتکامل داروینی هنوز در حاخودآگاهی و هوشیاريپاسخ گیاهان در زمان خوردجنبه های موجی واقعیتدرک حقیقت نردبان و مسیری انسان یک کتابخانه استمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزیرفون داروی ضد ام اساختلالات عضلانی ژنتیکنوبت کودکانشبکه های مصنوعی مغز به درمغز و سیر تکامل ان دلیلی اعتماد به خودهوش مصنوعی از عروسک بازی بزرگ شدن تقریبا ناگهانی جهان پر از چیزهای جادویی یادآوری خواب و رویاتاثیر مشاهده بر واقعیت بخطای ادراک کارماآن چیزی که ما جریان زمان دستورالعمل مرکز کنترل بیاوکرلیزوماب داروی جدید شمنبع هوشیاری در کجاست؟(قزبان جانسوزچگونه میتوان با قانون جنضررهای شکر بر سلامت مغزبه بالاتر از ماده بیندیشتفاوت مغز انسان و میمون ههوش مصنوعی از عروسک تا کمجواب دانشمند سوال کننده کمردرد ناشی از تنگی کاناتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا مغز تا بزرگسالی توسعدو سوی واقعیتفراموش کارها باهوش تر هسرقیبی قدرتمند در برابر مایا کوچک شدن مغزانسان المیگرن و پروتئین مرتبط با از مخالفت بشنوسقوط درون جاذبه ای خاص، چنگاه از دور و نگاه از نزدعلم و روحبیماری آلزایمر، استیل کوهوش در طبیعتتلاش ها برای کشف منابع جدحقیقت آنطور نیست که به نظکودکان خود را مشابه خود تتاثیر دوپامین و سروتونینآیا احتمال دارد رویا از آدانشمندان موفق به بازگردقیچی ژنتیکیرویا حقی از طرف خدااگر خواهان پیروزی هستیمغز ابزار بقای برتر مادیما بخشی از این جهان مرتبطاز تکنیکی تا مغز از مغز تسندرم سردرد به دلیل افت فنادانی در قرن بیست و یکم،عامل کلیدی در کنترل کارآبیوگرافیهاوکينگ پیش از مرگش رسالتنفس بدون اکسیژنحافظه میتواند بزرگترین دکاربرد روباتهای ريز، در تاثیر درجه حرارت بر عملکآب زندگی است قسمت چهارمداروی تشنجی دربارداریقطار پیشرفتروش هایی ساده برای کاهش اابزار بقا از نخستین همانمغزتان را در جوانی سیم کشمحل درک احساسات روحانی داز تکینگی تا مغز از مغز تسیر آفرینش از روح تا مغز چرا مغز انسان سه هزار سالمقالاتبارداری بدون رحمو هر کس تقوای خدا پیشه کنتو جهانی هستی که خودش را حس و ادراک قسمت چهل و هشتکشف جدید تلسکوپ جیمز وبتاریکی و نورآشنا پنداریداستانها و مفاهیمی اشتبالزوم عدم وابستگی به گوگل رژیم های غذایی و نقش مهم ابزار بقا از نخستین هماننقش آتش در رسیدن انسان بهمرکز حافظه کجاستاز تکینگی تا مغز از مغز تسازگاری با محیط بین اجزانسبت ها در کیهانبحثی درباره هوش و تفاوتهویرایش DNA جنین انسان، برتوهم وجودحس و ادراک قسمت بیست و چهگامی در درمان بیماریهای ترازودونالکتروتاکسی(گرایش و حرکدر آستانه ی موج پنجم کوویمنابع انرژی از نفت و گاز رحم مصنوعیابزار بقای موجود زنده از نقش زبان در سلطه و قدرت امسئول صیانت از عقیده کیساز روده تا مغزسردرد تنشنهمه چیز، ثبت می شودبرای یک زندگی معمولیواکسن کرونا ساخته شده توتیوتیکسن داروی ضد جنونحس و ادراک- قسمت پنجاه و پیموزایدتصور از زمان و مکانتصادف یا قوانین ناشناختهانواع سکته های مغزیمنبع هوشیاری کجاست قسمت زمان شگفت انگیزاثرات مضر ماری جوانانه به اعدامشکل های متفاوت پروتئین همعجزه های هر روزهاسرار آفرینش در موجهوموارکتوس ها ممکن است دبرخی توجهات در ببمار پارجهان ما میتواند به اندازورزش و میگرنتکامل داروینی هنوز در حاخودروهای هیدروژنیپختگی پس از چهل سالگي به جنسیت و تفاوت های بیناییدرک دیگرانانسان باشمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزیرک ترین مردماختراع جدید اینترنت کواننور درونشبکیه های مصنوعیمغز کوانتومیاعداد بینهایت در دنیای مهوش مصنوعی از عروسک بازی بزرگترین خطایی که مردم مجهان دارای برنامهژن همه چیز نیستتاثیر نگاه ناظر هوشیار بخطای حسفلج نخاعی با الکترودهای آنچه ناشناخته است باید شدغدغه نتیجه ی نادانی استايندگان چگونه خواهند دیدمنبع خواب و رویاارتباط هوش ساختار مغز و ژزبان ریشه هایی شناختی اسچگونه مغز پیش انسان یا همطلوع و حقیقتبه خودت مغرور نشوتفاوت ها و تمایزها کلید بهوش مصنوعی از عروسک تا کمجوسازی مدرنکمردرد و علل آنتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا همه جنایت ها نتیجه بیدولت یا گروهکفراموشی همیشه هم بد نیسترموزی از نخستین تمدن بشرایا این جمله درست است کسیمیگرن سردردی ژنتیکی که باز نخستین همانند سازها تسلول های بنیادینگاه از درون مجموعه با نگعلم اپی ژنتیک دریچه ای بهبیماری الزایمرهوش عاطفی بیشتر در زنانتلاش هایی در بیماران قطع حقیقت افرادکودکان را برای راه آماده تاثیر دپاکین بر بیماری مآیا برای تولید مثل همیشه دانشمندان نورون مصنوعی سقیچی ژنتیکی تهدید یا فرصرویاها از مغز است یا ناخواپی ژنتیکمغز ابزار برتر بقاما تحت کنترل ژنها هستیم یاز تکینگی تا مغز و از مغز سوپاپ ها یا ترانزیستورهانازوکلسینعادت همیشه خوب نیستبیوگرافیهاوکينگ پیش از مرگش رسالتنها مانع در زندگی موارد حافظه و اطلاعات در کجاست کتاب گران و پرهزینه شد ولتاثیر درجه حرارت بر عملکآب زندگی است قسمت هفتمداروی جدید ALSلمس کوانتومیروش جدید تولید برقابزار بقا از نخستین همانمغزتان را در جوانی سیمکشمحدودیت چقدر موثر استاز تکینگی تا مغز از مغز تسیستم تعادلی بدنچرا مغزهای ما ارتقا یافت تاثیر ویتامین دی بر بیمابازگشت از آثار به سوی خداوفور و فراوانیتو دی ان ای خاص ميتوکندريحس و ادراک قسمت چهل و دومکشتن عقیده ممکن نیستتاریکی خواهد ترسیدآشنا پنداریدخالت در ساختار ژنهامقاومت به عوارض فشار خون رژیم ضد التهابیابزار بقا از نخستین هماننقش انتخاب از طرف محیط، نمرکز حافظه کجاستاز تکینگی تا مغز- از مغز ستم با شعار قانون بدترین نسبت طلایی، نشانه ای به سبحثی درباره هوش و تفاوتهواقعیت فیزیکی، تابعی از توهم وجودحس و ادراک قسمت بیست و یکگامی در درمان بیماریهای تراشه ی بیولوژِیکالکترودهای کاشتنیدر درمان بیماری مولتیپل منابع انرژی از نفت و گاز رحم مصنوعیابزارهای پیشرفته ارتباط نقش سجده بر عملکرد مغزمسئولیت جدیداز سایه بگذرسردرد سکه ایهمه ی سردردها بی خطر نیستبرای پیش بینی آینده مغز دواکسن ایرانی کرونا تولیدتیک و اختلال حرکتیحس و ادراک- قسمت بیست و پپیچیدگی های مغزمگسپیچیدگی های مغزی در درک زتظاهر خوابیده ی مادهدرمان جدید میگرن با انتی انگشت ماشه ایمنبع هوشیاری کجاست قسمت زنجیرها را ما باید پاره کاجزای پر سلولی بدن انسان نه جنگ و نه خونریزیشکل پنجم مادهمعجزه ی علماسرار بازسازی اندام هاهورمون شیرساز یا پرولاکتبرخی توصیه ها برای واکسیجهان مادی، تجلی فضا در ذهورزش بهترین درمان بیش فعتکامل زبانخورشید مصنوعیپروژه ی ژنوم انسانیجنسیت و تفاوت های بیناییدرک درست از خود و هوشیاریانسان جدید از چه زمانی پامنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزیست شناسی کل در جزء فراکادامه بحث تکامل چشمنورون هاي مصنوعی می توانشباهت مغز و کیهانبقای حقیقی در دور ماندن اهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان در حال نوسان و چرخشژن همه چیز نیستتاثیر نگاه و مشاهده ناظر خطر آلودگی هوافلج بل، فلجی ترسناک که آنآنچه واقعیت تصور میکنیم ذهن ما از در هم شکستن منبايا اراده آزاد توهم است یمنتظر نمان چیزی نور را بهارتباط پیوسته ی جهانزبان شناسی مدرن در سطح سلچگونه هموساپينس بر زمین طلای سیاهبه دنبال رستگاری باشتفاوت ها را به رسمیت بشناهوش مصنوعی از عروسک تا کمجامعه ی آسمانیکمردرد با پوشیدن کفش مناتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا هوش مصنوعی می تواند ندوچرخه سواری ورزشی سبک و فرایند پیچیده ی خونرسانیرمز و رازهای ارتباط غیر کایا ابزار هوشمندی یا مغز میگرن شدید قابل درمان اساز نخستین همانند سازها تسلول های بنیادی منابع و انگاه حقیقی نگاه به درون اعلم به ما کمک میکند تا موبیماری ای شبیه آلزایمر و هوش عاطفی در زنان بیشتر اتلاشی برای درمان قطع نخاحقیقت اشیاکوری گذرای ناشی از موبایتاثیر داروهای ضد التهاب آیا بزرگ شدن مغز فقط در ددانشمندان یک فرضیه رادیکقانون مندی نقشه ژنتیکی مرویاهای پر رمز و حیرتی درابتدا سخت ترین استمغز از بسیاری حقایق می گرمانند آب باشاز تکینگی تا مغز از مغز تسوپاپ ها یا ترانزیستورهانباید صبر کرد آتش را بعد عادت کن خوب حرف بزنیبیان ژن های اسکیزوفرنی دهدف یکسان و مسیرهای مختلتنها در برابر جهانحافظه و اطلاعات در کجاست کتاب زیست شناسی باورتاثیر درجه حرارت بر عملکآب زندگی است قسمت اولداروی جدید s3 در درمان ام لوب فرونتال یا پیشانی مغروش صحبت کردن در حال تکامابزار بقا از نخستین همانمغط یک گیرنده استمحدودیت های حافظه و حافظاز تکینگی تا مغز از مغز تسیستم دفاعی بدن علیه مغز چرا ویروس کرونای دلتا واصفحه اصلیبازگشت به ریشه های تکاملوقت نهيب هاي غير علمي گذشتو در میانه ی جهان نیستی حس و ادراک قسمت چهل و سومگل زندگیتاریخ همه چیز را ثبت کردهآغاز فصل سرما و دوباره تکدر مانهای کمر دردمقابله ی منطقی با اعتراضرژیم غذایی حاوی تخم مرغ وابزار بقای موجود زنده از نقش اتصالات بین سلولهای مرکز خنده در کجای مغز استاز تکینگی تا مغز- از مغز ستم، بی پاسخ نیستنشانه های گذشته در کیهان بحثی درباره احساسات متفاواقعیت چند سویهتوهم بی خداییحس و ادراک قسمت بیست و دوگاهی لازم است برای فهم و تربیت کودکان وظیفه ای مهالگو و عادت را بشکن و در ادر سال حدود 7 میلیون نفر منابع انرژی از نفت و گاز رسم عاشق کُشی و شیوهٔ شهرابزارهای بقا از نخستین هنقش غذاها و موجودات دريامسئولیت در برابر محیط زیاز علم جز اندکی به شما داسردرد عروقی میگرنهمیشه چشمی مراقب و نگهبابرای اولین بار دانشمندانواکسن اسپایکوژنتیروفیبان موثر در سکته ی حس و ادراک- قسمت شصت و چهحساسیت روانی متفاوتپیوند قلب خوک، به فرد دچاتظاهری از ماده است که بیددرمان جدید کنترل مولتیپلانگشت نگاری مغز نشان میدمنبع هوشیاری کجاست قسمت زندگی هوشمند در خارج از زاجزایی ناشناخته در شکل گچه زیاد است بر من که در ایشکست حتمیمعجزه ی علم در کنترل کروناصل بازخوردهوش فوق العاده، هر فرد اسبرخی درمان های Spinal Muscular Atجهان مرئی و نامرئیورزش در کمر دردتکامل زبانخوش قلبی و مهربانیپروژه ی ژنوم انسانیجهل مقدسدرک عمیق در حیواناتانسان خطرناکترین موجودمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزیست، مرز افق رویداد هستاداراوون تنها داروی تایینورون های ردیاب حافظهشباهت مغز با کیهان مادیبلندی در ذهن ما درک بلندیهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان در حال ایجاد و ارتقاژن هوش و ساختارهای حیاتی تاثیر نگاه انسان بر رفتاخطرات هوش مصنوعیفلج خوابآنچه حس می کنیم، نتیجه ی ذهن چند جانبه نیازمند نگايا اراده آزاد توهم است یمنحنی که ارتباط بین معرفارتباط انسانی، محدود به زبان شناسی نوین نیازمند چگونه هوشیاری خود را توسطوفان فقر و گرسنگی و بی سبه زودی شبکه مغزی به جای تفاوت های بین زن و مرد فقهوش مصنوعی از عروسک تا کمجاودانگی مصنوعیکنفرانس تشنج هتل کوثر اصتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا هوش مصنوعی زندگی بشردورترین نقطه ی قابل مشاهفرایند تکامل و دشواری هارمز پیشرفت تواضع است نه طایا بیماری ام اس (مولتیپمیدان مغناطيسي زمین بشر از نخستین همانند سازها تسلول های بدن تو پیر نیستننگاه دوبارهعلم بدون توقفبیماری ای شبیه ام اس مولتهوش عاطفی در زنان بیشتر اتلاشی تازه برای گشودن معحقیقت تنها چیزی است که شاکی غایب شدی تا نیازمند دلتاثیر داروی ضد تشنج سدیم آیا تکامل و تغییرات ژنتیدانشمندان ژنی از مغز انسقانون گذاری و تکاملرویای شفافابتدایی که در ذهن دانشمنمغز به تنهایی برای فرهنگ ماه رجباز تکینگی تا مغز از مغز تسوپاپ ها یا ترانزیستورهانبرو و انرژی مداومعادت کردن به نعمتبیان حقیقتهدف یکسان، در مسیرهای متتنبیه چقدر موثر استحافظه و اطلاعات در کجاستکتاب طبیعت در قالب هندسهتاثیر درجه حرارت بر عملکآب زندگی است قسمت دومداروی جدید میاستنی گراویلوتیراستامروشهای نو در درمان دیسک بابزار بقا از نخستین هماننقش قهوه در سلامتیمخچه فراتر از حفظ تعادلاز تکینگی تا مغز از مغز تسکوت و نیستیچرا پس از بیدار شدن از خوسوالات پزشکیبازخورد یا فیدبکوقتی فهمیدی خطا کردی برگتوقف؛ شکستحس و ادراک قسمت نهمگلوله ی ساچمه ایتازه های اسکیزوفرنی(جنوآغاز مبهم آفرینشدر محل کار ارزش خودت را بمقابله با کرونا با علم اسرژیم غذایی ضد التهابیابزار بقای موجود زنده از نقش تیروئید در تکامل مغزمرگ چیستاز تکینگی تا مغز- از مغزتستون فقرات انسان دو پا جلنشانه های پروردگار در جهبحثی درباره احساساتی غیرواقعیت چیستتوهم تنهاییحس و ادراک قسمت بیست و سوگاهی مغز بزرگ چالش استترجمه ای ابتدایی از اسراالگوی بنیادین و هوشیاریدرمان های اسرار آمیز در آمنابع انرژی از نفت و گاز رساناها و ابر رساناها و عابزارهای بقا ازنخستین همنقش غذاها و موجودات دريامستند جهان متصلازدواج های بین گونه ای، رهمیشه اطمینان تو بر خدا ببرای تمدن سازی، باید در بواکسن اسپایکوژن ضد کروناتکنولوژی جدید که سلول هاخفاش با شیوع همه گیری جدیپیوند مغز و سر و چالشهای تعداد کلی ذهن ها در جهان درمان جدید سرطانانتقال ماده و انرژیمنبع هوشیاری کجاست قسمت زندگی بی دوداحیای بینایی نسبی یک بیمنه عدم مطلق بلکه عدم با قشگفت نیست من عاشق تو باشممعجزه در هر لحظه زندگیاصل علت و تاثیرهوش مصنوعی می تواند بر احبرخی روش های تربیتی کودکجهان مشارکتیوزن حقیقی معرفت و شناختتکامل زبان انسان از پیشیخوشبختی دور از رنج های مپروانه ی آسمانیجهان فراکتالدرگیری قلب در بیماری ویرانسان عامل توقف رشد مغزمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزاوسکا درمان گوشرادب برخورد با دیگراننوروپلاستیسیتی چیستشباهت کیهان و مغزبلوغ چیستبزرگترین درد از درون است هوش مصنوعی از عروسک بازی جهان ریز و درشتژن یا نقشه توسعه مغز و نقتاثیر نگاه انسان بر رفتادفاع در برابر تغییر ساختفلج خواب چیستآنها نمیخواهند دیگران راذهن هوشیار در پس ماده ی مای نعمت من در زندگیممنشأ اطلاعات و آموخته ها ارتباط از بالا به پایین مزبان، نشان دهنده ی سخنگو چگونه واکسن کرونا را توزطوفان زیباییبه زیر پای خود نگاه نکن بتفاوت های تکاملی در مغز وهوش مصنوعی به کمک هوش طبیجایی خالی نیستکنگره بین المللی سردرد دتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا هوش ارثی دریافتی از پديدن با چشم بسته در خواب فرایند حذف برخی اجزای مغرمز بقای جهش ژنتیکیایا بدون زبان میتوانیم تمیدان های مغناطیسی قابل از نخستین همانند سازها تسلول عصبی شاهکار انطباق نگاهی بر قدرت بینایی دراعلم در حال توسعهبیماری اسپینال ماسکولار هوشمندی کیهانتلاشی جدید در درمان ام اسحقیقت خواب و رویاکیهان خود را طراحی میکندتاثیر درجه حرارت بر مغزآیا جنین انسان، هوشمندی دانشمندان پاسخ کوانتومی قانون جنگلروان سالمابتذال با شعار دینمغز بیش از آنچه تصور میشوماپروتیلیناز تکینگی تا مغز از مغز تسوخت هیدروژنی پاکچت جی پی تیعادت دادن مغز بر تفکربیست تمرین ساده برای جلوهدف از تکامل مغزتهدیدهای هوش مصنوعیحباب های کیهانی تو در توکتاب، سفری به تاریختاثیر درجه حرارت بر عملکآب زندگی است قسمت سومداروی جدید برای میاستنی لوزالمعده(پانکراس)مصنوعروشهای شناسایی قدرت شنواابزار بقا از نخستین هماننقش مهاجرت در توسعه نسل امخچه ، فراتر از حفظ تعادلاز تکینگی تا مغز از مغز تسکوت، پر از صداچرا ارتعاش بسیار مهم استپیامهای کاربرانبازسازي مغز و نخاع چالشی وقتی پر از گل شدی خودت را تولید مثل اولین ربات های حس و ادراک قسمت چهارمگلوئونتازه های بیماری پارکینسوإِلَهِي هَبْ لِي كَمَالَدر چه مرحله ای از خواب ، رملاحظه های اخلاقی دربارهرژیم غذایی ضد دردابزار بقای موجود زنده از نقش حفاظتی مولکول جدید دمرگ و میر پنهاناز تکینگی تا مغز، از مغز سخن و سکوتنظام مثبت زندگیبخش فراموش شده ی حافظهواقعیت چیستتوهم جدایی و توهم علمحس و ادراک قسمت بیستمگذر زمان کاملا وابسته به ترس و آرمان هاالگوبرداری از طبیعتدرمان های بیماری آلزایمرمنابع انرژی از نفت و گاز رشته نوروایمونولوژی و نقابزارهای بقای موجود زندهنقش غذاها و موجودات دريامشکل از کجاستاسکار، لگوی هوشمندهمیشه داناتر از ما وجود دبرای خودآگاه بودن تو بایواکسن دیگر کرونا ساخته شتکنولوژی جدید که سلول هاتکینگیخلا، حقیقی نیستپیوند اندام از حیوانات بتعذیه ی ذهندرمان سرطان با امواج صوتاندوه در دنیا استمنبع هوشیاری کجاست قسمت زندگی در جمع مواردی را براحیای بینایی نسبی یک بیمنهایت معرفت و شناخت درک عشگفت انگیز بودن کیهانمعرفت و شناختاصل عدم قطعیت از کوانتوم هوش مصنوعی و کشف زبان هایبرخی سلولهای عصبی در تلاجهان هوشمندوزوز گوشتکامل ساختار رگهای مغزی خانه ی تاریکپرواز از نیویورک تا لوس آدرگیری مغز در بیماری کویانسانیت در هم تنیده و متصمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزبان مشترک ژنتیکی موجوداادراک ما درک ارتعاشی است نوروز یا روز پایانیشباهت زیاد بین سلول هاي عبلعیدن ستاره توسط سیاهچابسیاری از بیماری های جدیهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان شگفت انگیزژنها نقشه ایجاد ابزار هوتاثیر ویتامین دی بر بیمادقیق ترین تصاویر از مغز افلج دوطرفه عصب 6 چشمآنان که در قله اند هرگز خذهن تو همیشه به چیزی اعتقای آنکه نامش درمان و یادشمنشاء کوانتومی هوشیاری اارتباط بین هوش طبیعی و هوزبان، وسیله شناسایی محیطچگونه آن شکری که می خوریمطولانی ترین شببوزون هیگز چیستتفاوت های زبانی سرمنشا تهوش مصنوعی به شناسایی کاجاذبهکنگره بین المللی سردرد دتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا هوش سریعی که بدون احسدی متیل فومارات(زادیوا)(فراتر از دیوارهای باوررمز جهانایا تکامل هدفمند استمیدان بنیادین اطلاعاتاز نشانه ها و آثار درک شدسلولهای ایمنی القا کنندهنگاهی بر توانایی اجزاي بعلم راهی برای اندیشیدن ابیماری اضطراب عمومیهوشیاری و وجودتمایل زیاد به خوردن بستنحقیقت در علم، هرگز نهایی کیهانِ هوشیارِ در حال یاتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا جهان ذهن و افکار ما مدانشمندان اولین سلول مصنقانون جنگلروبات های ریز در درمان بیابداع دی ان ای بزرگترین دمغز برای فراموشی بیشتر کماجرای جهل مقدساز تکینگی تا مغز از مغز تسودمندی موجودات ابزی بر چت جی پی تیعارضه جدید ویروس کرونا سبیش از نیمی از موارد انتقهدف از خلقت رسیدن به ابزاتو یک معجزه ایحد و مرزها توهم ذهن ماستکتابخانهتاثیر درجه حرارت بر عملکآب، زندگی است(قسمت پنجم)داروی جدید برای ای ال اسلیروپریم داروی ترکیبی ضدروشی برای بهبود هوش عاطفابزار بقا از نخستین هماننقش میدان مغناطیسی زمین مخچه ابزاري که وظیفه آن فاز تکینگی تا مغز از مغز تسکته مغزیچرا بیماری های تخریبی مغسایتهای دیگربحتی علمی درباره تمایل بوقتی تو از یاد گرفتن باز تولید یا دریافت علمحس و ادراک قسمت نوزدهمگمان میکنی جرمی کوچکی در تبدیل پلاستیک به کربن و سافت فشار خون ناگهانی در ودر ناامیدی بسی امید استملاحظات بیهوشی قبل از جرراه فراری نیستابزار بقای موجود زنده از نقش حیاتی تلومر دی ان آ دمرگ و میر بسیار بالای ناشاز تکینگی تا مغز، از مغز سخن پاک و ثابتنظریه ی تکامل در درمان بیبخش های تنظیمی ژنومواقعیت های متفاوتتوهم جسمحس و ادراک قسمت دهمگذشته را دفن کنتسلیم شدن از نورون شروع مالتهاب شریان تمپورالدرمان های جدید میگرنمنابع انرژی از نفت و گاز رشد مغز فرایندی پیچیده اابزارهای بقای از نخستین نقش غذاها در کاهش دردهای سرعت فکر کردن چگونه استمشکلات نخاعیاساس انسان اندیشه و باور همیشه راهی هستبرای زندگی سالم، یافتن تواکسن دیگری ضد کرونا از دواکسن سرطانتکامل فردی یا اجتماعیخلا، خالی نیستپیوند سر آیا ممکن استتغییر الگوی رشد مغزی با زدرمانهای بیماری پارکینساندوه دردی را دوا نمیکندمنبع هوشیاری کجاست قسمت زندگی در سیاهچالهاحساس گذر سریعتر زماننهایت در بی نهایتشگفت زده و حیران باشمغز فکر میکند مرگ برای دیاصول انجام برخی نرمش ها دهوش مصنوعی گوگل به کمک تشبرخی سيناپسها طی تکامل و جهان هوشیاریک پیام منفرد نورون مغزی تکامل شناخت انسان با کشفخانواده پایدارپروتز عصبی برای تکلمدرگیری مغز در بیماران مبانسان، گونه ای پر از تضادمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزبان چهار حرفی حیات زمینادغام میان گونه های مختلنوشیدن چای برای مغز مفید شباهت زیاد بین سلول هاي عبنی عباس، ننگی بر تاریخبسیاری از بیماری های جدیهوش مصنوعی از عروسک بازی جهانی که نه با یک رخداد و ژنها ، مغز و ارادهتاثیر ویروس کرونا بر مغز دل به دریا بزنفناوری هوش مصنوعی نحوه خآنزیم تولید انرژی در سلوذهن خود را مشغول هماهنگیایمپلانت مغزی کمک میکند مهندسی ژنتیک در حال تلاش ارتباط شگفت مغز انسان و فسفر فقط مادی نیستچگونه انتظارات بر ادراک طی یکصد هزار سال اخیر هرچبوزون هیگز جهان را از متلتفاوت ایستایی و تکاپوهوش مصنوعی در کامپیوترهاجاذبه و نقش آن در شکلگیریکنترل همجوشی هسته ای با هتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا هشیاری کوانتومی وجوددین، اجباری نیستفرد حساس از نظر عاطفی و برمز جهان خاصیت فراکتالایجاد احساساتمیدازولام در درمان تشنج از نظر علم اعصاب یا نرووسسلولهای بنیادی مصنوعی درنگاهت را بلند کنعلم ساختن برج های چرخانبیماری بیش فعالیهوشیاری کوانتومیتمدن قدیمی ای در جنوب ایرحقیقت راستین انسان علم بکیست هیداتید مغزتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا جهش های ژنتیکی، ویرودانشمندان تغییر میدان مغقانونمندی و محدودیت عالمروبات کیانابزار هوش در حال ارتقا ازمغز بزرگ چقدر مفید هست ؟ماجرای عجیب گالیلهاز تکینگی تا مغز از مغز تسیلی محکم محیط زیست بر اننتایج نادانی و جهلعدم توقف تکامل در یک اندابیشتر کمردردها نیازی به هر چیز با هر چیز دیگر در تتو یک جهان در مغز خودت هسحریص نباشکجای مغز مسئول پردازش تجتاثیر درجه حرارت بر عملکآثار باستانی تمدن های قدداروی جدید برای دیابتلیس دگرامفتامین یا ویاسروشی جدید در درمان قطع نخابزار بقا از نخستین هماننقش محیط زندگی و مهاجرت دمدل همه جانبه نگر ژنرالیاز تکینگی تا مغز از مغز تسال سیزده ماههچرا حیوانات سخن نمی گوینبحث درباره پیدایش و منشا ویتنام نوعی کرونا ویروس تولید پاک و فراوان انرژیحس و ادراک قسمت هفتمگنجینه ای به نام ویتامین تبدیل تراکت صوتی مصنوعی افت هوشیاری به دنبال کاهدر هم تنیدگی مرزها و بی مممانتین یا آلزیکسا یا ابراه های جدید برای قضاوت رابزار بقای موجود زنده از نقش خرچنگ های نعل اسبی درمرگ انتقال است یا نابود شاز تکینگی تا مغز، از مغز سختی ها رفتنی استنظریه ی تکامل در درمان بیبخش بزرگی حس و ادراک ما اواقعیت و مجازتوهمات و شناخت حقیقتحس و ادراک قسمت دوازدهمگربه شرودینگر و تاثیر مشتشنچ پانایوتوپولوس تشنج امیوتروفیک لترال اسکلرودرمان های جدید در بیماری منابع انرژی از نفت و گاز رشد مغز علت تمایل انسان بابزارهای دفاعی و بقای مونقشه مغزی هر فرد منحصر بهسعی کن به حدی محدود نشویمشکلات بین دو همسر و برخیاستفاده از مغز، وزن را کمهمیشه عسل با موم بخوریمبرخی ملاحظات در تشنج های برخی مرزهای اخلاق و علوم واکسن سرطانتکامل مادی تا ابزار هوشمخلاصه ای از مطالب همایش مپیوند سر، یکی از راه حلهاتغییر زودتر اتصالات مغزیدرهای اسرارآمیز و پوشیدهاندوهگین نباش اگر درب یا منبع هوشیاری کجاست قسمت زندگی زمینی امروز بیش از احساسات کاذبنهادینه سازی فرهنگ اختلاشگفتی های زنبور عسلمغز قلباصول توسعه ی یک ذهن کاملهوش مصنوعی گوگل به کمک تشبرداشت مغز ما از گذر زمانجهان های بسیار دیگریک پیشنهاد خوب برای آسان تکامل، نتیجه ی برنامه ریخار و گلپرورش مغز مینیاتوری انسادرگیری مغزی در سندرم کووانعطاف پذیری مکانیسمی علمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتزبان نیاز تکاملی استادغام دو حیطه علوم مغز و نوعی سکته مغزی ، وحشتناک شجاعت و ترسبه قفس های سیاهت ننازبشکه ای که ته نداره پر نمهوش مصنوعی از عروسک بازی جهانی که از یک منبع، تغذیژنهای مشترک بین انسان و وتاثیر ژنها بر اختلالات خدلایلی که نشان میدهد ما بفیلمی بسیار جالب از تغییآینه در اینهذهن سالمایمپلانت نخاعی میتواند دمهربانی، شرط موفقیتارتباط شگفت انگیز مغز انسفر نامه سفر به بم و جنوب چگونه به سطح بالایی از هوطبیعت موجی جهانبی نهایت در میان مرزهاتفاوت ارباب و رهبر حقیقیهوش مصنوعی در خدمت خلق وحجدایی خطای حسی استکنترل جاذبهتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا واکنش های یاد گرفته ودید تو همیشه محدود به مقدفردا را نمیدانیمرنگ کردن، حقیقت نیستایرادهای موجود در خلقت بمکانیک کوانتومی بی معنی از نظر علم اعصاب اراده آزسلام تا روشناییچالش هوشیاری و اینکه چرا علایم کمبود ویتامین E را بیماری تی تی پیهوش، ژنتیکی است یا محیطیتمدن پیشرفته ی پیشینیانحقیقت غیر فیزیکیکیست کلوئید بطن سومتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا جهش ژنتیکی و تنظیم اجدانشمندان روش هاي جدیدی قارچ بی مغز در خدمت موجودروح در جهانی دیگر استابزار بقا از نخستین همانمغز بزرگ چالش است یا منفعماده ی تاریکاز تکینگی تا مغز از مغز تسینوریپا داروی ترکیبی ضدنجات در راستگوییعدم درکبا هوش مصنوعی خودکار روبهر جا که جات میشه، جات نیتو کز محنت دیگران بی غمیحرکت چرخشی و دائمی کیهانکرونا چه بر سر مغز می آورتاثیر رو ح و روان بر جسمآرامش و دانشداروی جدید ضد میگرنلا اکراه فی الدینروشی جدید در درمان نابینابزار بقا از نخستین هماننقش نگاه از پایین یا نگاهمدل هولوگرافیک ژنرالیزهاز تکینگی تا مغز از مغز تسانسور از روی قصد بسیاری چرا حجم مغز گونه انسان دربحثي درباره هوش و تفاوتهویتامین E برای فعالیت صحتولید سلولهای جنسی از سلحس و ادراک قسمت هفدهمگویید نوزده و ایمنی ساکتتبدیل سلولهای محافط به سافتخار انساندر هم تنیدگی کوانتومیمن کسی در ناکسی دریافتم راه های جدید برای قضاوت رابزار بقای موجود زنده از نقش داروهاي مختلف معروف مرگ تصادفیاز تکینگی تا مغز، از مغز سرنوشتنظریه ی ریسمانبخش بزرگتر کیهان ناشناختواقعیت و انعکاستوپیراماتحس و ادراک قسمت سومگزیده ای از وبینار یا کنفتشنج چیستامید نیکو داشته باش تا آندرمان های رایج ام اسمنابع انرژی از نفت و گاز رشد در سختی استابعاد و نیازهای تکاملینقشه های مغزی جدید با جزیشلیک فراموشیمشکلات روانپزشکی پس از ساستفاده از هوش مصنوعی در همجوشی هسته ای، انرژِی بهمراهی نوعی سردرد میگرنیبرخی نکات از گاید لاین پرواکسن ضد اعتیادتکامل مداومخلاصه ای از درمان های جدیپیوندی که فراتر از امکانتغییر عمودی سر انسان از پدروغ نگو به خصوص به خودتاندام حسی، درک از بخش هایمنبع هوشیاری کجاست قسمت زندگی زودگذراخلاق و علوم اعصابچهار میلیارد سال تکامل بشانس یا تلاشمغز ما کوچکتر از نیم نقطهاصول سلامت کمرهوش مصنوعی الفاگوبررسي علل احتمالي تغيير جهان هایی در جهان دیگریک آلل ژنتیکی که از نئاندتأثیر نگاه انسان بر رفتاخارق العاده و استثنایی بپرتوهای صادر شده از سیاهدرگیری مغزی در سندرم کوواهرام مصر از شگفتی های جهمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمزبان و کلمه حتی برای کسانارتقا و تکامل سنت آفرینش نیکولا تسلاشرکت نورالینک ویدیویی ازبه مغز خزندگان خودت اجازبشریت از یک پدر و مادر نیهوش مصنوعی از عروسک بازی جهانی در ذهنژنهای هوش ، کدامندتاثیر کلام در آیات کلام بدنیای شگفت انگیز کوانتومفیزیک مولکولها و ذرات در آیندهذخیره ی شگفت انگیز اطلاعایمان به رویامولتیپل اسکلروز در زنان ارتباط شگفت انگیز مغز انسفر به مریخ در 39 روزچگونه باغبانی باعث کاهش طبیعت بر اساس هماهنگیبی ذهن و بی روحتفاوتهای جنسیتی راهی براهوش مصنوعی در خدمت خلق وحجریان انرژی در سیستم های کندر در بیماریهای التهابتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا یک، وجود دارددیدن خدا در همه چیزفرضیه ای جدید توضیح میدهرنگین کماناکسی توسین و تکامل پیش امغز آیندگان چگونه است ؟مکانیزمهای دفاعی در براباز نظر علم اعصاب اراده آزسلسله مباحث هوش مصنوعیچالش هوشیاری و اینکه چرا علایم کمبود ویتامین E را بیماری دویکهیچ چیز همیشگی نیستتمدن بشری و مغز اخلاقیحقیقت غیر قابل شناختکاهش مرگ و میر ناشی از ابتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا خداباوری محصول تکاملدانشمندان روشی برای تبدیقبل از آغازروح رهاییابزار بقا از نخستین همانمغز بزرگ چالشهای پیش روماده ی خالیاز تکینگی تا مغز از مغز تسیگار عامل افزایش مرگ ومنخاع ما تا پایین ستون فقرعسل طبیعی موثر در کنترل ببا تعمق در اسرار ابدیت و هر حرکت خمیده می شود و هر تو پیچیده ترین تکنولوژی حس چشایی و بویاییکریستال هاتاثیر روده بر مغزآرامش و سکونداروی جدید ضد الزایمرلاموژین داروی ضد اوتیسم؟روشی جدید در درمان سکته مابزار بقا از نخستین هماننقش نظام غذایی در تکامل ممدل هولوگرافیک تعمیم یافاز تکینگی تا مغز از مغز تسانسور بر بسیاری از حقایچرا خشونت و تعصببحثی جالب درباره محدودیتویتامین E در چه مواد غذایتولترودینحس و ادراک قسمت هجدهمگوشه بیماری اتوزومال رسستداوم مهم است نه سرعتافراد آغاز حرکت خودشان ردر هم تنیدگی کوانتومی و پمنابع انرژي پاک سرچشمه حراه پیروزی در زندگی چیستابزار بقای موجود زنده از نقش درختان در تکاملمرگی وجود ندارداز تکینگی تا مغز، از مغز سریع دویدن مهم نیستنظریه تکامل در درمان بیمبخش دیگری در وجود انسان هواقعیت خلا و وجود و درک متوانایی مغز و دیگر اجزای حس و ادراک قسمت سی و هشتمگزارش یک مورد جالب لخته وتشنج و حرکات شبه تشنجی قاامید نجاتدرمان های علامتی در ام اسمنابع انرژی از نفت و گاز ز گهواره تا گورابعاد اضافه ی کیهاننقص در تشخیص هیجانات عامشلیک فراموشیمشکلات روانپزشکی در عقب استفاده از انرژی خلاهندسه ی پایه ایبرخی نرمش ها برای زانوواکسن علیه سرطانتکامل چشمخم شدن فضا-زمانپیوستگی همه ی اجزای جهانتغییرات منطقه بویایی مغزدریای خداانرژی بی پایان در درون هرمنبع هوشیاری کجاست قسمت53زندگی سلول در بدن، جدای ااخلاق پایه تکامل و فرهنگچهار ساعت پس از کشتار خوکشاهکار قرنمغز مانند تلفن استاضطراب و ترسهوش مصنوعی از عروسک های ببررسی و اپروچ جدید بر بیمجهان یکپارچهیک جهش ممکن است ذهن انسانتئوری تکامل امروز در درمخبر مهم تلسکوپ هابلآلودگی هوا چالش قرن جدیددرگیری اعصاب به علت میتواولین مورد PML به دنبال تکمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمزبان و بیان نتیجه ساختماارتقا یا بازگشت به قبل ازنیاز به آموزش مجازی دیجیشربت ضد خلطبه نقاش بنگربعد پنجمهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان، تصادفی نیستژنهای حاکم بر انسان و انستاثیر کپسول نوروهرب بر ندنیا، هیچ استفیزیک و هوشیاریآینده ی انسان در فراتر ازذره ی معین یا ابری از الکاین پیوند نه با مغز بلکه مواد کوانتومی جدید، ممکنارتباط غیرکلامی بین انساسفر تجهیزات ناسا به مریخ چگونه تکامل مغزهای کنونیطعمه ی شبکه های ارتباط اجبی شرمیتقلید مرحله ای نسبتا پیشجریان انرژی در سیستم های کوچ از محیط نامناسبتاثیر گیاه خواری بر رشد وآیا کیهان می تواند یک شبیدیدگاه نارسای دوگانه ی مفشار و قدرترهبر حقیقیاگر فقط مردم میفهمیدند کمغز انسان ایا طبیعتا تماما انسانها چه اندازه نزداز واقعیت امروز تا حقیقتسلطان جنگل یا صاحب ملکوتچالش هوشیاری و اینکه چرا علت خواب آلودگی بعد از خوبیماری دیستروفی میوتونیهیچ وقت خودت را محدود به تمدن زیر آبحقایق ممکن و غیر ممکنکاهش التهاب ناشی از بیماتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا دلفین ها می تواند از دائما بخوانقبل از انفجار بزرگروزه داری متناوب، مغز را ابزار بقا از نخستین همانمغز بزرگ و فعال یا مغز کوماده ای ضد التهابیاز تکینگی تا مغز از مغز تسیاهچاله های فضایی منابعنخستین تمدن بشریعشق درونی به یگانگی خلقتبالاترین هدف از دولتهرچیز با یک تاب تبدیل به تو آرامش و صلحیحس و ادراک (قسمت اول )کریستال زمان(قسمت اولتاثیر رژیم گیاه خواری بر آرامش(سکوت) stillness و تکاپوداروی سل سپتلایو دوم دکتر سید سلمان فريتوکسيمب در درمان ام اسابزار بقا از نخستین هماننقش نظریه تکامل در شناسامدل های ریز مغز مینی بریناز تکینگی تا مغز از مغز تساهچاله ها تبخیر نمیشودچرا در مغز انسان، فرورفتبحثی در مورد نقش ویتامين ویتامین کاتومورها و التهاب مغزی عاحس و ادراک قسمت هشتمگوشت خواری یا گیاه خواریتداخل مرزها و صفات با بینافراد بی دلیل دوستدار تو در هم تنیدگی کوانتومی و دمنابع انرژی از نفت و گاز راه انسان شدن، راه رفتن وابزار بقای موجود زنده از نقش ذهن و شناخت در حوادث مراحل ارتقای پله پله کیهاز تکامل تا مغز از مغز تا سریعترین کامپیوتر موجودنظریه تکامل در درمان بیمبخشیدن دیگران یعنی آرامشوالزارتان داروی ضد فشار توازن مهمتر از فعالیت زیحس و ادراک قسمت سی و ششمگشایش دروازه جدیدی از طرتشنج عدم توازن بین نورون امید درمان کرونا با هماندرمان ژنتیکی برای نوآوریمنابع بی نهایت انرژی در دزمین در برابر عظمت کیهانابعاد بالاترنقطه بی بازگشتشنا در ابهای گرم جنوب نیامشاهده گر جدای از شیء مشااستفاده از سلول های بنیا