آزمون های پزشکی بر روی اندام های مصنوعی ساخته شده از سلول های بنیادی
مدل های ریز مغز(مینی برین) که در درمان آلزایمر استفاده میشود!
آزمون داروها و ژن درمانی و ... بر روی مدل های حیوانی، هرچند ما را به کشف تاثیر این داروها و درمان ها در انسان، نزدیک میکند، به دلیل محیط زندگی و تغذیه ی متفاوت در انسان و حیوان، دارای محدودیت های بسیاری است. به علاوه آزمودن داروها و تجربیات پزشکی بر روی حیواناتی مانند نخستی ها(شامپانزه و میمون) که شباهت بیشتری به انسان دارند،از طرف گروه های حامی حیوانات، اخلاقی نیست. تکنولوژی استفاده از سلول های بنیادی در ساختن اندام های مصنوعی میتواند تا حد زیادی این محدودیت ها را بر طرف کند.
فراهم شدن امکان ساختن اندام مصنوعی، کمک بزرگی به این پژوهش ها در سطح وسیع است.
اورگانوئیدهای مغزی می توانند برای مطالعه ی مکانیسم های مولکولی ای استفاده شوند که پیری مغز و بیماری های تخریبی مغز را تحریک میکند. مغزهای کوچک(ریز مغز)اجازه میدهد، مولکول هایی تست شود که میتواند درمان احتمالی و انتخابی برای بیماری های تخریبی مغز، باشد.
مطالعه ی مدل های زنده و ریز مغز انسان، به پژوهشگران کمک کرده است پیری مغز را بفهمند و کلیدی را برای درمان های احتمالی بیماری آلزایمر و دیگر بیماری های تخریبی مغز پیدا کنند. دانشمندان دانشگاه کوینسلندمکانیسم های سلولی متفاوتی را پیدا کرده اند که میتواند تخریب سلول های مغزی را کم یا زیاد کند.
پروفسورارنست ولوتانگ،اورگانوئیدها را در موسسه ی مهندسی زیستی و نانوتکنولوژی مطالعه کرده است. اورگانوئیها مدل هایی هستند که خیلی شبیه مغز انسان می باشند. او می گوید: ما فهمیده ایم اورگانوئیدهای مغز انسان می تواند برای مطالعه ی مکانیسم های مولکولی ای استفاده شود که فرایدهای پیری مغز انسان را تحریک میکند. این راهی را برای آزمودن بسیاری از مولکول ها می گشاید که میتواند داروهای درمانی محتمل برای گروهی از بیماری های تخریبی مغز باشد.
پروفسور ولوتانگ و دکتر جولیو آگوادو، با استفاده از اورگانوئید، دیدند، ترشح و نشت DNA، پیری را در بیماری تخریبی و نادر مغز به نام آتاکسیا تلانژکتازیا Ataxia-Telangiectasia (A-T) تشدید کرده است. پروفسورولوتانگ و دکترمحمد شیکر در پروژه ی تحقیقی دیگری فهمیدند سطوح افزایش یافته ی پروتئین ضد پیری کلوتو klotho ، تخریب را در سلول های مغزی در ارتباط با پیری و دمانس، کاهش داده است. دکتر محمد شیکر، از تکنولوژی سلول های بنیادی استفاده کرد تا اورگانوئیدهایی را رشد دهد که ساختار و هندسه ی مغز در حال رشد انسان را داشته باشد. آنها خواستند کلوتو را بیازمایند.
او می گوید: ما از نظر ژنتیکی سطوح کلوتو را کاهش دادیم تا تاثیراتی را مطالعه کنیم که افزایش در پروتئین بر سلول های مغزی اورگانوئید خواهد داشت و دیدیم فرایندهای پیری را تا 89% کاهش میدهد... مطالعه ی ما به روشنی نشان داد این پروتئین، تاثیری مستقیم و قدرتمند بر کاهش تاثیر پیری در مغز دارد.
اگر ما بتوانیم روشی را برای افزایش کلوتو در سلول های مغزی انسان پیدا کنیم این میتواند در بهبود یا کم کردن شدت بیماری آلزایمر موثر باشد.
کلوتو پیری و غیر فعال شدن سلول های عصبی را در اورگانوئیدهای مغز انسان مهار میکند
خلاصه: پیری یک عامل خطر مهم برای بسیاری از بیماری های تخریبی مغز است. کلوتویک پروتئین گلیکوزیله شده در عرض غشا است- که در شبکه ی کوروئید و سلول های عصی مغز عرضه می شود. کلوتو تاثیرات ضد پیری قدرتمند بر بسیاری از سلول ها در بدن دارد ولی نقش آن در سلول های مغزی انسان تا حد زیادی نامشخص است. کلوتو KL تاثیرات ضد پیری قوی بر بسیاری از سلول های بدن دارد ولی نقش آن بر سلول های مغزی انسان تا حد زیادی نامشخص مانده است.
در اینجا ما نشان می دهیم سلول های عصبی قشر مغز انسان- که در بافت های دو بعدی یا در اورگانویدهای قشری از سلول های بنیادی با قابلیت های زیاد در انسان ایجاد می شود- مشخصه ی تیپیک سلول های پیر را- در زمانی که برای دوره ی طولانی در آزمایشگاه نگه داشته شود- ایجاد میکند و آن، تنظیم افزایشی یا کم شدن تظاهر کلوتوی درونی را در اورگانوئیدهای قشر مغز مدیریت میکند و پیری سلولی را به ترتیب مهار یا فعال میکند.
ما بیشتر نشان می دهیم تظاهر کلوتو، تظاهر ژن های مرتبط با پیر شدن سلول را از نظر تقسیم و فعالیتی- که شامل ژن های ماتریکس و پرتئوگلیکان ها است- تغییر میدهد و میتواند در الگوی پاراکرین، در مهار پیری و غیرفعال شدن نورونی عمل کند. به طور خلاصه نتایج ما نقش مهمی را برای کلوتو، در تنظیم پیری و غیر فعال شدن نورونی انسان مطرح میکند و نگاهی جدید و مکانیسمی را بر نقش آن در پیری مغز انسان نشان میدهد.
https://neurosciencenews.com/alzheimers-organoids-19583/?fbclid=IwAR1qaaj1fREhhJ8TmqkhnQVcB8M0JSGWLfNTe0LEL2gpm3AhPkCBV-gCv68
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031