ارتباط چاقی با کاهش قدرت بویایی
حس بویایی از حس های ابتدایی در موجودات است(حس بویایی و چشایی و برخی اختلالات آنها
تقریبا پیش از هفتصد میلیون سال قبل، موجودات فقط میتوانستند محیط اطراف خود را لمس کنند بعدها توانستند قدری محیط را بچشند و ببویند و بعدها صداهایی را بشنوند.
آنها مغزی کوچک داشتند و این مغز کوچک، نیاز به انرژی زیادی نداشت و غذاهای ابتدایی آنها با کمک همین حس های ابتدایی تامین میشد. محیط آنها نیاز به شناخت وسیعی نداشت، زیرا نیازهایشان کمتر بود.
هر چه نیازهای موجودات برای دریافت غذا و انرژی بیشتر میشد لازم بود تا درکشان از محیط اطرافشان بیشتر شود.
آنها می رفتند تا به تدریج با مغزی بزرگتر، شناختی بیشتر از اطراف خود داشته باشند و این شناخت بیشتر با مغز بزرگتر، نیازمند غذا و آشنایی بیشتر با محیط اطراف داشت.
یک رابطه دو طرفه بین شناخت بیشتر و غذا و انرژی فراوان تر
پس نیازمند به بینایی شدند و این نیاز در ابتدا با دیدن دو رنگ سبز و آبی برآورده میشد. ولی بعدها وقتی مغز بزرگتر شد، لازم بود ويتامين ها و انرژی های بیشتری در قالب میوه های رسیده و قرمز به موجود زنده برسد، پس نیازمند درک رنگ قرمز شد.
حس چشایی و بویایی چگونه عمل ميکند؟
وقتی ذرات محیط در میان مولکول هاي هوا به انتهای بینی میرسد در آنجا سلولهایی هست تا آنها را درک کند و پس از این سلولها، اطلاعات از طريق عصب بویایی به سوی مغز قدیمی یا آرکی کورتکس و پالئو کورتکس میرود. این کورتکس يا غشاي مغزی میراثی از موجودات ابتدایی قبل از هفتصد میلیون سال قبل است.
در مورد چشایی هم مولکولهای موجود در بزاق به جوانه های چشایی میروند و از آنجا از طریق سه عصب هفت و نه و ده به مرکز چشایی در مغز میرسد.
حس بویایی و چشایی از حس های اولیه ای بود که در موجودات ابتدایی شکل گرفت وبراي درک آن لازم بود تا مغزی ابتدایی و قدیمی وجود داشته باشد.
به همین ترتیب بعدها حس های ديگر تا بینایی ایجاد شد و این رشد درک از محیط، سبب شد تا مغز به تدریج بزرگ شود.
در جنین انسان هم این توالی افزایش حس ها را داریم. گویا این جنین و رشد او میخواهد به ما از میراث گذشته انسان بگويد و داستان پر فراز و نشیب زندگانی خود را در قالب نه ماه بارداری مادر، به رخ ما بکشد .
جنين انسان، اول در حدود دو ماهگی قدرت لامسه پیدا میکند بعدها در حدود یازده هفتگی، آرام آرام می چشد و بو میکند. ولی هنوز راه درازی تا دیدن دارد. جنین آدمی تا نزدیک زایمان قادر به دیدن نیست.
اختلالات حس بویایی و چشایی در انسان :
این اختلالات بیشتر به علت اعصاب محیطی و کمتر به علت ضایعاتی در مغز ایجاد میشود. برخی علل این اختلال ،ضایعاتی در سلولهای حسی در بینی و دهان مثلا آلرژی بینی و نیز تومورهاي مسیر عصب بویایی و چشايی است ..مثلا تومورها یا ضایعات عروقی در مسیر بویایی در لوب پیشانی یا جلویی سر میتواند منجر به از دست دادن بویایی شود
@salmanfatemi)
محققان میگویند افرادی که چاق هستند توانایی کمتری نسبت به سایر افراد درزمینهٔ تشخیص و تمییز “بو” دارند.
به گزارش نوروسافاری از مدیکال نیوز، محققان دانشگاه اوتاگو در نیوزیلند برای اولین بار به مطالعه رابطه میان چاقی و حس بویایی پرداختند که نتایج تحقیقاتشان در Obesity reviews منتشرشده است.
بررسی اسناد پزشکی دپارتمان علوم غذایی اوتاگو و نیز ۱۵۰۰ پرونده کلینیکهای مختلف سلطنتی در جهان نشان داد رابطه محکمی میان چاقی و حس بویایی وجود دارد به این معنا که فرد هرچقدر لاغرتر باشد، حس بویایی قویتری هم دارد و هرچقدر چاقتر باشد، حس بویایی ضعیفتری دارد.
دکتر «می پنگ» مسئول این تحقیق گفت: پس از جمعآوری شواهد متوجه شدیم که پیوندی قوی میان وزن بدن فرد با توانایی بویایی در وی وجود دارد. فردی که بو را بهتر تشخیص میدهد، باریک و لاغرتر است و بالعکس.
وی افزود: بو نقش مهمی در خوردن غذا دارد و بر نحوه شناسایی و انتخاب میان طعمهای مختلف تأثیرگذار است و ممکن است خطر چاقی در افرادی که انتخاب غذای نامناسب دارند، بیشتر شود.
به گفته وی انتخاب غلات با شکر و چربی کمتر میتواند انتخاب یک فرد لاغر باشد و یا انتخاب رژیم غذایی پرنمک و البته خوشمزهتر و چربتر و خوشبوتر میتواند انتخاب یک فرد چاق باشد.(به نظر میرسد اختلال بویایی باعث چاقی نمیشود بلکه چاقی باعث اختلال بویایی میشود.)
دکتر پنگ معتقد است جراحی برای کم کردن وزن درواقع نوعی ریست کردن سیستم عصبی مغز است تا بتواند بویایی بهتری نسبت به قبل داشته باشد.(این هم نشان دهنده تاثیر چاقی در کاهش بویایی و نه برعکس است زیرا اگر کاهش بویایی باعث چاقی بود، انتظار نداشتیم با کم کردن وزن، اختلال بویایی از بین برود)
این ابتدای راه است. بررسی تاثیر چاقی بر کاهش بویایی به عنوان یکی از ابتدایی ترین احساسات در انسان، میتواند آغازی برای بررسی تاثیر چاقی بر دیگر احساسات انسان مانند بینایی و شنوائی و دیگر قدرت های ذهنی و حافظه هم باشد. مکانیسم های عصبی بویایی، بسیار مشابه دیگر احساسات در بدن انسان است و عواملی که بر قدرت بویایی تاثیر گذار است بر دیگر احساسات و توانایی های حسی انسان هم میتواند تاثیر گذار باشد.
https://www.neurosafari.com/افراد-چاق-توانایی-کمتری-در-تشخیص-بو-د/#5
https://www.neurosafari.com/افراد-چاق-توانایی-کمتری-در-تشخیص-بو-د/#5
@salmanfatemi
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031