چربی ها انواع مختلفی دارند. براساس پیوند دوگانه به دو نوع اشباع و غیراشباع تقسیم می شوند.امگا ۳ نوعی چربی غیراشباع مرکب است که در زنجیره اتصالی کربن خود یک گروه کربوکسیل و چندین پیوند دوگانه دارد و خود از سه گروه چربی ALA (آلفا لینولئیگ اسید)، EPA (ایکوزاپنتانوئیک اسید) و DHA (دوکوزاهگزانوئیک اسید) مشتق می شود.بهترین منبع تامین امگا ۳ ماهی است و مقدار توصیه شده آن دو بار در هفته است. ALA که مهم ترین نوع امگا۳ است بیش از ماهی در جوانه گندم، گردو و دانه های روغنی (کتان و سویا) یافت می شود، اما دو نوع دیگر فقط در ماهی به ویژه در قزل آلا، ساردین، ماهی تن و آزاد موجود است.
چربی امگا ۳ از تشکیل Thromboxan (عامل مهم در لخته شدن خون) جلوگیری می کند و سطح تری گلیسیرید خون را کاهش می دهد. لذا ماده بسیار مفیدی در جلوگیری از بروز بیماری های عروقی و حملات قلبی به شمار می رود.تاثیر امگا ۳ تنها به سلامت قلب محدود نمی شود بلکه خواص دیگری نیز دارد که اغلب از آن بی اطلاعند . از اثرات مهم آن رشد بیشتر مغز نوزادانی است که مادرانشان در بارداری، بیشتر روغن امگا سه دریافت کرده اند
امگا 3 و مغز ، روند عمل کردن چگونه است ؟
مکانیسم مولکولی حفاظت در مقابل بیماری های عصبی (حمله های مغزی، صرع، افسردگی...) از طریق امگا 3، توسط یک گروه فرانسوی از مرکز ملی تحقیقات علمی توضیح داده شده است. این گروه، از سال 2000 بدون هیچ ابهامی، ثابت کرده است که امگا 3، خصوصاً اسید دکوزاهگزانوئیک، آسیب های عصبی را که توسط حمله های مغزی یا در حمله های صرع در بین حیوانات ایجاد میشوند، کاهش میدهد.سپس در سال 2004، ثابت کردند که این اثر به شکل پیچیده ای از کانالی از پتاسیم و پروتئین Trek-1، که هدف شناخته شدۀ امگا 3 است و باعث تأثیر آن میشود، میگذرد.
موش هایی که این نوع پروتئین را نداشتند، در مقابل حمله های مغزی و حمله های صرع بسیار حساس تر از موش های نرمال بودند و در مقابل تأثیر عصبی محافظتی امگا 3 واکنشی نشان نمیدادند...امروزه نقش امگا سه در جلوگیری و حتی بهبود ام اس اثبات شده است .برخی ازاین اثرات ،در همراهی با ویتامن دی موجود در این خوراکیها مثلا در ماهی افزایش می یابد .از موادی که امگا سه دارد بیشتر ماهی را می شناسیم شاید از وجود این ماده در بسیاری خوراکیهای دیگر بی خبر باشیم .
امگا سه در روغن گردو ، سویا ، کلزا ، کتان ، دانۀ گندم ) و در گوشت ماهی های چرب (ماهی تن، ماهی آزاد، ماهی مارکو...) یافت میشود گردو ، فندق ، بادام ، بادام هندی ، پسته و... . این مغزها مطمئناً پرکالری هستند اما با این حال مواد چربی هستند که حاوی امگا 3 اند. چند بار مصرف این آجیل ها در هفته مثلاً به جای شیرینی های صنعتی یا نان های روغنی ، بسیار مفید و مؤثر خواهد بود!روغن گردو یا سویا سرشار از امگا 3 هستند ضمن اینکه امگا 6 اندکی دارند. روغن دانۀ گندم هم همین مزایا را دارد . سبزیجاتی که بیشترین میزان امگا 3 را دارند ، عبارتند از : گیاه خرفه ، اسفناج ، کاهو فرنگی ، شاهی ، کاهو ، مغز درخت نخل ، آووکادو و...
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031