1:
بیان ژنهای اسکیزوفرنی، در زن و مرد متفاوت است!
این ژنها ژنهای شرطی شده(conditioned gene) نام دارند به این معنی که در شرایط خاصی می تواند بیان شود یا میزان بیان آن، متفاوت شود. نمونه این ژن ها قبلا در مطلبی درباره ژنهای هوش و تفاوت بیان آن با توجه به انتقال ژن، از مادر یا پدر مورد بحث قرار گرفت.
در اینجا هم بیان ژن بیماری اسکیزوفرنی، در دو جنسیت زن و مرد متفاوت است.
ژنهای شرطی شده نمایشی از تفاوت بروز ژن با توجه به شرایط محیطی است- که در اینجا محیطی که بر بروز ژن تاثیر میگذارد- ژنهای جنسی و هورمون های جنسی موجود در بدن است. ولی این مطلب محدود به ژنهای هوش یا اسکیزوفرنی و یا تاثیر جنسیت، بر هوش و اسکیزوفرنی نیست. میلیون ها ژن موجود در بدن جانداران زنده، تحت تاثیر عوامل محیطی و انتخاب های طبیعی یا مصنوعی هستند و با پیشرفت تکنولوژی مهندسی ژنتیک، بیش از قبل تحت تاثیر محیط و دخالت انسان قرار میگیرند و این تاثیر پذیری از محیط یا دخالت انسان، فقط محدود به حذف یا همانند سازی ژن نیست؛ بلکه بروز ژن در شرایط خاص و یا گماشتن ژن در محل فرماندهی ژن ها به عنوان ژن پروموتور را هم در بر میگیرد.
نمونه ای از تاثیر محیط اطراف ژن ها بر بروز و بیان آنها:
(ژن ساختن ابزار هوش هرجا یافت شود و وارد مجموعه ژنهایی شود- که موجودات زنده را می سازد- امکان ندارد از مجموعه ژنهای عامل- که موجودات زنده را می سازد- خارج گردد بلکه پیش خواهد رفت و همراه با زمان، با سرعتی زیاد و قابل ملاحظه، زیاد می شود زیرا تفاوت بين آن و ژنهای دیگر، در رقابت برای بقا یا پیشرفت و به دست آوردن جایگاه فرماندهی و صدور، بسیار است.
و رقابت بین ژنها در رقابت برای بقا متوقف نمی شود بلکه رقابتی بین ژن ها بر سر جايگاه فرمان دهي و صدور در مجموعه ژن هایی- که جسم موجودات زنده را می سازد- وجود دارد و این ژن ها می کوشد از نظر عددی بیشتر باشد حتی اگر رقابت آن به صورتی نامحسوس و غیر قابل درک باشد بلکه رقابتی است- که از طریق قانون تکامل عام و در تبعیت از آن، در گذر است.)(پرسش و پاسخ در صفحه فیسبوک احمد الحسن
https://www.facebook.com/Ahmed.Alhasan.10313/)
رقابتی- که فقط محدود به حذف رقیب نیست- بلکه رقابت برای جای گرفتن در جایگاه رهبری و فرماندهی مجموعه ژنهاست. یعنی آنچه برای ابراز ژن مهم است فقط وجود یا عدم وجود آن نیست بلکه ژنها تحت تاثیر محیط- که در این مثال، محیط، ژنهای اطراف آنهاست- و رقابتی است- که بین آنها برای در دست گرفتن مقام فرماندهی در بروز ژنها وجود دارد- با هم می جنگند.
برای نمونه رن هوشمندی هرکجا در مجموعه ژنتیکی یافت شود، این توانایی را دارد که ژن دیگر ابزار های بقا را تحت کنترل و سیطره خود در بیاورد.
ژن هوشمندی از جهش ژن دیگری حاصل میشود که این جهش تحت تاثیر شرایط محیطی و اشعه های محیط است.
در اینجا محیط، دو نقش را در پیشبرد ابزار هوش، بر عهده میگیرد:
1- تحت تاثیر جهش های ناشی از محیط، ژن ابزار هوش ایجاد میشود.
2- در رقابت با محیط اطراف یعنی ژنهای دیگری- که دورتادور ژن هوش را فراگرفته اند- ژن هوش می تواند نقش فرماندهی و سازماندهی ژنهای دیگر را بر عهده بگیرد و حتی برخی از آنها در این رقابت، خاموش و آرام شوند.
یعنی نقش محیط نه فقط در ایجاد جهش برای ساختن ژن مطلوب است بلکه محیط، رقابتی را ایجاد میکند- که در این رقابت، ژن برتر می تواند نقش فرماندهی را بر عهده بگیرد(ژن پروموتور)
کار جدیدی- که در پژوهش های فعلی انجام میشود- تاثیر محیط ژنتیکی و هورمونی بر بروز ژنهاست این، درک ژنهای شرطی شده را- که به شرط شرایط خاصی بروز دارد- آسان تر میکند.
نوروسافاری |اسکیزوفرنی یا جنون بیماری ای است که در دوره هایی، ارتباط فرد با واقعیت خارجی قطع میشود و فرد، با اندامهای حسی خود تجربیاتی دارد- که با آنچه اکثریت مردم تجربه میکنند- متفاوت است.
شاید گفته شود بسیاری از مردمان نابغه و تاریخ ساز هم هستند که تجربیات خاصی دارند و تجربیات آنها با بیشتر مردم متفاوت است پس به چه وسیله ای جنون از این موارد استثنایی جدا میشود؟
بازده اجتماعی و عملکرد خوب- که حالت ضد اجتماعی نداشته باشد- می تواند به عنوان یک عامل مهم در این تفاوت گذاشتن بین جنون و نبوغ استفاده شود.
بیماری جنون، به تغییرات در مسیرهای مرتبط با گلیکوزآمینوگلیکان، متابولیسم انتقال دهنده عصبی و سیناپسهای گاباارژیک و میزان دوانیدن، مرتبط است.
درصد زیادی از بیان ژنهای مرتبط با اسکیزوفرنی، بین زن و مرد متفاوت است. نتایج، حاکی از آن است که مکانیسم های درگیر در ایجاد اسکیزوفرنی، تا اندازه ای در مردان و زنان متفاوت است.(بروز و بیان ژنها، تحت تاثیر محیط و ژنهای جنسی و هورمون های بدن)
دانشگاه فنلاند شرقی میگوید، براساس یک مطالعه جدید، پاتوفیزیولوژی عصب شناختی اسکیزوفرنی، بین زن و مرد تفاوت معناداری دا
رد.
یافته ها حاکی از نیاز احتمالی به درمان های خاص تر وابسته به جنسیت، برای اسکیزوفرنی است.
این مطالعه برای اولین بار، تعدادی از ژنهای وابسته به جنس مرتبط با اسکیزوفرنی را آزمود و این کار، با استفاده از نورون های حاصل شده از سلولهای بنیادی پرتوان القایی، بود.
نتایج در Nature Communications منتشر شد.
این مطالعه با هماهنگی دانشگاه فنلاند شرقی، دانشگاه هلسینکی و مؤسسه کارولینسکا، تفاوت در بیان ژن و پروتئین در نورون ها را در دوقلوهای یکسان دراسکیزوفرنی و فرد سالم و همچنین بین مردان و زنان بررسی کرده است. پژوهشگران، از فن آوری سلول های بنیادی پرتوان القایی استفاده کردند، نورون ها از سلول های بنیادی پرتوان مشتق از سلول های پوستی شرکت کنندگان در مطالعه ایجاد شده بودند.
بیان متفاوت ژن ها وابسته به جنس
اسکیزوفرنی به طور معمول پس از بلوغ ظاهر میشود. صدها ژن، شناخته شده است که در خطر ابتلا به اسکیزوفرنی نقش دارند، اما مکانیسم های عصبی- که منجر به شروع بیماری می شوند- خیلی کم شناخته شده اند. در مطالعه کنونی، محققان توانستند با مقایسه سلولهای حاصل از جفت های دوقلوی مونوزیگوتی و یکسان ژنتیکی- که یکی از آنها از اسکیزوفرنی رنج می برد و دیگری سالم بود- تغییرات خاص بیماری را در سلولهای عصبی، شناسایی کنند.
اسکیزوفرنی در چندین مسیر مانند تغییرات مرتبط با گلیکوزآمینوگلیکان و متابولیسم انتقال دهنده عصبی و سیناپس گاباارژیک و میزان دوپامین، با تغییراتی همراه بود. با این وجود بخش بزرگی از ژنهای مرتبط با اسکیزوفرنی در سلولهای نر و ماده، متفاوت بیان شده بود.
به گفته محققان، نتایج حاکی از آن است- که سازوکارهای درگیر در ایجاد اسکیزوفرنی حداقل تا حدی بین مردان و زنان تفاوت دارد و این اختلافات ممکن است در انتخاب درمان مهم باشد. این واقعیت- که بسیاری از ژن های مرتبط با اسکیزوفرنی وابسته به جنسیت هستند- ممکن است توضیح دهد که چرا علائم این بیماری پس از بلوغ ظاهر میشود. بلوغ، زمانی است که بیان بسیاری از ژن های وابسته به جنسیت تغییر می کند.
با اینحال، سلولهای عصبی حاصل از سلولهای بنیادی پرتوان، مربوط به مرحله تکوین سه ماهه دوم بارداری هستند. بنابراین، نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که تغییرات مغزی مربوط به اسکیزوفرنی، ممکن است اول در رحم اتفاق بیافتد، و اختلافات بین دوقلوهای مونوزیگوتی در این مرحله نیز می تواند مشاهده شود.
ترجمه از سایت اصلی: رویا ورمزیار وبسایت نوروسافاری
همراه با پاره ای تغییرات و توضیحات توسط دکتر سید سلمان فاطمی
https://www.neurosafari.com/%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86-%da%98%d9%86%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%a7%d8%b3%da%a9%db%8c%d8%b2%d9%88%d9%81%d8%b1%d9%86%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%b2%d9%86-%d9%88-%d9%85%d8%b1%d8%af-%d9%85%d8%aa%d9%81%d8%a7%d9%88/
@salmanfatemi
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031