چگونه مغز صداها را فیلتر میکند؟
محیط زندگی ما، محیطی بسیار پر سر و صداهاست، به همین دلیل مغز مجبور است سازوکارهایی برای فیلترینگ ایجاد کند که به آن اجازه می دهد توجه خود را روی مهمترین عناصر، حفظ کند و در مصرف انرژی صرفه جویی نماید.
وقتی دو صدای یکسان به سرعت تکرار می شوند، یکی از این فیلترها(به نام دروازه حسی شنوایی) توجه مغز را در مورد صدای دومی- که به گوش میرسد- به شدت کاهش می دهد.
(مغز به عنوان ابزار برتر بقای مادی، می کوشد مفیدترین احساسات و اطلاعات را نگه دارد و بقیه را به دور بریزد. مورد مهم آن- که در این مقاله بیان میشود- توانایی و تلاش مغز برای کم کردن اطلاعات دریافت شده از اندام های حسی از جمله شنوایی در جهت کانالیزه کردن اطلاعات و جذب اطلاعات مفید است. ولی این فیلتریگ مغزی همیشه هم مفید نیست.
در مقالات قبلی بیان شد که مغز، حتی از نگهداری اطلاعات به دست آمده از رویا در خواب هم خودداری میکند و میکوشد هیچ اطلاعات اضافی ای را درون خود نگه ندارد، حتی اگر این اطلاعات، مفید و از ملکوت یعنی جهان مسلط بر جهان مادی آمده باشد.
مغز همچنین کوشش دارد اطلاعات اخیری را درون خود نگه دارد که به درد زندگی فعلی صرفا مادی میخورد و حتی از نگهداری اطلاعات در حافظه بلند مدت، جلوگیری میکند.
و به همین دلیل حافظه انسان، عادت دارد کوتاه مدت باشد. اگر میخواهیم از قفس مغز مادی خارج شویم، نیازمند تمرین های بسیار در جهت نگهداری اطلاعات در حافظه بلندمدت و نیز برنامه ریزی دقیق برای بلندشدن در زمان خاصی از شب(مرحله خواب REM )هستیم.
در غیر اینصورت مغز ما می کوشد فقط اطلاعاتی را نگه دارد که به درد زندگی مادی میخورد و این کاملا شبیه مغز حیوانات است
و حیوانات اگر رویایی هم ببینند فقط در جهت تمرین برای تلاش های روزانه آنها مانند شکار و خوردن است.)
جالب اینجاست که در برخی بیماری های مغزی با کم شدن قدرت مغز در فیلتر کردن اطلاعات، برخی اطلاعات اضافی- که ممکن است واقعا وجود داشته باشد ولی درک آنها سودمندی خاصی برای مغز مادی ندارد- در زندگی فرد مزاحمت ایجاد کند.(مانند بیماری جنون که در ادامه به آن میپردازیم)
آنچه دستگاه های ادراکی و مغز ما میتواند به دست بیاورد، مطالب سودمندی است که تکامل مادی میلیون ها ساله به ما یاد داده است تا بهتر بتوانیم در عالم مادی رقابت کنیم و از دست حیوانات و درندگان بگریزیم، ولی همه حقیقت عالم نیست و حتی مغز ما می کوشد بر بسیاری از اطلاعات، پرده بکشد تا اطلاعات سودمندی را پردازش کند که برای زندگی مادی سودمند است.
آنچه میدانیم گزیده ای اندک از اطلاعات موجود در اطراف ماست و این کم بودن اطلاعات، فقط به دلیل نادانی و بی خردی ما نیست بلکه خود امکانات شناختی ما مانع از درک بسیاری از حقایق است.
در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی(بیماری جنون)، توانایی حذف برخی اطلاعات، و توانایی مغز در کاهش پاسخ به صداهای یکسان، خوب کار نمی کند.
به نظر می رسد مغز به طور مداوم توسط تعداد زیادی از محرک های شنوایی، مورد حمله قرار می گیرد و ظرفیت توجه آن را مختل می کند. اما دلیل آن، به خوبی درک نشده است.
به گزارش نوروسافاری از دانشگاه ژنو، دانشمندان علوم اعصاب از دانشگاه ژنو (UNIGE) سوئیس، تحقیقی را در مورد مکانیسم نهفته در پشت دروازه حسی شنوایی انجام دادند، که قبلاً ناشناخته بود.نتایج آنها- که در مجله eNeuro منتشر شده است- نشان می دهد فیلتر، از همان آغاز پردازش محرک های شنوایی در ساقه مغز شروع می شود.
این یافته، خلاف فرضیه های قبلی است، که معتقد است این مهار، یک عملکرد کنترلی از طرف قشر فرونتال است، که به شدت در اسکیزوفرنی آسیب میبیند.(شروع فیلتر شدن اطلاعات از همان ابتدای ورود پیام های حسی، یک صرفه جویی کاملا آگاهانه است تا هیچ انرژی ای، صرف پیام های اضافی وارد شده در گوش نشود.
هرچند این صرفه جویی هدفی جز حفظ جسم و بدن مادی ندارد و کاملا خودخواهانه است و جلوی بسیاری از ادراکات سودمند را میگیرد، ولی در سطح عالم مادی ما و در سطح حفظ انرژی در جهان مادی، بسیار سودمند و آگاهانه است.
محروم شدن از بسیاری از اطلاعات، در ازای چند سال بیشتر عمر کردن!!)
یکی از اصلی ترین خصوصیات اسکیزوفرنی- که ۰٫۵ درصد از جمعیت را تحت تأثیر خود قرار می دهد- دشواری در اولویت بندی و رتبه بندی صداهای اطراف است و در نتیجه فرد، مورد حمله ی صداها قرار می گیرد.
به همین دلیل اسکیزوفرنی با استفاده از یک آزمایش ساده P50 تشخیص داده می شود.چارلز کوئریاکس، محقق گروه علوم اعصاب پایه دانشکده پزشکی UNIGE توضیح می دهد:
هدف این است که بیمار دو صدای یکسان را با فاصله ۵۰۰ میلی ثانیه از هم بشنود. سپس فعالیت مغز را در پاسخ به این دو صدا با استفاده از انسفالوگرام خارجی، اندازه می گیریم.
اگر فعالیت مغز هنگام گوش دادن به صدای دوم به شدت کاهش یابد، همه چیز د
رست است. اما اگر تقریباً یکسان باشد، این یکی از شناخته شده ترین نشانه های اسکیزوفرنی است.
اگرچه این فیلتر، به طور گسترده ای برای انجام چنین تشخیص هایی مورد استفاده قرار می گیرد، اما عملکرد این مکانیسم فیلتر- که دروازه حسی شنوایی نامیده میشود- هنوز یک راز است.
بیشتر فرضیات، تصور می کردند که این خاصیت مغز توسط کنترل قشر فرونتال، واقع در قسمت جلوی مغز فراهم میشود. دکتر کوئریاکس توضیح می دهد:
این قسمت از کنترل در افرادی که از اسکیزوفرنی رنج می برند به شدت آسیب دیده است و در انتهای مسیر پردازش صدا در مغز واقع شده است.
نقص در پایه های اولیه پردازش صدا!
به منظور آزمایش این فرضیه، دانشمندان علوم اعصاب مستقر در ژنو، الکترودهای الکتروانسفالوگرافی خارجی را روی سر موش ها قرار دادند و این موش ها سپس تحت آزمایش P50 قرار گرفتند و فواصل بین دو صدا از ۱۲۵ میلی ثانیه تا ۲ ثانیه تغییر می کرد. نتایج به دست آمده دقیقا برابر با نتایج مشاهده شده در انسان بود: کاهش واضحی در فعالیت مغز هنگام گوش دادن به صدای دوم وجود داشت.
دانشمندان سپس الکترودهای داخلی را در قشر مغز و نواحی شنوایی زیر قشر مغز، از ساقه مغز تا قشر فرونتال- یعنی در مسیر پردازش صداها قرار دادند. محققان دوباره آزمایش P50 بر موش را انجام دادند و برخلاف فرضیه اولیه ی دانشمندان، محققان مشاهده کردند که افت توجه به صدای دوم، در ساقه مغز، خیلی پیش از سطح قشر، با ۶۰ درصد کاهش در فعالیت مغزی رخ داده است.
دکتر کوئریاکس اشاره می کند:
این کشف، یعنی ما مجبوریم در درک خود از مکانیسم شنوایی، تجدید نظر کنیم، زیرا نشان می دهد که اثر فیلتر در همان لحظه ای- که مغز صدا را درک می کند- آغاز می شود!
این محقق ادامه میدهد:
ما هم اکنون در حال انجام همان مطالعه روی موش هایی با سندرم حذف قطعه کروموزومی ۲۲q11 هستیم.
این جهش اغلب منجر به اسکیزوفرنی در انسان می شود، بنابراین می توانیم با در نظر گرفتن نتایج جدید، ببینیم که آیا عدم وجود فیلتر در ساقه مغز منجر به نتایج جدیدی خواهد شد یا نه.
و اگر واقعاً چنین باشد یافته ما درست است! اولین آزمایشاتی- که روی موش های “اسکیزوفرنیک” انجام گرفت- فقدان کامل فیلتر برای صدای دوم در ساقه مغز را نشان داد.
منبع یکی از شایع ترین نشانه های اسکیزوفرنی، با این مطالعه در حال کشف است.
ترجمه: رویا ورمزیار وبسایت نوروسافاری
https://www.neurosafari.com/%da%86%da%af%d9%88%d9%86%d9%87-%d9%85%d8%ba%d8%b2-%d8%b5%d8%af%d8%a7%d9%87%d8%a7-%d8%b1%d8%a7-%d9%81%db%8c%d9%84%d8%aa%d8%b1-%d9%85%db%8c%da%a9%d9%86%d8%af/
@salmanfatemi
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031